Як готувати і їсти руколу правильно?

17.05.2024 14:45

Як готувати і їсти руколу правильно?Рукола - найпопулярніша останнім часом салатна зелень. Її люблять за яскравий і своєрідний смак з легкою гіркуватістю. Ми розповімо вам сьогодні, як готувати і їсти руколу правильно, щоб на всі 100% оцінити її.

Рукола, відома також під назвами гученичник посівний, індау посівний або ерука посівна, є однорічною трав'янистою рослиною з сімейства Капустяні. У дикому вигляді рукола може зростати в Південній та Центральній Європі, на півночі Африки, у Малій та Середній Азії, а також в Індії, при цьому в культурі її також можна зустріти й у Північній Америці чи Північній Європі.

Рукола здавна застосовується в кулінарії як один із основних інгредієнтів салатів, а також як овочева добавка до страв з м'яса. Спочатку її вирощували в Середземномор'ї, тому особливо часто можна зустріти руколу у стравах національних кухонь середземноморських країн, зокрема, в італійській кухні.

Використовується рукола зазвичай у свіжому вигляді, причому чим молодші її листочки — тим краще, оскільки в занадто старій зелені з'являється більше гіркоти. Втім, навіть якщо вам трапиться дуже гірка рукола, не поспішайте засмучуватися: можливо, вам вдасться все виправити.

Спробуйте, наприклад, помістити руколу на 30 хвилин трохи підсолену воду, а потім промити і обсушити — сіль «витягне» зайву гіркоту. Або ж пробланшуйте вашу зелень, обдавши її окропом і відразу ж зануривши в дуже холодну воду, найкраще з льодом.

Якщо ви виявили підвищену гіркоту руколи вже при додаванні до задуманої страви, у вас все ще залишається можливість врятувати ситуацію. Наприклад, ви можете «розбавити» гіркий смак за допомогою шпинату або латука або врівноважити його додаванням томатів чи авокадо. Використовуйте ще заправку з кислим та солодкими компонентами, такими як мед, лимонний сік, бальзамічний або винний оцет – вони переб'ють виражену гіркоту.

До речі, якщо ви пробуєте руколу, а вона практично не гірчить, то це може виявитися зовсім не рукола, а дуже і дуже схожий на неї дворядник тонколистий, який ще називають дикою руколою, рокет-салатом або руголою, але який до справжньої руколи не має жодного відношення (хоча, звісно, обидві рослини належать до одного ботанічного сімейства Капустяних).

Рукола може поєднуватися з іншими видами салатної зелені, але зазвичай вона присутня у стравах «соло». Вдалими будуть поєднання із салатами нейтрального смаку, наприклад, шпинатом. Також можна поєднувати руколу з латуком, а ще можна спробувати зробити мікс із радичіо. А ось із салатом айсберг, петрушкою та кропом рукола не поєднується, крім того, небажані й комбінації із селерою.

Щодо інших продуктів, то з руколою дуже хороші оливки, часник, пармезан, фета, спаржа, кіноа, горіхи, морепродукти, фрукти, а особливо цитрусові, томати, а також різні види м'яса та м'ясних виробів. На основі подібних поєднань можна приготувати багато різноманітних страв.

Як уже згадувалося, найчастіше з руколою роблять різні салати. Один із найпростіших варіантів - з'єднати свіжу промиту і обсушену руколу з декількома краплями хорошої оливкової олії, збризкати лимонним соком і посипати підсмаженим кунжутом. Подайте такий салат до приготованого на грилі м'яса чи риби, а також до запеченої картоплі - пальчики оближете!

Класика салатів з використанням руколи - це різні варіації з грушею та сиром дорблю або будь-яким іншим блакитним сиром. У такий салат ще можуть додаватися горіхи, креветки або хамон, а заправка до нього робиться на основі оливкової олії, гірчиці, бальзамічного оцту та перцю.

Ще один дуже популярний варіант - салат з руколою, телятиною та апельсинами. Для такого салату на 2 жмені руколи береться 1 апельсин, 150 г нарізаної тонкими смужками та обсмаженої телятини, а також половина жмені кедрових горішків. Заправляється цей салат сумішшю оливкової олії, зернистої гірчиці, меду, апельсинового соку та меленого чорного перцю.

Поєднання руколи з червоною рибою — одне з особливо вдалих. Доказом цього є салат з лососем, моцарелою та помідорами чері. На пару жмень руколи візьміть 8 кульок моцарели, 8 шт. помідорів чері, 100 г слабосоленої сьомги або форелі, половинку головки цибулі, кілька листочків салату радичіо, сіль і перець за смаком, а також оливкову олію та лимонний сік для заправки.

Рукола - це не лише салати. Її можна покласти в сирому вигляді поверх піци, можна використовувати в приготуванні відомого соусу песто, а можна додати в різотто, омлети, сендвічі тощо. Важливо тільки пам'ятати, що від тривалої термічної обробки і смакові якості, і користь руколи суттєво страждають, тому рослину намагаються завжди вживати в їжу максимально свіжою. І, до речі, довго зберігати страви з руколою не можна – вони починають гірчити.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7807