Як правильно варити овочевий бульйон?

11.06.2024 12:46

Як правильно варити овочевий бульйон?У вітчизняних умовах багато хто звик варити м'ясний бульйон або бульйон з птиці як заготовку для перших страв. Дещо менш популярним є овочевий бульйон, проте насправді він дуже смачний і ароматний і обов'язково знадобиться на кухні. Розкажемо вам сьогодні, як правильно варити овочевий бульйон і що в нього можна додавати.

Овочевий бульйон виступає основою безлічі супів, соусів, основних страв. Він підходить для пісного або вегетаріанського (і навіть веганського) меню, не має практично ніяких протипоказань і може бути зроблений навіть заздалегідь, що істотно полегшить і прискорить готування.

Для овочевого бульйону потрібні, ясна річ, овочі. Але які саме? Основними і найбільш поширеними інгредієнтами є цибуля (ріпчаста і порей), морква і селера — саме з цих овочів роблять так званий базовий бульйон.

Доповнювати набір можна корінням петрушки та пастернаку, а для ароматизації використовують зелень петрушки та кропу, лавровий лист, духм’яний перець, часник тощо. Вибір доповнень часто залежить від конкретного рецепту страви, в якій потрібен овочевий бульйон, або ж від особистих уподобань сім'ї.

Щоб зварити овочевий бульйон, потрібно взяти базові інгредієнти, тобто вже згадані цибулю, цибулю-порей, моркву і селеру. Вимийте овочі, цибулю та моркву очистіть. Цибулини розріжте навпіл, моркву наріжте великими шматками, стебла селери та цибулі-порею теж наріжте шматками.

На сухій розпеченій сковороді обсмажте цибулю і моркву до темної скоринки. Складіть в каструлю для бульйону, додайте селеру і цибулю, влийте воду і доведіть до кипіння. За бажанням додайте кілька гілочок петрушки. Варіть після закипання близько 30 хвилин.

Наприкінці варіння додайте у ваш бульйон лавровий лист, кілька горошин духм’яного перцю, пару гілочок чебрецю, сіль. Дайте покіпити хвилинку-другу і знімайте з вогню. Накрийте кришкою і залиште на 1-2 години, потім процідіть через дрібне сито чи марлю отриманий бульйон.

Як вже згадувалося, в бульйон ви можете додати різні овочі залежно від ситуації. Підійдуть, наприклад, томати, болгарський перець, білокачанна або цвітна капуста, броколі, кукурудза, зелений горошок, фенхель, кабачки, а також можна додати ще трохи грибів. Готовий бульйон ви можете використати на свій розсуд.

Скажімо, ви можете на його основі приготувати смачне різотто по-міланськи. Візьміть 1,5 л овочевого бульйону, 300 г рису арборіо, 100 г пармезану, 60 г вершкового масла, 1 цибулину, 150 мл білого сухого вина, а також 1 ч. л. шафрану. Шафран замочіть у 100 мл бульйону, відкладіть убік. Цибулю очистіть і дрібно наріжте. Сир натріть на дрібній тертці.

У сковороді з товстим дном розтопіть половину (30 г) вершкового масла, обсмажте до прозорості нарізану цибулю. Додайте рис, тушкуйте 2-3 хвилини, потім додайте вино, а потім через хвилину почніть додавати бульйон. Вливайте його порціями, щоб рис вбирав рідину рівномірно.

Коли приблизно через 20 хвилин рис буде майже готовий, додайте раніше замочений у бульйоні шафран. Також додайте другу половину вершкового масла та половину тертого пармезану. Накрийте на хвилину кришкою, а потім ретельно перемішайте масу. Відразу подавайте різотто до столу, посипавши рештою тертого пармезану.

Ще одна чудова страва на основі овочевого бульйону — картопляно-сирний крем-суп. Він готується дуже просто, а з інгредієнтів вам знадобляться тільки сам бульйон (600 мл), картопля (500 г), цибуля (1 шт.), сир чеддер (100-150 г), вершкове масло (1 ст. л.) , вершки 10% (250-300 мл) та часник (пара зубчиків).

Очищену картоплю наріжте середніми шматочками, очищену цибулю наріжте дрібними кубиками, часник пропустіть через прес, сир натріть на великій тертці. У каструлі з товстим дном розтопіть вершкове масло, обсмажте до м'якості цибулю, додайте часник і обсмажте ще трохи.

Додайте нарізану картоплю, влийте гарячий овочевий бульйон, якщо потрібно, додайте сіль. Доведіть до кипіння і варіть близько 15 хвилин, поки не буде готова картопля. Зніміть з вогню, збийте занурювальним блендером до однорідності, влийте гарячі вершки, поверніть на вогонь.

Як тільки суп знову почне закипати, додайте тертий сир, продовжуйте варити, помішуючи, поки не розплавиться сир. Готовий суп подайте, посипавши сухариками.

Якщо овочевий бульйон вам не потрібен одразу, ви можете його зберігати в холодильнику до 1 тижня. Або бульйон можна заморозити в відповідних ємностях і зберігати в морозильній камері до 3 місяців. Це, до речі, дуже зручно, тому багато хазяйок віддають перевагу саме такому варіанту, причому вони спеціально уварюють бульйон, щоб він вийшов більш концентрованим, і роблять з нього своєрідні домашні бульйонні кубики.

З замороженим овочевим бульйоном поводитись дуже просто: його достатньо розморозити і він готовий до використання. При цьому способи розморожування можуть бути різними. Наприклад, якщо вам зручно, можна вранці дістати бульйон з морозилки, перекласти в холодильну камеру і залишити там до вечора, щоб якраз до вашого повернення з роботи він розтанув.

Якщо вам потрібно розморозити бульйон швидко, можна скористатися мікрохвильовою піччю і відповідним режимом. Або ж, якщо у вас концентрований бульйон, ви можете прямо в замороженому вигляді відправити його в каструлю, додати води і на повільному вогні варити до закипання, після чого можна відразу ж продовжити готувати суп або використовувати бульйон для інших страв.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7828