Чому паска не виходить: 5 поширених проблем та їх вирішення

01.04.2024 14:27

Чому паска не виходить: 5 поширених проблем та їх вирішенняЯкщо ви хоча б раз пробували пекти паски до Великодня, то напевно знаєте, наскільки «капризними» вони бувають: вони можуть легко пригоріти або не пропектися, можуть не піднятися або впасти, можуть розкришитися або розтріскатися і др. Пропонуємо вам сьогодні докладніше дізнатися про те, чому паски не виходять і що можна зробити для виправлення ситуації.

Наші бабусі та прабабусі, коли пекли паски до світлого свята Воскресіння Христового, завжди з особливою ретельністю підходили і до підготовки продуктів, і до замісу тіста, і до випікання цієї святкової здоби. І пишними ароматними паски потім можна було ласувати весь Світлий тиждень (тиждень після Великодня): вони залишалися м'якими, свіжими.

На жаль, не у всіх сьогодні є можливість перейняти досвід старшого покоління з випікання пасок: десятиліття заборони релігії на території тепер уже колишнього СРСР зробили свою справу. На щастя, це зовсім не означає, що не можна навчитися пекти паски самостійно, а про можливі помилки та варіанти їх виправлення ми допоможемо вам дізнатися прямо зараз.

Паска пригорає

Мабуть, це одна з найпоширеніших проблем при випіканні пасок. Справа найчастіше виявляється в невірно виставленій температурі в духовці або ж у її «примхах», коли вгорі або внизу температура набагато вища, ніж належить. Плюс ще буває, що термометр духовки «бреше», і за правильного значення температури на терморегуляторі насправді в духовці набагато гарячіше, ніж потрібно.

Що можна зробити? Якщо верх паски починає «горіти», а всередині паска ще сира, то можна спробувати прикрити верхівку фольгою або змоченим у воді пергаментним папером для випічки — це її захистить від пригорання. А якщо паска «горить» знизу, потрібно знизити температуру і збільшити час випікання. Крім того, допоможе впоратися з проблемою поставлена в духовку на самому початку випікання вогнетривка ємність з водою: паска буде пектися рівномірніше.

Паска не піднімається

Коли паска вже в духовці і ви бачите, що вона не піднімається, насправді немає варіантів, як виправити ситуацію: щось можна зробити тільки, поки тісто підходить. Тому якщо ви залишили тісто підніматися і бачите, що нічого не відбувається, то не сподівайтеся, що під час випікання духовці воно раптом «підросте».

Пам'ятайте, що «правильне» тісто на паску потрібно розстоювати не менше 2-3 разів у теплі, причому останній раз — у формах. На підіймання на кожному етапі в залежності від рецептури може йти і 2, і 3, і навіть 4 години, тому поспішати не можна. Але якщо через визначений час тісто яким було, таким і залишилося, швидше за все, дріжджі не «спрацювали», а значить при випіканні паски з такого тіста не піднімуться.

Що можна зробити? Можна спробувати додати в тісто свіжу хорошу опару. Приготуйте її із свіжих (пресованих) або сухих дріжджів, невеликої кількості води та цукру. Залишіть у теплому місці, накривши плівкою, на 10-15 хвилин. Чи є пінна шапочка? Дріжджі працюють, можна додати цю опару в тісто та ретельно вимісити його. За потреби в «оновлене» тісто можна буде додати трохи борошна, щоб збереглася потрібна консистенція. Дайте тісту підійти, не забуваючи дотримуватися при цьому всіх необхідних правил: у приміщенні має бути тепло, волого і без протягів.

Паска падає

Якщо при вистоюванні тісто піднялося відмінно, але при випіканні в духовці паски починають падати, ситуація дуже неприємна, погодьтеся. Найчастіше подібну проблему спричиняє різкий перепад температур через відкриті занадто рано дверцята духовки, тому в жодному разі в перші 20-30 хвилин (залежить від розміру паски) відкривати духовку не можна. Спостерігайте за пасками через скло.

Якщо ви не чіпали дверцята, а паски все одно падають, можливо, вся справа в тому, що духовка сама по собі пропускає тепле повітря, через що порушується необхідний для випікання температурний режим. Найчастіше подібне трапляється через нещільне прилягання дверцят до корпусу, і тут, на жаль, мало що можливо зробити самостійно.

На свій страх і ризик можна спробувати скористатися термостійким ущільнювачем для духовок, якщо під рукою у вас є такий. Як ви розумієте, коли паски вже печуться, це не варіант, але хоча б наступну партію можна спробувати врятувати.

Паска не пропікається

Якщо тісто для паски занадто щільне і важке (у тому числі через велику кількість добавок на зразок родзинок, цукатів та горіхів), якщо паски надто великі і якщо час для випічки вибраний неправильно, то можна зіткнутися з такою проблемою, що паски не пропікатимуться, тобто всередині залишаться сирими (глевкими). Тож обов'язково перед тим, як вийняти паски з духовки, перевірте їх на готовність шпажкою: проткніть паски до самого дна і переконайтеся, що шпажка виходить сухою і чистою.

Якщо ваші паски все ще в духовці і ви виявили, що вони не пропеклися, можна дати їм більше часу на випікання, відрегулювавши температуру і прикривши верхівки фольгою або пергаментом, щоб не пригоряли. Якщо ж проблема виявилася тільки після розрізання вже холодної паски, то ситуацію виправити складніше.

Можна спробувати відправити паски «допікатися» в мікрохвильову піч, але враховуйте, що вони будуть у результаті більш сухими. Можна також спробувати повторно відправити паски в духовку, тільки вже не повністю, а розрізавши на шматочки - вийдуть смачні та ароматні сухарики.

Щоб проблема сирих пасок не виникла і наступного разу, дотримуйтесь пропорцій інгредієнтів при замісі тіста, а також правильно виставляйте температуру та час випікання залежно від розміру пасок. Якщо ви ще не надто досвідчені в роботі з великодньою випічкою, краще почніть з маленьких пасок вагою 300-500 г - їх набагато легше спекти правильно, ніж великі паски від 1 кг і більше.

Паска кришиться

Ця проблема зустрічається дещо рідше, ніж попередні, проте теж може засмучувати тих, хто пече великодні паски своїми руками: паска може при нарізанні виявитися занадто сухою і кришитися. Таке найчастіше буває, якщо в тісті дуже мало здоби - яєць і масла. Саме здоба забезпечує характерну м'якість та своєрідну еластичність тіста для пасок, відповідно, коли її мало, готові паски кришаться.

Недотримання техніки замісу — ще одна причина, через яку паски виходять сухими та крихкими. Місити тісто для пасок потрібно довго і ретельно, щоб встигла розвинутися клейковина, яка відповідає за м'якість і легкість готової випічки. У сучасних умовах для замішування навіть використовуються спеціальні стаціонарні міксери або хлібопічки, де тісто вимішується за допомогою спеціальних гаків набагато швидше, ніж вручну. Якщо ж тістомісу немає, то руками потрібно місити тісто на паски зазвичай не менше 20 хвилин, а краще - ще довше.

Чи можна «врятувати» паску, що кришиться? На жаль, ні. Єдине, можна спробувати використати невдалий варіант великодньої здоби для приготування інших, до речі, не менш смачних десертів. Наприклад, просочіть вашу занадто сухупаску сиропом з додаванням міцного алкоголю, такого як ром, і вийде ромова баба, а також ви можете використовувати шматочки паски, що кришиться, для приготування сухариків або різних десертів типу «трайфл».

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7772