Як готувати спаржу в домашніх умовах

06.05.2024 15:53

Як готувати спаржу в домашніх умовахУ той час як у багатьох країнах молоді пагони спаржі вже давним-давно вживаються в їжу як смачні овочі, у вітчизняних умовах про спаржу як про кулінарний продукт знають досить мало, а тому багатьох цікавить, як готувати спаржу в домашніх умовах, щоб вийшло смачно та корисно. Якщо й ви ламаєте голову над цим питанням, ми допоможемо розібратися.

Спаржа, латиною звана Asparagus officinalis, ще з давніх-давен вирощується у світі як овочева культура, але у нас її почали широко використовувати в кулінарних цілях відносно нещодавно, адже ця рослина більше відома у вітчизняних умовах як лікарська та декоративна, її часто називають «заячий холодок».

Заячий холодок у дикому вигляді поширений практично в усьому світі в широтах з помірним кліматом, а культурно вирощують цю рослину у якості овоча переважно в Китаї, США, Мексиці та Перу, до того ж також її вирощуванням у досить великій кількості займаються в Іспанії, Італії, Німеччині, Нідерландах. Ціни на спаржу залежно від країни можуть змінюватись, у вітчизняних умовах, наприклад, вона вважається делікатесом і досить дорога.

Купити та смачно приготувати спаржу — завдання не з легких для тих, хто ніколи не мав справу з нею. І якщо щось піде не так, буде дуже шкода і грошей, і часу, витрачених даремно. Тому найкраще дізнатися перевірені способи та рецепти кулінарної обробки спаржі, щоб отримати від її вживання максимум задоволення.

Спаржа буває білою, зеленою та фіолетовою, але це не різні види рослини, а просто різна стадія збору пагонів. Наприклад, білу спаржу збирають ще під землею, вона вважається найбільш ніжною, але при цьому її потрібно обов'язково чистити. Зелена спаржа збирається, коли пагони досягають приблизно 20 см над землею, вона універсальна за своїми смаковими та кулінарними якостями і не потребує чищення. Зі свого боку, фіолетова спаржа має найбільш яскраво виражений смак, її збирають вже дозрілу — фіолетовий колір пагони набувають під впливом сонячного світла.

Якщо ви ще ніколи не готували спаржу, візьміть попервах зелену — з нею буде дуже просто працювати, а результат буде передбачуваним. Свіжий пучок спаржі виберіть в магазині або на ринку, промийте під струменем води і очистіть від жорстких кінців, просто обрізавши їх ножем. Більше ніякої підготовки для зеленої спаржі не потрібно.

Далі вирішіть, як ви хочете її приготувати. Найбільш широко відомий і популярний спосіб - відварити, злегка обсмажити і подати з соусом голландез. Для цього не потрібно багато часу та зусиль. Наприклад, спочатку приготуйте голландський соус, взявши 3 яєчні жовтки, 60 г вершкового масла, 1 ч. л. води та 1 ст. л. лимонного соку.

У сотейнику змішайте жовтки, воду та лимонний сік. Поставте на водяну баню та нагрівайте, постійно збиваючи віночком, до загусання. Слідкуйте, щоб жовтки не згорнулися. Додайте кілька прийомів розтоплене вершкове масло, продовжуючи збивати. Посоліть і поперчіть до смаку. Зніміть із вогню.

Тепер приготуйте спаржу. Для цього вимиті та очищені від сухих кінчиків пагони відваріть у киплячій підсоленій воді протягом 3 хвилин. Потім вийміть і покладіть у крижану воду, щоб зберегти колір та пружність пагонів. У сковороді розігрійте трохи вершкового масла і обсмажте спаржу пару хвилин з усіх боків. Смажену спаржу викладіть на тарілку, полийте голландським соусом і подавайте до столу.

Звичайно, такий варіант — далеко не єдиний у приготуванні спаржі. Наприклад, буде дуже вдалою ідея запекти пагони в духовці і подати їх із тертим сиром пармезан. Лише візьміть свіжу зелену спаржу, розкладіть в один шар на деку, застеляному папером для випічки. Збризкайте оливковою олією, посипте морською сіллю і запікайте при 200°С близько 10-15 хвилин, періодично перевертаючи. Посипте тертим пармезаном.

Ще один швидкий і смачний спосіб приготувати спаржу — просто обсмажити її з додаванням часнику. Тут потрібно діяти так само, як і у разі приготування спаржі з голландезом, тобто спочатку протягом декількох хвилин відваріть пагони в киплячій воді, посоливши за смаком, а потім обсмажте у вершковому маслі або ж у суміші вершкового масла та олії, додавши подрібнений зубчик часнику. При подачі таку спаржу можна збризкати соком лимона і посипати тертою лимонною цедрою.

Приготовлена будь-яким із описаних способів спаржа є як відмінною самостійною стравою, так і чудовим гарніром, наприклад, до риби або курки. Крім того, спаржа чудово підходить для приготування різноманітних салатів, фрітати (омлету з начинкою), супів та навіть випічки. Головне, пам'ятайте, що пагони в жодному разі не можна піддавати занадто тривалій термічній обробці і не шкодуйте сухих твердих кінчиків при очищенні - так ваші старання з приготування спаржі обіцяють неодмінно порадувати гідним результатом.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7798