Як зробити грибний бульйон?

20.06.2024 14:01

Як зробити грибний бульйон?Смачний бульйон, приготований з грибів, може стати основою для якогось супу, соусу або другої страви або може вживатися в їжу самостійно. Сьогодні ми розповімо вам, як правильно варити грибний бульйон, які гриби для нього краще використовувати і що в нього можна додавати.

Бульйон можна робити як із свіжих, так і із заморожених або сухих грибів. Якщо зварити його правильно, то грибний бульйон буде дуже смачним, ароматним та поживним. Найкраще підходять для варіння бульйону білі гриби, також можуть використовуватися печериці, гливи, лисички, опеньки, маслюки. Деякі також полюбляють варити бульйон із рижиків.

Не підходять для бульйону гриби з гірким молочним соком. Також зазвичай для приготування бульйонів та супів не рекомендуються гриби, які зібрані у забруднених зонах, скажімо, біля доріг, оскільки вони можуть виділяти у відвар шкідливі речовини. Плюс, не варто варити бульйон з грибів, що перезріли або сточені черв'яками, — такі взагалі краще не збирати.

Щоб зварити бульйон зі свіжих грибів, їх потрібно почистити та помити, якщо вони великі, можна нарізати на шматочки. Гриби слід залити холодною водою та поставити варитися. Час варіння залежить від вибраних грибів та їхнього розміру, але в середньому становить 40-80 хвилин. Витрата грибів становить близько 500 г на 3-5 л води, залежно від смакових уподобань.

У разі з замороженими грибами потрібно спочатку їх розморозити, бажано без поспіху. Ідеальний варіант - поступове розморожування в холодильнику протягом декількох годин. Заморожені гриби зазвичай вже попередньо відварені, тому варити з них бульйон потрібно буде менше за часом, ніж зі свіжих.

Що ж стосується сушених грибів, то їх обов'язково перед приготуванням бульйону слід ретельно промити і замочити в холодній воді на 2-3 години. Після цього вже можна приступати до варіння грибного бульйону, причому прямо в тій же воді, де вони вимочувалися. Зазвичай на 3 л води береться 100-150 г сушених грибів, але кількість можна регулювати на власний розсуд.

Важливим питанням, яким задаються багато домашніх кулінарів, є питання зміни води при варінні. Деякі вважають за краще залити гриби окропом, проварити 10-15 хвилин, злити отриманий відвар і залити гриби свіжою холодною водою, щоб потім вже варити бульйон. Інші ж упевнені, що заливати гриби потрібно від початку холодною водою, а перший бульйон потім не зливати, адже так смак буде більш насиченим.

У кожного з цих підходів є своє раціональне зерно. І на практиці вибір залежить від конкретної ситуації: у випадку з «безпечними» грибами на кшталт печериць і глив, вирощених у культурі, дійсно немає сенсу возитися зі зміною води, а от якщо гриби зібрані в лісу, то рекомендується перестрахуватися і все ж таки злити першу воду.

Як правило, під час приготування грибного бульйону до нього додається мінімум додаткових інгредієнтів, щоб лише підкреслити, а не перебити тонкий грибний смак та аромат. Наприклад, найчастіше в бульйон з грибів йдуть ріпчаста цибуля, морква, лавровий лист і запашний перець горошком, також можуть додаватися корінь або стебла селери, корінь петрушки, кілька зубчиків часнику, зелень цибулі. -порея, чебрець.

Щоб бульйон вийде особливо насиченим, і гриби, і овочі можна попередньо обсмажити на сковороді в олії до рум'яності. Солити бульйон не потрібно, якщо ви збираєтеся далі готувати з нього якісь страви, але якщо плануєте вживати його як самостійну страву, то посоліть в самому кінці варіння, щоб гриби не вбрали надто багато солі.

Готовий грибний бульйон зазвичай має темний колір (з печериць - світліше), при правильному способі приготування він виходить прозорим. Його бажано вжити відразу ж, з'ївши з хлібом, грінками або бульйонними пиріжками або ж пустивши на приготування супу, підливи, соусу, рагу, жаркого в духовці та ін. У холодильнику можна зберігати готовий бульйон не більше доби , а морозилці - до 3 місяців.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7835