Що зробити із жовтками від яєць?

14.05.2024 13:14

Що зробити із жовтками від яєць?Якщо після приготування, наприклад, безе у вас залишилося багато жовтків, то що з ними можна зробити, щоб вони не пропадали даремно? На щастя, є безліч варіантів смачних страв і навіть напоїв на основі саме яєчних жовтків, і сьогодні ми розповімо вам, що зробити з жовтками від яєць швидко і легко.

Якщо у вас багато жовтків, то ви можете їх зберегти на якийсь час, перш ніж застосуєте. Наприклад, у холодильнику відокремлені від білків жовтки можуть зберігатися до 4 днів за умови, що вони знаходяться в щільно закритій ємності, а в морозильній камері термін зберігання жовтків може становити від 6 місяців до 1 року.

Щоправда, щоб жовтки зберегли свою структуру при заморожуванні, їх бажано спочатку злегка збити з дрібкою солі або цукру, а потім розлити по формах для льоду і відправити в морозилку. І не забудьте надалі правильно розморозити жовтки: перекладіть їх у холодильну камеру на ніч, щоб вони дефростувалися плавно та повільно, не втративши своїх властивостей.

Звичайно, «утилізувати» яєчні жовтки у великих кількостях доводиться не так часто, а ось парочка-трійка жовтків може періодично залишатися незатребуваною, якщо, наприклад, ви готували вже згадане безе, робили бісквіт, білкову глазур для пряників або, скажімо, білковий крем для торта.

Найпростіше, що ви можете зробити, - це додати жовтки, що залишилися, до одного-двох цілих яєць і приготувати будь-яку відому вам яєчну страву, будь-то звичайний омлет або, припустимо, фритата, Причому, якщо цілих яєць під рукою не виявилося, то нічого страшного: будь-який з подібних варіантів яєчні чудово вийде і без них.

Ще жовтки можуть стати відмінною основою для різних соусів, наприклад, для пасти карбонара або для салату «Цезар», а також майонезу, голландезу та беарнезу. Домашній майонез на жовтках - це взагалі класика, вам потрібно тільки додати олію, трохи солі, цукру та оцту, а також за бажанням ще й гірчицю, якщо захочете зробити «провансаль».

Голландез — французький соус на основі яєчних жовтків з додаванням води, вершкового масла, лимонного соку та щіпки солі; такий соус готується на водяній бані, щоби жовтки не згорнулися. Що ж до беарнезу, то він схожий за способом приготування на голландський соус, але відрізняється тим, що до нього додаються цибуля-шалот, біле вино, винний оцет і естрагон; подають беарнський соус найчастіше до м'яса та риби, приготованих на грилі.

Жовтки, що залишилися від яєць, ще можна додавати в різні види тіста. Скажімо, дуже вдало буде приготувати домашню локшину на жовтках, для якої вам знадобляться самі жовтки, вода, борошно і трохи солі. Особливо добре, що локшину ви можете зробити заздалегідь і висушити, а використовувати її можна в будь-який час, коли вам захочеться.

Дріжджове, пісочне, заварне, пельменне тісто, тісто для чебуреків — все це теж відмінні варіанти використання яєчних жовтків, що залишилися. Тут жовтки будуть навіть доречнішими за цілі яйця, оскільки білки можуть надавати деяку «гумовість» даним видам тіста.

З одними тільки жовтками ви ще можете приготувати тісто для млинців, налисників чи кексів, бездрожжеве тісто для солоних та солодких пирогів. А ще ви цілком можете зробити тільки з жовтків листкове тісто

Жовтки стануть вам у нагоді для різних десертів. Наприклад, на жовтках готується заварний крем, морозиво, крем-брюле, каталонський крем, баварський крем, сабайон, лимонний (або апельсиновий) курд. Крім того, з жовтками можна приготувати найвідоміший італійський десерт тірамісу, ніжне шоколадне суфле, кавове крем-желе, повітряне парфе, а також всілякі солодкі муси.

Як бачите, з жовтками, що залишилися у вас, ви завжди можете зробити багато різноманітних страв. Але як щодо згаданих на самому початку напоїв? Звичайно, і тут у вас є приємний вибір. Наприклад, ви можете приготувати добре відомий всім гоголь-моголь, какао з яєчним жовтком, каву глясе з жовтком та ванільним морозивом, вершкове пиво з імбиром, різні варіанти егногу, яєчний лікер, а також різні коктейлі сімейства фліпів.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7804