Що приготувати з норі

30.09.2023 21:58

Що приготувати з норіНорі - японська назва їстівних червоних водоростей з роду Порфіра, а також назва продуктів, виготовлених з таких водоростей. Найчастіше норі використовуються для приготування різних видів суші, але є й інше застосування. Якщо ви шукаєте що приготувати з норі, ми допоможемо вам підібрати відповідні ідеї.

Водорості норі використовуються в японській кухні вже багато століть, а також вони дуже популярні і в корейській кухні. Раніше такі водорості вживалися в їжу у вигляді пасти, але зараз з них прийнято робити хрусткі листи, що нагадують папір. Смак норі солоний, з виразними нотками йоду, він добре доповнює рис, рибу, морепродукти тощо.

Якщо говорити про те, що можна приготувати з норі, то першими на думку спадають всілякі суші – як класичні, звані власне суші, так і згорнуті в рулетики, відомі як роли. Але це, звичайно, далеко не єдиний варіант кулінарного застосування норі, і з цими водоростями можна зробити ще безліч цікавих страв.

Онігірі

Ці рисові «колобки» трикутної форми з рису та водоростей норі користуються в Японії великою популярністю як перекус. Щоб приготувати онігірі, потрібно взяти варений рис клейкого сорту, який не потрібно ні солити, ні заправляти рисовим оцтом, а також взяти будь-яку начинку до смаку, наприклад, слабосолона лосось, креветки, крабові палички, копченого вугра тощо.

З рису необхідно зліпити кульку, розплющити її, вкласти всередину начинку і защипати краї, надавши виробу в результаті форму трикутника. Далі потрібно нарізати лист норі на смужки і ці смужки приклеїти за допомогою води до основи отриманих онігірі.

Рамен

Рамен – ще одна популярна в Японії страва для швидкого та ситного перекусу. Це пшенична локшина в бульйоні з різними добавками, серед яких можуть бути в тому числі водорості норі. Бульйон для рамена береться рибний з акулячих плавців чи з рибного концентрату і водоростей (дасі) або ж м'ясний - на яловичині, свинині або курятині. А добавки кладуться різні.

Наприклад, для домашнього рамена можна взяти наваристий свинячий бульйон, залити їм окремо відварену локшину (можна навіть взяти локшину швидкого приготування), а потім покласти нагору шматочки свинини, кружечки відварених яєць, нарізані смужками норі, нарізану зелену цибулю. Вийде дуже смачно і поживно.

Місо-суп

Звісно, у добірці ідей страв з водоростями норі просто не можна обійтися без традиційного японського супу з пастою місо. У найпростішому варіанті такий суп можна приготувати з концентрату бульйону даші (дасі), місо-пасти, водоростей норі, сиру тофу та зеленої цибулі.

Щоб зробити смак супу цікавішим, можна додати до нього гострий перець. А поживності супу додасть лосось, курка, креветки тощо.

Поке

Поке - страва гавайської кухні, яка останнім часом користується величезною популярністю. Вона дуже схожа за принципом приготування з японськими сашимі, корейським хве, перуанським севиче. Для страви береться сира оброблена риба і нарізається кубиками, а до неї подаються різні приправи.

Поке з водоростями норі можна зробити з лососем, копченим вугрем, грибами, різними овочами, такими як огірки, редиска, капуста, кукурудза, сиром, бобами, зеленню. Для ситності в поке може бути доданий відварний рис, а для насиченого смаку страву поливають соєвим соусом, соусом шрірача та інш.

Чіпси з норі

Такий варіант дозволить вам смачно «похрумтіти». Візьміть листи норі, трохи кунжутної олії та трохи солі. Кожен лист з гладкого боку змастіть олією, трохи посоліть. Викладіть на застелене пергаментом деко і відправте в духовку на 2-5 хвилин.

Готові хрумкі запечені листи норі вийміть, розріжте на порційні шматочки. Смачна закуска готова!

Смажений сир у норі

Ще один цікавий варіант закуски з водоростями норі, який сміливо можна віднести до народної творчості. Потрібно взяти сир панір, халумі або адигейський, нарізати на шматочки, обгорнути смужками норі, змоченими в соєвому соусі, а потім обсмажити в клярі.

Для кляру потрібно борошно, сіль, спеції за смаком та воду. Обсмажувати сир потрібно до золотистої скоринки, подавати його до столу можна як теплим, так і холодним, за бажанням – з будь-яким соусом-діп за смаком.

Паста з норі

Норі та італійська кухня? А чому б і ні! Норі можна додати в будь-яку пасту з морепродуктами або рибою на ваш розсуд, наприклад, смачними будуть спагетті з креветками та водоростями норі.

Для такої страви потрібно відварити майже до готовності спагетті, а також відварити креветки. У сковороді необхідно розігріти олію, обсмажити в ній часник і додати порвані руками на шматочки водорості норі. Далі слід додати сухий бульйон дасі і трохи води, в якій варилися спагетті. В отриманий соус залишається додати креветки та спагетті, прогріти пару хвилин та подавати до столу.

Звичайно, всі вищеперелічені ідеї не вичерпують усієї величезної кількості страв, які можна готувати з норі в домашніх умовах. Адже можна придумати ще й власні варіації! Не бійтеся експериментувати та додавати норі навіть у звичні страви, такі як овочеві салати чи омлети, щоб отримати нові дивовижні смаки та поєднання.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7635