Що зробити з авокадо? 5 простих та доступних ідей

01.06.2023 13:56

Що зробити з авокадо? 5 простих та доступних ідейАвокадо — мабуть, найвідоміший продукт ЗОЖників і ППшників, а також він вважається суперфудом. Такий плід можна вживати прямо в сирому вигляді, але смачніше буде, якщо щось із нього зробити. Про те, що що можна приготувати з авокадо в домашніх умовах, докладніше йтиметься далі.

Авокадо називаються плоди однойменного вічнозеленого дерева з сімейства Лаврових, що мають, як правило, грушеподібну форму, темно-зелену або чорну шкірку і маслянисту м'якоть зеленого або жовто-зеленого кольору. З ботанічної точки зору, авокадо — ягоди, а в кулінарії вони відносяться до фруктів, однак незважаючи на це, смак цих плодів зовсім не схожий ані на ягідний, ані на фруктовий.

Найчастіше на смак незрілі плоди авокадо нагадують терпку грушу або гарбуз, а зрілі — вершкове масло з відтінками пюре із зелені та іноді легким горіховим присмаком. При цьому смак авокадо не дуже виражений, як, втім, і аромат, тож плоди вживаються найчастіше в складі різних солоних страв, що ріднить їх з овочами.

У всіх рецептах, де використовується авокадо, маються на увазі зазвичай стиглі плоди, так що при покупці цих екзотичних фруктів важливо вибирати дійсно дозрілі екземпляри, які відрізняються найбільш темним відтінком шкірки і м'якістю. Однак якщо авокадо купувати про запас, то краще вибрати плоди, що трохи недозріли, оскільки вони досить швидко псуються і можуть перезріти, поки чекатимуть своєї «черги».

Що можна приготувати з авокадо? Ось кілька ідей, як зробити з цими плодами смачні страви.

Тости та бутерброди з авокадо

Приготування різних бутербродів з авокадо — одна з найбільш вдалих ідей використання даного фрукта в кулінарії. А авокадо-тости сьогодні взагалі можна назвати синонімом правильного харчування. Один з варіантів тостів з авокадо можна приготувати, наприклад, з скибочками слабосоленої або копченої червоної риби.

Візьміть кілька скибочок хліба до смаку, підсушіть у духовці, на сковороді або тостері до утворення хрусткої скоринки. Зі стиглих плодів авокадо виберіть м'якоть, побризкайте лимонним соком, приправте сіллю та спеціями до смаку, виделкою розімніть у пюре. Намажте отриману пасту на підготовлені скибочки хліба, зверху викладіть тонкі скибочки червоної риби, за бажанням додайте трохи подрібненої зелені або мікрогріну. Готово!

Ще дуже смачні будуть авокадо-тости з яйцем. Для таких тостів яйця можна зварити, підсмажити у вигляді яєчні-глазуньї або приготувати яйця-пашот, скрембл чи інший варіант омлету. Збийте в блендері м'якоть авокадо з лимонним соком, сіллю та спеціями за смаком до отримання однорідної пасти, додайте дрібно нарізані в'ялені томати. Готовою сумішшю змастіть підсушені скибочки хліба, зверху викладіть яйця, прикрасьте зеленню.

Гуакамоле

Таку класичну мексиканську закуску або соус-діп як гуакамоле просто не можна обминути стороною, коли йдеться про те, щоб такого приготувати з авокадо. Рецептів гуакамоле є просто безліч, наприклад, в класичному варіанті для цієї страви потрібні плоди авокадо, помідори, перець чилі, цибуля, часник, зелень, сік лайма або лимона, оливкова олія, а також сіль та спеції за смаком.

Для приготування гуакамоле необхідно пюрувати з додаванням лимонного або лаймового соку, а також оливкової олії м'якоть авокадо, додавши сіль та спеції за смаком. Після цього слід додати до суміші інші інгредієнти, дрібно нарізавши їх. Закуску залишається перемішати, після чого її можна подавати до столу. Найчастіше гуакамоле подається з кукурудзяними чіпсами начос, а також можна викладати масу на брускети, тортилью або лаваш, додавати в гамбургери або хот-доги, заправляти салати овочі або пасту.

Салати з авокадо

Використання авокадо в салатах - одне з найпростіших і найдоступніших рішень, якщо потрібно щось приготувати з цих плодів швидко і без зайвих проблем. Наприклад, відмінним вибором стане простий і смачний салат з авокадо з креветками.

Візьміть 1 авокадо, 15-20 креветок середнього розміру, близько 100 г свіжого листя шпинату, третину головки червоної цибулі, 5 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. лимонного соку, зубчик часнику, а також сіль та спеції за смаком. Наріжте очищену м'якоть авокадо невеликими шматочками, полийте лимонним соком, щоб вона не потемніла. Креветки обсмажте в оливковій олії із зубчиком часнику до рум'яності (3 хвилини), цибулю дрібно наріжте.

На тарілку, в якій подаватимете салат, викладіть вимитий і обсушений шпинат, зверху - креветки, авокадо та цибулю. Заправте оливковою олією, посоліть і поперчіть, додайте лимонний сік, що залишився.

Морозиво з авокадо

Якщо хочете приготувати з авокадо щось не зовсім звичайне, спробуйте зробити смачне освіжаюче морозиво. Наприклад, можна взяти м'якоть 2 шт. авокадо, з'єднати в блендері з 50 г м'яти, соком 2 лаймів, 100 мл кокосових вершків і медом за смаком, а потім збити протягом 3-5 хвилин до однорідності. Отриману масу залишається перекласти в контейнер і відправити в морозильник 6-8 годин. Кожні 2 години морозиво потрібно діставати та перемішувати для більш рівномірного заморожування. Після цього готовий холодний десерт можна подати до столу, прикрасивши листочками свіжої м'яти.

Смузі з авокадо

Смузі — це густі напої, приготовані на основі ягід, фруктів, овочів і зелені з додаванням води, молока, соку, морозива тощо. Смузі можуть бути як десертними, так і солоними, інгредієнти для них можуть бути різними, в тому числі і авокадо.

Щоб приготувати смузі з авокадо в домашніх умовах, можна скористатися такою ідеєю. Візьміть 1 авокадо, 1 банан, 1 апельсин, 1/3 лимона, 2 ст. л. меду або цукру та 250 мл рослинного молока. Очищену м'якоть авокадо та очищений банан складіть у чашу блендера, додайте зняту з апельсина цедру, натерту на дрібній тертці, сік апельсина, сік третини лимона, мед чи цукор, а також рослинне молоко. Збийте пару хвилин і подавайте до столу у склянках із широкими трубочками.

Авокадо можна ще використовувати для приготування безлічі різних страв, включаючи японські роли та рисові кульки (онігірі), бутербродні пасти, вегетаріанські бургери, всілякі перші страви, тарталетки, рулети з лаваша, спагетті, шоколадні цукерки та муси, домашній майонез та ін. Простір для кулінарних експериментів з авокадо відкривається просто широчезний, тому обов'язково спробуйте ці екзотичні плоди на своїй кухні — можливо, саме страва з авокадо стане одним з ваших кулінарних хітів!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7546