Чи можна готувати на ріпаковій олії?

01.11.2023 14:01

Чи можна готувати на ріпаковій олії?У вітчизняних умовах однією з найпопулярніших олій, що використовуються в кулінарії, є соняшникова. Але це, звісно, далеко не єдиний можливий вибір. Наприклад, багатьох сьогодні цікавить, чи можна готувати на ріпаковій олії, чи вона є корисною або шкідливою для здоров'я. Давайте зараз розберемося.

Ріпакову олію одержують із насіння популярної олійної культури під назвою «ріпак», яка належить до того ж ботанічного сімейства, що й капуста, гірчиця, хрін, ріпа, редис тощо. Через високий вміст ерукової кислоти, яка може негативно впливати на організм, раніше ріпакову олію використовували виключно з промисловою метою.

Все змінилося в другій половині ХХ століття, коли в Канаді були виведені сорти ріпаку, в яких вміст ерукової кислоти не перевищує 0,2-0,5%. Олія, одержувана з ріпаку цих сортів, не має неприємного присмаку і зеленого відтінку, її ще часто називають «канолою» (від англ. Canadian Oil, Low Acid). Така олія придатна для споживання в їжу і нині широко використовується в кулінарії в різних країнах світу, зокрема, в європейських.

Харчова ріпакова олія є цінним джерелом омега-3 та омега-6 жирних кислот, які не синтезуються організмом людини, але потрібні для підтримки здоров'я. Такі кислоти допомагають знижувати артеріальний тиск та зменшувати ризик серцевого нападу, вони тонізують, сприяють зміцненню імунітету, допомагають нормалізувати метаболізм.

Також у харчовій ріпаковій олії є вітаміни Е, В4 і К, причому вміст таких вітамінів дуже високий у порівнянні з харчовими оліями з інших культур. У той же час ріпакова олія містить найменше шкідливих насичених жирів, наприклад, у знаменитій оливковій олії їх удвічі більше.

Для вживання в їжу рапсова олія випускається рафінована і нерафінована. Рафінована олія має нейтральний аромат і світло-жовтий колір, а олія холодного віджиму - бурштиновий колір та аромат насіння ріпаку. Ріпакова олія підходить для приготування як гарячих, так і холодних страв.

Точка димлення рафінованої ріпакової олії дорівнює 204°С, а це означає, що така олія придатна для смаження, при цьому вона не впливає на смак продуктів, що обсмажуються. Нерафінована олія, зі свого боку, має точку димлення 107°С, тому таку олію краще для смаження не використовувати.

Ріпакова олія популярна як основна кулінарна олія у тих країнах, де її багато виробляється і де вона має доступну ціну. Її споживчі якості можна порівняти з якостями інших затребуваних у приготуванні їжі олій, і до того ж завдяки високому вмісту вітаміну Е, який є антиоксидантом, ріпакова олія довго не псується: у середньому термін зберігання цієї олії в закритій тарі становить 5 років, а у відкритій пляшці її можна зберігати до 12 місяців.

Про вплив харчової ріпакової олії на здоров'я існує відносно мало довгострокових досліджень, тому на сьогоднішній день немає однозначної відповіді на запитання, чи ця олія є шкідливою. Її корисні властивості, зумовлені високим вмістом ненасичених жирних кислот та їх оптимальним співвідношенням, включають зниження кардіометаболічних факторів ризику, уповільнення прогресування серцево-судинних захворювань та позитивний вплив на зниження маси тіла. Якщо ж говорити про негативні ефекти, які може викликати вживання даної олії в їжу, то серед них можна назвати в першу чергу окислювальний стрес, який може сприяти розвитку низки хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу.

Основні ризики здоров'я, пов'язані з вживанням ріпакової олії в їжу, стосуються не стільки олії як такої, скільки неправильного її використання. Зокрема подібну олію не можна піддавати багаторазовому нагріванню та охолодженню, як це буває під час приготування їжі у фритюрі в ресторанах: якщо довго не міняти олію у фритюрниці, в ній починають накопичуватися продукти розпаду, які можуть бути дуже шкідливими.

У домашніх умовах, звичайно, немає необхідності багаторазово смажити продукти на одній і тій же порції олії, тому боятися нема чого. Але все ж зловживати ріпаковою олією не слід: денна норма для дорослої людини складає всього 10-15 г, що приблизно дорівнює 1 столовій ложці.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7660