Що таке cake to go та як його зробити своїми руками?

17.05.2023 14:40

Що таке cake to go та як його зробити своїми руками?Якщо ви активно (або навіть не дуже) користуєтеся соціальними мережами, то, швидше за все, вже не раз бачили десерти, упаковані в крафт-стаканчики для кави: вони дуже незвичайні та милі на вигляд, а також пропонуються часто відразу з ложечкою чи вилочкою у комплекті, щоб їх можна було їсти на ходу. Такі десерти називаються cake to go, і сьогодні ми вам детальніше розповімо про те, що вони являють собою і як їх зробити своїми руками.

Cake to go («кейк ту гоу») буквально означає «торт із собою», такий формат десерту передбачає, що його зручно брати вживати на ходу. Подібні десерти можна назвати чимось середнім між трайфлами та віднедавна дуже популярними бенто-тортами: як і трайфли, вони збираються в стаканчиках, а з бенто-тортами їх поєднує навмисне простий, кумедний і трохи недбалий декор.

Загалом ідея виготовлення невеликих десертів, які зручно брати з собою і їсти на ходу, аж ніяк не нова. І, наприклад, капкейки, кейкпопси, макаронс, пончики та інші подібні ласощі вже дуже давно радують любителів солодощів по всьому світу. Але донедавна мало кому спадало на думку перетворити на десерт формату «ту гоу» повноцінний торт.

Ідея помістити справжній торт у звичайний паперовий стаканчик для кави стала популярною у 2022 році, коли вона просто «вибухнула» у соцмережах. Кондитерські та приватні майстри швидко зрозуміли, наскільки вигідним для них може бути саме такий формат подачі десерту і навперебій стали пропонувати клієнтам новинку. В результаті cake to go сьогодні легко знайти практично скрізь, а доступний асортимент смаків просто величезний.

Між тим, усередині «кейк ту гоу» може бути «схований» взагалі будь-який торт, щоправда, найчастіше надається перевага бісквітним варіантам. Різниця полягає лише в розмірі та способі декорування: зазвичай мініатюрні тортики «ту гоу» зверху покриваються шаром крему, на якому кремом або шоколадом наноситься простий малюнок або візерунок, якийсь напис тощо.

З «особливого» інвентарю для «кейк ту гоу» потрібні хіба що паперові стаканчики для кави, ламіновані зсередини, а також одноразові вилочки або ложечки. Якщо все це у вас є під рукою, то ви цілком можете зробити власні десерти цього формату, взявши за основу будь-який рецепт торта.

Наприклад, ви можете зробити в кавовому стаканчику бісквітний торт з кремом із вершкового сиру і будь-якою додатковою начинкою на вибір, наприклад, фруктовою або ягідною, карамельною, шоколадною, горіховою та інш. Також ви можете «упакувати» в cake to go свій улюблений «Наполеон», медівник, «Червоний оксамит», «Молочну дівчинку», «Шварцвальд» або будь-який інший торт, що вам подобається. Вибір практично нічим не обмежений, і ви можете дати повну волю своій фантазії.

Для приготування десертів «кейк ту гоу» достатньо взяти стаканчики для кави, викласти в них шарами коржі, крем і начинку, зверху покрити шаром фінішного крему (будь-якого, який добре тримає форму) і прикрасити на свій розсуд або навіть залишити без декору. Зберігати десерти до вживання потрібно в холодильнику, при необхідності транспортування їх можна закрити відповідними кришками, а якщо ви хочете, щоб тортики в стаканчиках можна було їсти на ходу, не забудьте прив'язати до них дерев'яні ложечки чи вилочки.

Головною проблемою при збиранні тортиків cake to go часто стає правильний розрахунок інгредієнтів на потрібну кількість порцій. Така проблема зазвичай вирішується використанням вже адаптованих рецептів, де кількість продуктів підібрано так, щоб отримати 2, 4 або 6 стандартних десертів «кейк ту гоу», але якщо вам хочеться використовувати саме свій рецепт, доведеться підбирати правильні пропорції експериментальним шляхом.

У загальному випадку міні-торт у стаканчику складається з 3 шарів бісквіту висотою близько 1-1,5 см, 2 таких же по товщині шарів крему та/або начинки між ними і тонкого верхнього шару (5-7 мм) декоративного крему з малюнком або написом. Стандартно для cake to go використовуються кавові крафт-стаканчики об'ємом 250 мл, рідше – 340 або 360 мл. Нижній діаметр таких стаканчиків зазвичай становить 6-7 см, а верхній - варіюється від 8 до 9 см, висота становить від 8 до 11 см. Виходячи з цих розмірів можна підрахувати, скільки мініатюрних коржів бісквіту ви зможете отримати з однієї порції тіста, а також скільки крему вам потрібно.

Тортики cake to go сьогодні часто називають «бенто в стаканчику», що ще раз підкреслює схожість даних десертів, відповідно, практично всі особливості приготування однакові в обох випадках. При цьому, як правило, 2 десерти cake to go прирівнюються до 1 бенто-торта (вага кожного такого десерту - 200-250 г), а 4 - до повноцінного торта на 1 кг.

Формат тортиків «ту гоу» дозволяє піднести такі десерти як смачний комплімент колезі, клієнту, партнеру, подрузі/другу або коханій людині, зробити з них перекус для прогулянки або подати як доповнення до домашнього чаювання. А ще новизна та креативність подачі перетворюють подібні торти на круті подарунки, які будуть ще ексклюзивнішими, якщо ви їх приготуєте власноруч.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7535