Що зробити з вареним згущеним молоком

27.07.2023 14:07

Що зробити з вареним згущеним молокомБуває так, що купивши якийсь продукт відразу у великій кількості, ми потім не знаємо, куди його подіти. Наприклад, якщо вас цікавить, що зробити з вареним згущеним молоком, якому ви ніяк не можете придумати гідне застосування, наші рекомендації та ідеї допоможуть вам вирішити цю проблему.

Згущене молоко, зване зазвичай просто згущенкою, - це продукт, який отримують шляхом часткового видалення води з коров'ячого молока. У вітчизняних умовах згущене молоко в основному виробляють з цукром, але іноді можна також знайти і несолодкий варіант.

Класичне згущене молоко з цукром має рідку консистенцію та кремово-білий колір. Якщо ж його зварити, то за рахунок карамелізації цукру згущене молоко потемніє і набуде іншого смаку — карамельного. Варене згущене молоко можна як отримати в домашніх умовах, так і купити в вже готовому вигляді.

Щоб зварити згущене молоко в консервній банці з магазину, візьміть велику стару каструлю і наповніть її водою так, щоб вона могла повністю покрити банку. Зануріть у каструлю згущене молоко в закрітій банці, попередньо знявши з неї всі паперові етикетки.

Банку поставте дном униз. Доведіть до кипіння і варіть 2-3 години, при необхідності підливаючи окроп — вода весь час повинна повністю покривати банку, інакше вона може вибухнути. Коли згущене молоко звариться, обережно вийміть банку і дайте охолонути природним шляхом до кімнатної температури. У жодному разі не намагайтеся прискорити процес, помістивши згущене молоко в холодну воду, — банка може вибухнути!

Холодну банку відкрийте за допомогою консервного ключа. Тепер варене згущене молоко готове до вживання. З ним можна приготувати різні страви, включаючи, наприклад, знамениті горішки, вафельні трубочки або торт «Мурашник». А якщо ви хочете більше ідей того, що можна приготувати з цим інгредієнтом, ми зібрали для вас кілька відповідних варіантів нижче.

Вафельний торт з вареним згущеним молоком

Це один з найпростіших і найдоступніших варіантів приготування десерту з вареною згущенкою. Візьміть 1 або 2 упаковки готових вафельних коржів для торта та банку вареного згущеного молока. Змастіть коржі згущеним молоком, укладіть один на одного, трохи притисніть. Дайте постояти в холодильнику хоча б годину, а потім розріжте на порційні шматочки. За бажанням прикрасьте торт шоколадною крихтою, кокосовою стружкою, подрібненими горіхами тощо.

Горішки зі згущеним молоком

Якщо ви є щасливими власниками та володарками такого приладу, як горішниця, то ви просто не можете не приготувати знакові горішки зі згущеним молоком. Для цього спочатку замісіть пісочне тісто за будь-яким рецептом, який подобається, наприклад, візьміть для тіста кілька яєць, розітріть з цукром, додайте розтоплене вершкове масло, соду, гашену оцтом, і борошно. Потім з отриманого тіста випікайте половинки майбутнього печива і начиніть ці половинки вареним згущеним молоком, склеївши попарно.

Торт «Мурашник»

Торт, який, як і печиво «Горішки», є знаковим для мешканців пострадянського простору. Для такого торта можна спекти хрумку пісочну крихту самостійно або взяти готове пісочне печиво в магазині і потовкти його. Змішайте крихту зі згущеним молоком, викладіть на блюдо гіркою, що нагадує мурашник, і прикрасьте за бажанням розтопленим шоколадом, горішками, цукатами, шматочками мармеладу тощо.

Вафельні трубочки зі згущеним молоком

А цей рецепт вже для власників і власниць вафельниці, в якій можна пекти тонкі вафлі (такі зазвичай називають радянськими). Візьміть будь-який рецепт тіста для тонких вафель, наприклад, стандартним вважається такий: змішайте 4 яйця з 1 склянкою цукру, додайте 200 г розм'якшеного вершкового масла або маргарину і додайте 1 склянку борошна; перемішайте до однорідності і тісто готове. З отриманого тіста випікайте вафлі, кожну відразу ж у гарячому вигляді обережно згорніть у трубочку. За допомогою кондитерського мішка начиніть охолоджені трубочки вареним згущеним молоком.

Крем із вареного згущеного молока

Крем із вареного згущеного молока підійде для начинки та прикраси еклерів та профітролів, рулетів, тортів, тістечок тощо. Його можна зробити, наприклад, на основі жирних вершків, вершкового масла, сметани, вершкового сиру. Найпростіший крем із вареного згущеного молока готується з маслом у пропорції 1:1. Збийте масло до побіління та пишності, а потім почніть додавати по 1 ст. л. згущеного молока, продовжуючи збивати. Коли все згущене молоко буде додане, крем готовий.

Круасани зі згущеним молоком

Щоб швидко «прилаштувати» зайве варене згущене молоко, відмінно підійде варіант приготування з ним круасанів. Для цього достатньо взяти готове листкове дріжджове тісто, розкачати його в тонкий пласт, нарізати довгими трикутниками, наповнити з широкого краю вареним згущеним молоком і згорнути у формі рогаликів. Далі залишиться дати круасанам трохи підійти в теплому місці, змастити зверху збитим яйцем для рум'яності і запекти в духовці протягом 20-25 хвилин до готовності.

Рулет з бананом і згущеним молоком

Ще один варіант швидкого та простого десерту з вареною згущенкою. Вам потрібно спекти бісквіт для рулету, використовуючи будь-який стандартний рецепт, змастити готовий бісквіт кремом зі згущеного молока та масла, а потім викласти нарізаний шматочками банан і згорнути рулет. За бажанням частиною крему можна покрити рулет зверху і посипати його шоколадною крихтою, подрібненими горіхами або кокосовою стружкою. Залиште в холодильнику на кілька годин для просочення і подавайте смакоту до столу.

Млинцевий торт зі згущеним молоком

З таким десертом доведеться повозитись, але складного в його приготуванні немає нічого. Випікайте тонкі млинці за улюбленим рецептом і приготуйте крем з вареного згущеного молока і густої сметани, в який для цікавого аромату влийте трохи коньяку. Готові млинці змастіть кремом і відправте в холодильник мінімум на 1 годину. Перед подачею до столу прикрасьте на свій розсуд, використовуючи свіжі ягоди та фрукти, листочки м'яти або меліси.

Кекс на вареному згущеному молоці

Якщо потрібно кудись подіти цілу банку вареної згущенки, спекти кекс — чудове рішення. Змішайте згущене молоко зі збитими яйцями (4 шт.), додайте розтоплене вершкове масло (50 г), пакетик ванільного цукру і борошно (120 г), змішане з розпушувачем (2 ч. л.). Все ретельно збийте міксером, вилийте в змащенумаслом форму для кексу і випікайте до готовності (близько 40 хвилин при температурі 180°С). Кекс прикрасьте за бажанням шоколадною глазур'ю.

Карамельний соус зі згущеним молоком

Варена згущенка може бути основою безлічі смачних соусів, які можна використовувати у якості топінгу для десертів або ж діпу. Наприклад, можна взяти по 1 ст. вареного згущеного молока та міцної звареної кави, додати паличку кориці і потримати на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин. На закінчення до соусу слід додати 2 ч. л. ванільного екстракту, а паличку кориці прибрати.

Мафіни, кейкпопси, панкейки, брауні, гранола, баноффі-пай, пиріжки та булочки, трайфли, холодний чізкейк, пончики, трюфелі, «Пташине молоко», іриски, торт або тістечка «Снікерс» - ось далеко не повний перелік тих десертів, які ще можна приготувати з використанням вареної згущенки. Тож, будьте впевнені, навіть зайва на перший погляд баночка згущеного молока насправді обов'язково знайде своє застосування: не бійтеся експериментувати, пробувати нові ідеї та рецепти, і у вас все точно вийде!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7594