Паска з нічним вистоюванням: 3 простих і смачних рецепта

17.04.2024 14:09

Паска з нічним вистоюванням: 3 простих і смачних рецептаБагатьох господинь, які хотіли б пекти паски самостійно, зупиняє те, що возитися з тестом доводиться чи не цілий день. А що, якби без цього можна було обійтися? Паски з нічним вистоюванням не вимагатимуть від вас багато часу на заміс, при цьому вони виходять смачними, ароматними та м'якими. Зберігайте ці 3 чудові рецепти нічних пасок до Великодня.

Сьогодні купити великодню випічку можна буквально скрізь, але нічого кращого, ніж домашні паски, зроблені з любов'ю з натуральних та якісних інгредієнтів, поки не придумали. Ось тільки не в кожній родині знайдуться охочі присвятити клопотам з тістом та плитою цілий день, а то й два.

На відміну від класичних, так звані «нічні» паски готуються з тривалим вистоюванням — від 8 годин і більше. Це означає, що тісто ви цілком можете замісити ввечері і спокійно піти спати, поки дріжджі сумлінно викониватимуть свою «роботу». На ранок вам в більшості випадків лише залишиться обім'яти тісто, розкласти його по формах, трохи почекати і спекти незрівнянні домашні паски, від яких у ваших близьких і гостей просто потечуть слинки.

Нічне вистоювання, що примітно, може бути як теплим, так і холодним, тобто ви навіть можете просто залишити тісто в холодильнику і воно буде потихеньку підніматися, даючи вам можливість вирушати спати та не переживати, що тісто «втече» або «перекисне».

Нічна паска в холодильнику на вершках

Для приготування вам знадобиться:

  • дріжджі свіжі пресовані - 40 г
  • цукор - 250-300 г
  • яйця - 3 шт.
  • вершки (10-20%) - 400 г
  • ванільний цукор - 1 пакетик
  • сіль - 1 ч. л.
  • апельсинова цедра — за бажанням
  • борошно - 750 г
  • масло вершкове - 250 г
  • родзинки, цукати — 100 г
  • глазурь — для прикраси

Приготування

Тісто за цим рецептом можна залишити в холодильнику на ніч, що дасть можливість зайнятися випічкою у зручний час. При цьому його не потрібно довго вимішувати.

Візьміть свіжі пресовані дріжджі та приблизно третину від загальної кількості цукру за рецептом. Розітріть ложкою або лопаткою. Додайте яйця, сіль і вершки кімнатної температури, додайте ванільний цукор і звичайний цукор, що залишився, додайте цедру апельсина для аромату, якщо хочете. Перемішайте до розчинення цукру.

У 2-3 прийоми додайте борошно. Замісіть тісто спочатку віночком, а потім руками або тістомісом, якщо є. Додайте частинами розм'якшене вершкове масло. Вимішуйте тісто близько 5 хвилин, в кінці додайте ізюм або суміш цукатів на свій розсуд.

Тісто залишіть прямо в ємності, в якій замішували його, накрийте кришкою і приберіть в холодильник на 8-12 годин, можна навіть до 15 годин, тобто відмінно підійде для цього нічний час. Потім дістаньте тісто, підпиліть борошном і розділіть на рівні частини в залежності від кількості та розміру ваших форм для пасок.

Підготуйте форми: паперові та силіконові використовуйте як є, а металеві змастіть маслом чи олією та посипте борошном («французька сорочка») або вистеліть папером для випічки. Округліть кожну порцію тесту, заповніть форми на 1/3 чи 1/2 висоти.

Поставте в тепле місце для підйому на 2-4 години, поки тісто майже досягне країв форм. Випікайте паски при температурі 180°С близько 30-50 хвилин в залежності від їх розміру.

Готовим паскам дайте злегка охолонути у формах, потім вийміть. З паперових форм можна не виймати. Прикрасьте на власний розсуд.

Паска з нічним вистоюванням на столі

Для приготування вам знадобиться:

  • борошно - 1 кг
  • молоко - 1,5 ст.
  • яйця - 6 шт.
  • масло вершкове - 280 г
  • дріжджі свіжі - 50 г
  • сіль - ¾ ч. л.
  • родзинки — 150 г

Приготування

Така паска виходить волокнистою, не сухою. За бажанням для ароматизації тіста можна використовувати ваніль, шафран, куркуму, цитрусову цедру або різні смакові есенції. Борошно краще взяти із високим вмістом білка — від 12%.

У теплому молоці розчиніть дріжджі. Якщо пресованих немає, замініть сухими, але візьміть у 3 рази менше, тобто близько 17 г. Додайте 4 ст. просіяного борошна із загальної кількості за рецептом. Перемішайте. Додайте сіль, цукор, розтертий добіла з жовтками, окремо збиті яєчні білки та розм'якшене масло.

Перемішайте, зверху присипте трохи борошном. Накрийте рушником, укутайте і залиште просто на столі за кімнатної температури на ніч. Слідкуйте лише, щоб не було протягів.

Вранці додайте в тісто борошно, що залишилося, при бажанні ароматизуйте тісто. Вимісіть руками до гладкості. Залишіть підніматися на 1-2 години. Додайте вимиті та обсушені родзинки. Розділіть на порції, розкладіть по підготовлених формах. У формах дайте піднятися тісту ще раз, поки воно не досягне приблизно ¾ висоти. Змастіть яйцем (необов'язково) і випікайте в духовці при 180°С до готовності.

Час випікання залежатиме від розміру пасок. Для великих потрібно 50-60 хвилин, маленьких – 20-40 хвилин. Готові паски прикрашайте на свій розсуд.

Нічна паска на сухих дріжджах

Для приготування вам знадобиться:

  • молоко - 125 г
  • дріжджі сухі - 6 г
  • цукор - 75 г
  • борошно - 400 г
  • масло вершкове - 115 г
  • родзинки — 100 г
  • яйця - 3 шт.

Приготування

За цим рецептом тісто для пасок можна залишити не тільки на ніч, а аж до 2 діб у холодильнику, що буде зручно, якщо часу на приготування в запасі не так багато. Тісто готується одразу в один заміс.

У молоко звичайної кімнатної температури додайте сухі дріжджі, перемішайте і дайте постояти 10-15 хвилин, щоб утворилася шапочка. Якщо шапочки не буде (і взагалі будь-яких ознак бродіння), то, мабуть, дріжджі погані, треба взяти інші.

Просійте борошно в миску для замісу. Зробіть поглиблення, влийте молоко з дріжджами, додайте яйця. Замісіть тісто до гладкості, якщо є кухонний комбайн – скористайтеся ним для замісу. Накрийте тісто плівкою та залиште на півгодини.

У тісто додайте частинами цукор і вершкове масло, вимішуючи дуже ретельно. Додати підготовлені родзинки. Перемішайте, зберіть у кулю і покладіть у змащену маслом миску. Затягніть плівкою і відправте в холодильник щонайменше на 8 годин. Можна залишити і на більш тривалий термін, якщо поки що немає можливості зайнятися випічкою, але не більше ніж на 48 годин.

У зручний час дістаньте тісто з холодильника. Розділіть на частини, розкладіть формами, заповнюючи на 1/3 висоти. Залишіть на 2-3 години для підйому в теплому місці. Випікайте в розігрітій до 180°С духовці до готовності. Готові паски прикрашайте на свій смак.

Смачного!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7784