Що таке урбеч і як його зробити своїми руками?

18.04.2024 13:49

Що таке урбеч і як його зробити своїми руками?Сьогодні такий продукт як урбеч користується великою популярністю як у дієтичному харчуванні, так і в лікуванні різних захворювань, а також це просто смачна страва, яка може бути десертом або закускою. Ми розповімо вам докладніше, що таке урбеч і як його зробити своїми руками.

Урбеч є густою пастою, що отримується з розтертого насіння або горіхів, іноді з додаванням меду, олії або інших інгредієнтів. Під назвою «урбеч» така паста відома в традиційній кухні народів Дагестану, але загалом густі маси з перетертих горіхів і насіння популярні в різних країнах світу.

Найчастіше для урбечу використовуються ядерця абрикосових кісточок, насіння льону, соняшнику, гарбуза та коноплі, мигдаль, фундук, арахіс, волоські горіхи, а також кокос. Ці інгредієнти можуть використовуватися окремо або в різних комбінаціях, зазвичай горіхи та насіння перед розтиранням підсмажуються, але можуть і просто висушуватись.

Традиційно урбеч отримують за допомогою кам'яних млинових кіл, щоб інгредієнти не просто подрібнилися, а ще й виділили природну олію, яка знаходиться в них, що і дозволяє отримувати саме пасту, а не порошок. Якщо урбеч використовується як поживний засіб, наприклад, для підтримки сил у довгій подорожі або під час хвороби, то зазвичай в нього більше нічого не додається, крім вибраних горіхів чи насіння, а якщо вживати його в їжу як десерт чи закуску, то пасту можна підсолодити медом чи цукром або підсолити і приправити спеціями.

Залежно від вихідних інгредієнтів урбеч може бути дуже корисним для здоров'я. Наприклад, класичний лляний урбеч вважається навіть суперфудом і дозволяє покращити обмін речовин, нормалізувати роботу нервової системи, зміцнити імунітет, покращити стан шкіри, нігтів і волосся, попередити утворення тромбів та холестеринових «бляшок» та ін. А, скажімо, урбеч із кеш’ю корисний для зубів, допомагає при розладах шлунково-кишкового тракту і приносить користь при цукровому діабеті.

Норма вживання урбечу зазвичай становить не більше 1-2 ст. л. на день, все-таки це досить «концентрований» і вельми калорійний продукт. Їсти його можна просто так, ложкою, а можна додавати в каші, кисломолочний сир чи йогурт, намазувати на тости чи хлібці, загортати у млинці, використовувати як основу для соусів, додавати у спортивні коктейлі тощо.

Традиційний урбеч, зроблений на кам'яних жорнах, продається зазвичай у магазинах веганського та сироїдського харчування, а також його часто можна знайти у продажу онлайн. Але не буде таким великим відступом від класики і домашнє приготування урбечу за допомогою блендера або кавомолки.

Як зробити урбеч у домашніх умовах?

Для збереження всіх корисних якостей горіхів та насіння для урбечу їх краще використовувати сирими, але більш насиченим буде смак пасти із попередньо підсмажених інгредієнтів. Принцип приготування домашнього урбечу буде дуже простим, і ось кілька відповідних рецептів.

Урбеч із льону

Візьміть 300 г лляного насіння, 2 ч. л. меду та щіпку солі. У блендері або кавомолці почніть подрібнювати насіння, поки вони не виділятимуть олію. Додайте мед та сіль, перемішайте. Зберігайте отриману пасту у холодильнику.

Урбеч з кеш'ю (десертний)

Візьміть 150 г сирих або підсмажених горіхів кеш’ю, 30 г меду, 70 г кокосової олії (харчової), 15 г кокосової стружки. За допомогою потужного блендера подрібніть кешью та кокосову стружку до однорідності. Додайте кокосову олію в затверділому вигляді (температура повинна бути нижче за кімнатну). Пульсами перетворіть масу на однорідну пасту, додайте рідкий мед і ще раз збийте блендером. Подавайте до столу.

Урбеч з абрикосових кісточок

Для цього варіанту урбеча візьміть 150 г ядерців від абрикосових кісточок, по 20 г меду та вершкового масла, а також дрібку солі. У подрібнювачі кухонного комбайна або блендера протягом 5-7 хвилин перетирайте ядерця, поки вони не почнуть виділяти олію. Додайте до маси розтоплене вершкове масло, мед і дрібку солі, яка відтінить солодкий смак. Пробийте блендером до однорідності, перекладіть у суху чисту баночку та зберігайте в холодильнику.

Урбеч із кунжуту

На 200 г білого необсмаженого кунжуту візьміть близько 20-30 мл оливкової олії. Насіння в пульсуючому режимі подрібніть у блендері, доки не виходитиме густа пастоподібна маса. Додайте помалу олію, продовжуючи подрібнювати, щоб отримати бажану консистенцію урбечу. Зберігати готовий продукт потрібно у холодильнику.

Як бачите, жодних складнощів у приготуванні домашнього урбечу немає, і якщо під рукою є хороший потужний блендер з подрібнювачем (занурювальний може не підійти), то успіх гарантований. При цьому ви завжди можете за своїм смаком використовувати суміші горіхів і насіння, додавати не мед, а солодкі сиропи агави, гуави, топінамбура або стевії, брати будь-яку наявну харчову олію, щоб відрегулювати консистенцію пасти тощо.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7786