Як зробити їстівне мереживо для тортів своїми руками

12.01.2024 13:47

Як зробити їстівне мереживо для тортів своїми рукамиПрикраса домашніх тортів власноруч – це дуже цікаво та захоплююче, а гості та домочадці однозначно розхвалюватимуть ваші кулінарні здібності. Технік і прийомів декорування тортів, доступних сьогодні для домашнього використання, є дуже багато, і ми пропонуємо вам зараз дізнатися, як зробити їстівне мереживо своїми руками.

Усього одна смужка гнучких цукрових мережив уздовж боків відразу робить торт дуже святковим, ошатним. Спочатку подібним чином прикрашали переважно весільні торти, а зараз із мереживами бувають і ювілейні торти, і торти для дитячих днів народження, і навіть торти для домашнього чаювання. У кондитерських магазинах в широкому асортименті пропонуються їстівні мережива різних кольорів і візерунків.

Такі мережива виготовляються з особливої цукрової маси і на всі 100% їстівні. Зазвичай вони мають нейтрально-солодкий смак і використовуються для прикраси тортів, тістечок та інших десертів. Найкраще тримаються мережива на мастичному покритті, але також ними можна декорувати десерти з покриттям із щільного крему, наприклад, масляного, шоколадного або на основі вершкового сиру.

Як уже говорилося, у продажу можна досить легко знайти вже готові мережива, зроблені в фабричних умовах, тож ви можете просто купити потрібний варіант і прикрасити свій домашній торт, як заманеться. Але якщо можливості придбання подібних мережив у вас у потрібний момент немає, вас виручить наша добірка рецептів приготування такого декору «з нуля».

Гнучкі мережива на желатині

Це, мабуть, найпростіший і найдоступніший варіант. Візьміть 5 г желатину, 15 г цукрової пудри, 50 мл води та будь-який харчовий барвник за бажанням. З'єднайте воду, желатин та пудру, залиште до набухання желатину. Розтопіть у мікрохвильовій печі або на водяній бані, щоб желатин розчинився. Додайте барвник, перемішайте.

Отриману суміш розподіліть по спеціальному силіконовому килимку для мережив. Використовуйте пластиковий шпатель, щоб шар суміші вийшов тонким та рівномірним. Обережно видаліть надлишки маси за межами контуру мережива. Залишіть для повного застигання.

Тепер акуратно почніть знімати мережива з килимка, за необхідності допомагаючи собі шпателем. Не поспішайте, дійте обережно, щоб мережива не порвалися. Готовими мереживами можна прикрашати торти, покриті масляним кремом чи крем-чизом на вершковому маслі.

Гнучкі мережива на згущеному молоці і глюкозному сиропі

Цей рецепт буде трохи складнішим, але результат обіцяє бути просто приголомшливим. Тут використовуються глюкозний сироп і харчовий загусник під назвою «карбоксіметилцелюлоза» (КМЦ, CMC) — інгредієнти, які продаються в магазинах товарів для кондитерів. Замінити їх чимось не можна, але такі продукти вам знадобляться ще не раз, якщо ви любите прикрашати домашні торти.

Отже, візьміть 25 г звичайної «сирої» згущенки, 10 г цукрової пудри, 15 г кукурудзяного крохмалю, 50 г води (для заварювання), 15 г сиропу глюкози та ще 50 г води (для змішування), 0,5 ч. л. желатину та 2 ч. л. води (для желатину), 10 г кокосової олії та дрібку КМЦ. Якщо хочете, щоб мережива були кольоровими, візьміть також будь-який бажаний харчовий барвник.

Желатин замочіть у воді до набухання. У сотейнику з товстим дном змішайте крохмаль і пудру, додайте воду для заварювання, перемішайте, щоб не було грудочок і додайте згущене молоко. Ще раз перемішайте. Поставте на середній вогонь та почніть нагрівати. Додайте набряклий желатин і при постійному помішуванні варіть на мінімальному вогні до загустіння. Не доводьте до кипіння.

Зніміть з вогню. Додайте в масу масло, сироп і порцію води, що залишилася. Перемішайте спочатку лопаткою, а потім міксером до однорідності. Маса має бути дуже гладкою, навіть найменші грудочки неприпустимі. Можна за потреби пробити масу ручним блендером.

Пофарбуйте масу в потрібний колір або використовуйте діоксид титану для відбілювання. Отриманий гнучкий айсинг готовий до використання, обов'язково накрийте його плівкою для захисту від підсихання, поки готуєте килимок для мережив до роботи. Невелику кількість маси викладіть на килимок і за допомогою невеликого пластикового шпателя рівномірно розподіліть по всій поверхні.

Слідкуйте за тим, щоб усі поглиблення молда були заповнені. Залишіть мережива висихати при кімнатній температурі на кілька годин. Коли маса висохне, акуратно зніміть з килимка ваше мереживо, починаючи з країв. Знімати мереживо бажано в рукавичках, щоб від тепла рук маса не танула та не прилипала. У жодному разі не поспішайте!

Гнучкі мережива на пектині

Такий варіант гнучких солодких мереживів готується з використанням цитрусового або яблучного пектину — природного загусника. Спосіб приготування в даному випадку буде дуже простим.

Візьміть по 20 г кукурудзяного крохмалю та цукрової пудри, 5 г пектину, 50 г води, 1 ч. л. глюкозного сиропу та барвник або титановий діоксид. Крохмаль, пудру та пектин змішайте. Залийте дуже гарячою водою, перемішайте, накрийте плівкою і дайте постояти, щоб пектин активувався. Додайте глюкозний сироп, перемішайте. Додайте барвник або білила.

Суміш для мережив на цьому готова. Її можна використовувати відразу або зберігати в холодильнику під плівкою до 3-4 днів. Для виготовлення мережив візьміть чистий силіконовий килимок-молд (якщо він новий, трохи змастіть олією без запаху і потім промокніть серветкою), нанесіть трохи суміші і розподіліть шпателем, стежачи за тим, щоб усі порожнечі були заповнені.

Сушіть мережива за кімнатної температури не менше 6 годин. У духовці можна прискорити процес сушіння: помістіть килимок з мереживом в духовку при температурі не вище 80°С на 30-60 хвилин, після чого можна перевіряти готовність. Їстівне мереживо готове, якщо воно при знятті з килимка не розтягується. Намагайтеся діяти акуратно, мережива можна злегка присипати крохмалем.

Використання домашніх цукрових гнучких мережив у декорі тортів дозволяє досягти, як ми вже згадували, дуже ошатного зовнішнього вигляду. Наприклад, смужкою мережив можна обернути торт по колу, з мережив можна сформувати гарні рюші, вирізати різні фігури і т. д. Головне, пам'ятайте, що оформлення торта їстівними мереживами найкраще виконувати незадовго до подачі до столу, оскільки від вологи в холодильнику вони можуть танути.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7710