Як прибрати гіркоту цибулі

29.06.2023 12:50

Як прибрати гіркоту цибуліЦибуля є популярним інгредієнтом у кулінарії, проте її характерна гіркота подобається далеко не всім. Ось чому, багатьом господаркам (і господарям теж, зрозуміло) цікаво, як прибрати гіркоту цибулі в домашніх умовах. На щастя, для цього є безліч способів та лайфхаків.

У головках цибулі містяться речовини, які відповідають за його >специфічний запах, гострий смак і деяку гіркоту. Залежно від конкретного сорту цибуля може бути більш чи менш гіркою, а також виділяються і солодкі сорти, які взагалі не гірчать. Але іноді навіть та цибуля, яка не повинна мати гіркоти у смаку, все одно гірка. Чому?

Вся справа може виявитися в особливостях вирощування цибулі на конкретній ділянці, адже смак цього овочу безпосередньо залежить від складу ґрунту, кількості вологи та сонця за вегетативний період, а також внесення добрив. Приміром, >при нестачі вологи цибуля виростає більш гострою і гіркою, ніж має бути, а також зайва гіркота може проявлятися, якщо цибулі не вистачило фосфору.

Звісно, якщо вам уже дісталася гірка цибуля, то причини, чому так вийшло, відходять на другий план. А найактуальнішим стає питання видалення зайвої гіркоти з цибулі, щоб її можна було використовувати в задуманих стравах. Ось які є для цього варіанти.

Окріп

Спосіб з окропом, мабуть, найпоширеніший у побуті. Потрібно просто нарізати цибулю, обдати окропом, а потім промити холодною водою, щоб зменшити або взагалі прибрати гіркоту. Не перетримайте цибулю в окропі, якщо не хочете, щоб вона втратила хрусткі властивості.

Сіль

Сіль допомагає боротися з гіркотою цибулі. Наприклад, можна змішати тонко нарізану цибулю із сіллю, залишити на 15 хвилин, а потім добре промити водою, щоб гіркота зникла. Також можна просто додати сіль у воду, покласти в солоний розчин нарізану цибулю на 10-15 хвилин, а потім відкинути на друшляк - це теж допоможе. Тільки не забудьте, що тепер кількість солі в обраній страві потрібно трохи зменшити.

Оцет або лимонний сік

Кислота лимонного соку або столового оцту відмінно прибере надмірно гіркий смак цибулі. Наприклад, з'єднайте 200 мл води та 2 ч. л. оцту або візьміть 100 мл води і 1 ст. л. соку лимона. У розчин помістіть нарізану цибулю, залиште на 30 хвилин, потім промийте. Враховуйте, що у цибулі після такої процедури може з'явитися характерний кислий присмак і запах, тому переконайтеся у доречності саме такої цибулі у вашій страві.

Гаряча вода

Метод з гарячою водою діятиме так само, як і в способі з окропом, але в цьому випадку потрібно помістити друшляк під проточну воду на 45 секунд. Гаряча вода зручніша тим, що менший ризик «зварити» цибулю.

Холодильник/морозильник

Спосіб рятування від гіркоти цибулі за допомогою холоду підійде в тому випадку, якщо потрібно максимально зберегти природний смак цього пряного овочу. У холодильник нарізану цибулю покладіть на кілька годин, накривши кришкою, а в морозильнику вистачить буквально 5 хвилин, щоб гіркота пішла.

Мікрохвильова піч

Якщо поставити нарізану цибулю в мікрохвильову піч на 10 секунд на максимальній потужності, а потім промити холодною водою, це допоможе прибрати гіркоту швидко і без проблем. Також можна додати до цибулі трохи води та солі і відправити в мікрохвильову піч на 15 секунд, а потім теж промити водою — гіркота має зникнути.

Пасерування

Короткочасне обсмажування в невеликій кількості жиру прибирає різкий смак цибулі і робить її солодшою. Але важливо враховувати, що цибуля при цьому стає м'якшою, її рекомендується після пасерування додавати в теплі салати.

Крижана вода

Залишіть нарізану цибулю в дуже холодній воді (можна навіть з льодом) на 15-20 хвилин, а потім відкиньте на друшляк — гіркоти не буде, при цьому, що важливо, збережеться текстура і смак цибулі, що ідеально підходить для приготування салатів. Обов'язково простежте, щоб вода накрила цибулю повністю.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7572