Як використовувати шпинат у кулінарії

07.06.2023 13:23

Як використовувати шпинат у кулінаріїУ вітчизняних умовах шпинат став популярним порівняно недавно, а тому багато господарок не знають, як саме його готувати. Про те, як використовувати шпинат в кулінарії, мова докладніше піде далі.

Шпинат доводиться «родичем» буряку, амаранту та лободі. Це однорічна трав'яниста рослина, у якої в їжу придатне ніжне, але при цьому м'ясисте листя, яке може виростати до 30-40 см. Найбільш переважно вживати молоде листя шпинату - воно особливо смачне.

На питання про те, як правильніше використовувати шпинат у кулінарних цілях, найкраща відповідь — у свіжому вигляді. Саме в свіжому і не обробленому термічно листі шпинату міститься безліч корисних речовин, за які ця рослина цінується.

Наприклад, у шпинаті є багато вітамінів групи В, вітаміни С, Е та Н, провітамін А, а також різні мінерали — кальцій, залізо, калій, селен, магній та фосфор. При цьому шпинат має низьку калорійність, багатий на білок і містить, як і всі листові овочі, багато клітковини.

Найкраще свіжий шпинат їсти просто так, подаючи його як гарнір до основних страв. Вжити його бажано відразу після збору/купівлі, а якщо такої можливості немає, то можна 2-3 дні зберігати шпинат у холодильнику при температурі не більше +5°С. Мити листя при цьому в жодному разі не можна!

Зі шпинатом у свіжому вигляді дуже ще добре готувати різні салати. До їх складу можуть входити овочі, різна салатна зелень, сир, риба, птиця, фрукти, ягоди тощо. Наприклад, особливо популярні салат зі шпинатом, помідорами та моцарелою, салат зі шпинатом та тунцем, салат зі шпинатом та фетою, салат зі шпинатом та яйцем, а також салат зі шпинатом та куркою.

Для всіх подібних салатів досить промити і обсушити шпинатне листя, якщо вони великі — порвати руками. Іноді шпинат також прийнято ошпарювати окропом, щоб листя стало м'якшим і пластичнішим. Втім, коли йдеться про зріле і вже досить грубе листя, шпинат смачніший в обробленому вигляді, і тут відкривається просто величезний простір для кулінарних експериментів.

Зі шпинатом можна готувати всілякі супи, пюре, пироги, його можна додавати в пасту, піцу і лазанью, в картопляну запіканку, в начинку для млинців, в омлети і т. п. Додавати шпинат у ту чи іншу страву зазвичай рекомендується приблизно за 7-10 хвилин до готовності, його можна варити, смажити, припускати на пару та тушкувати.

Найвдаліше шпинат у кулінарії поєднується з м'ясом, птицею, рибою, яйцями, сиром, беконом, горіхами, авокадо, руколою, кунжутом, полуницею, томатами, також добре його поєднання з вершками чи молоком, з авокадо, грибами, різними видами пасти. До речі, смак у шпинату нейтральний, тому він загалом досить універсальний і з ним можна навіть готувати бісквіти для тортів і тістечок.

Ідеї страв зі шпинатом

Якщо у вас багато шпинату і ви не знаєте, куди його подіти, не бійтеся: вибір страв з ним справді величезний і ви обов'язково зможете підібрати щось на свій смак. Наприклад, якщо вам потрібно щось швидко приготовути до сніданку, то спробуйте зробити зі шпинатом фрітату - італійський варіант яєчні. Вам знадобиться листя шпинату, яйця, молоко та будь-які додаткові начинки на ваш вибір, скажімо, козячий сир, пармезан, цибуля та часник.

Збийте віночком яйця, молоко та пармезан, за смаком додайте сіль та мелений перець. Розігрійте сковороду, в невеликій кількості рослинної олії обсмажте дрібно нарізану цибулю і часник, додайте порціями вимитий і порубаний ножем шпинат, трохи протушкуйте і залийте яєчною сумішшю. Розкладіть зверху шматочки козячого сиру, накрийте сковороду кришкою і готуйте на маленькому вогні близько 10 хвилин. Зніміть кришку та помістіть фритатту ще на кілька хвилин у гарячу духовку, щоб вона підрум'янилася.

Ще одна швидка та проста ідея страви зі шпинатом — гарнір зі шпинату та вершків. Для нього свіже листя шпинату обсмажте на сковороді в невеликій кількості рослинної олії, додавши трохи подрібненої зеленої цибулі, а потім додайте жирні вершки, змішані з невеликою кількістю солодкої гірчиці, а також трохи лимонного соку. Перемішайте і готуйте ще близько 1 хвилини, додайте на смак сіль і перець. Подавайте до м'яса чи риби.

Усіляка несолодка випічка - це відмінний варіант використання шпинату в кулінарії. І, наприклад, можна вибрати рецепт пирога з готового листкового тіста з начинкою з сиру фета і свіжого або замороженого шпинатного листя. Для такого пирога потрібно трохи обсмажити шпинат на сковороді з вершковим маслом, потім змішати із розім'ятою вилкою фетою і за бажанням додати спеції. Отриману начинку залишається викласти вздовж середньої частини пласту розмороженого листкового тіста, розкачаного до товщини 2-3 мм, і закрити внахлест двома частинами іншими частинами тіста.

Краї пирога слід защипати, пиріг далі потрібно викласти на застелене папером для випічки деко швом вниз, змастити збитим яйцем і випікати в духовці при 180°С близько 35-40 хвилин. Готовий пиріг можна подавати до столу як у теплому, так і холодному вигляді.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7551