Як прибрати неприємний запах у курки

16.05.2023 13:49

Як прибрати неприємний запах у куркиЯвний неприємний запах курячого м'яса найчастіше є знаком того, що воно зіпсувалося. Але іноді такий запах може з'являтися навіть у свіжої курятини, якщо вона «задохнулася» у поліетиленовому пакеті. Вирішити проблему в такому випадку можна, і ми розповімо вам зараз, як прибрати неприємний запах у курки.

Зіпсоване м'ясо курки відрізняє від придатного для споживання не тільки запах, а й зовнішній вигляд. Тож якщо м'ясо на додаток до запаху посіріло, якщо на ньому з'явилися різко окреслені жовті плями, якщо на шматку або тушці з'явилася слизька плівка, а м'ясо стало липким і в’ялим, то курятина точно зіпсувалася, їсти її в жодному разі не можна!

У разі якщо з «симптомів» є тільки неприємний запах (але не кислий, не «аміачний» і не тухлий), м'ясо приємного рожевого відтінку, пружне на дотик, не липке і при натисканні швидко повертає форму, то справа, швидше за все, у неправильному зберіганні: м'ясо, щільно упаковане в поліетиленовий пакет і залишене в холодильнику, легко може «задохнутися». У подібній ситуації ощадливі господині зазвичай не поспішають викидати курятину, а вдаються до деяких хитрощів.

Так, щоб прибрати неприємний запах курки в домашніх умовах, зазвичай в хід йдуть різні підручні продукти та засоби, що знищують або маскують аромат, такі як оцет, лимонний сік, часник і інші прянощі, гранатовий сік або соус, гірчиця, сухе червоне вино, а також марганцівка, деревне вугілля, сіль та цукор, суха аптечна ромашка. Потрібно взяти той продукт, що є, і приступати до «порятунку» м'яса.

Найпопулярніший варіант — ретельно промити, а потім протягом декількох годин витримати курятину у слабкому розчині марганцівки або ж в солоній воді (на 1 л води 2 ст. л. солі ). Також підійде розчин оцту або лимонного соку, виготовлений з розрахунку 1 ст. л. на кожний літр води. Процедуру можна провести 2 або навіть 3 рази, але якщо запах не слабшає і не зникає з першої спроби, швидше за все, м'ясо все ж таки зіпсувалося і його краще викинути.

Якщо в курятині ви абсолютно впевнені, то вирішенням проблеми неприємного запаху може стати банальне маринування. Візьміть винний оцет або сухе червоне вино, додайте яскраві спеції, такі як каррі, кардамон, естрагон, чебрець або розмарин, а також пару часникових зубчиків. У суміш покладіть шматки курячого м'яса і залиште на 2-3 години в холодильнику: настільки потужний ароматичний і смаковий «коктейль» легко замаскує всі сторонні та нехарактерні запахи.

Маринад, до речі, може бути не тільки рідким, а й так званим сухим. Змастіть курку гірчицею, сумішшю солі та цукру, меленими спеціями, а також подрібненим часником, залиште на кілька годин у холодильнику, і ви отримаєте смачне м'ясо, яке можна запекти, приготувати на грилі або просто підсмажити на сковороді. Тільки не приступайте до готування, поки не будете впевнені, що сторонній запах дійсно зник, інакше ризикуєте повністю зіпсувати задуману страву.

Не дуже звичайним, але цілком дієвим способом видалення неприємного аромату курятини є, крім іншого, її вимочування в настої аптечної ромашки. Візьміть 1 ст. л. сухої ромашки, залийте склянкою окропу, дайте настоятися і додайте ще 1 л води. В отриманому розчині потримайте м'ясо кілька годин, додавши, якщо є, невеликий шматочок вугілля.

Не забудьте перед будь-якою вищеописаною обробкою зрізати з курячого м'яса жир і шкіру — тут запах концентрується найбільше. І не варіть бульйон із курки з «душком» - він не буде приємним ані на смак, ані на запах. Якщо ж курку, згідно з вашим кулінарним задумом все ж таки потрібно відварити, змініть воду при варінні кілька разів.

Неприємний запах курячого м'яса може мати різну інтенсивність і може мати різний характер. У тих випадках, коли курка придатна до вживання, мова може йти про не надто сильно або навіть досить виражений запах варених яєць, який може з'явитися через те, що кров, що залишилася в м'ясі, почала псуватися, або через використання газу-консерванту (наприклад, діоксиду сірки) у вакуумній упаковці. Подібний яєчний запах хоч і викликає дискомфорт, але все ж таки цілком терпимий.

Але зовсім інша ситуація, якщо курка пахне, як уже згадувалося на початку, аміаком, а також тухлими яйцями. Такий «аромат» абсолютно нестерпний, він може навіть провокувати нудоту та блювотні позиви. Він однозначно сигналізує про те, що м'ясо зіпсоване, їсти його не можна! Курку в цьому випадку найбезпечніше викинути!

Увага! Даний матеріал має виключно ознайомлювально-інформаційний характер! Адміністрація проекту не несе відповідальності за використання поданої інформації на практиці!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7534