Що зробити з лимонів?

04.07.2024 13:56

Що зробити з лимонівЯкщо життя дає вам лимони, зробіть із них лимонад! А що, як не тільки лимонад? Що можна зробити з лимонів, якщо раптом їх під рукою виявилося багато? Ділимося відмінними ідеями «утилізації» цих кислих, але дуже ароматних та смачних фруктів.

Через свій кислий смак лимони не надто придатні для вживання в їжу у свіжому вигляді: мало хто зможе не скривитися, з'ївши часточку або дві. Зате різні страви та напої з цих цитрусових виходять просто чудові: лимонні кекси, пироги, тарти, печиво, рулети та торти, лимонний сорбет і лимонне морозиво, лимонне варення або джем, - це лише мала частина смакоти, щоготується з цими фруктами!

А є ще солоні та мариновані лимони, лимонний соус або маринад для м'яса та птиці, плюс, звичайно ж, всілякі напої, серед яких і вже згаданий лимонад, і знаменитий лікер лімончело, і найсмачніші лимонні настоянки, коктейлі, компоти, морси та багато іншого.

Якщо у вас в запасі виявилося багато лимонів, доведеться подумати, що з ними зробити, адже хоча вони зберігаються досить добре, рано чи пізно їм загрожує незавидна доля висохнути, згнити або вкритися пліснявою. Отже, що ж ви можете «наваяти» зі своїми лимонами? Давайте вибирати.

Лимонний пиріг

Варіацій лимонного пирога існує дуже багато, тож ви хоч щодня можете його пекти і все одно жодного разу не повторитеся. Спробуйте, наприклад, почати з легендарного Lemon Meringue Pie – лимонного пирога з меренгою, надзвичайно популярного у США.

Для тіста вам знадобиться борошно, холодне вершкове масло, по дрібці солі та цукру, а також невелика кількість холодної (краще навіть крижаної) води. У чаші блендера з ножами з'єднайте борошно, цукор, сіль і вершкове масло, нарізане кубиками, порубайте до дрібної крихти. Додайте воду і швидко замісіть тісто, поки масло не встигло занадто нагрітися і розтанути. Зберіть тісто в кулю, заберіть у холодильник на 30-40 хвилин.

Поки тісто охолоджується, приготуйте лимонну начинку. Для цього візьміть лимони, акуратно за допомогою тертки зніміть цедру з них, потім вичавіть сік. Цей сік разом із цукром, цедрою та крохмалем доведіть до кипіння, потім змішайте з яєчними жовтками (методом темперування) і поверніть на вогонь. Після загусання маси додайте до неї вершкове масло.

З готового тіста розкачайте тонкий пласт, перекладіть у форму з роз'ємними бортиками, накрийте фольгою, насипте шар квасолі або рису як вантаж і випікайте в духовці близько 12-15 хвилин при 170°С. Вийміть із духовки, приберіть фольгу з вантажем, дайте трохи охолонути. Заповніть начинкою, а зверху викладіть за допомогою ложки або кондитерського мішка шар збитих із цукром білків, тобто меренги.

Випікайте пиріг близько 10 хвилин при 180°С. Остудіть у формі до кімнатної температури, заберіть у холодильник. Зніміть форму та подавайте ваш лимонний пиріг із меренгою холодним.

В'ялені лимони

Якщо у вас лимонів по-справжньому багато, спробуйте робити з них різні заготівлі про запас, наприклад, це можуть бути в'ялені лимони. На кожен кілограм лимонів у цьому випадку вам знадобиться по 600 г цукру та по 200 мл води.

Наріжте вимиті лимони кружальцями. З води і цукру зробіть сироп, опустіть в нього лимони і варіть після закипання 15 хвилин на маленькому вогні. Залиште лимони в сиропі на 12 годин за кімнатної температури. Потім злийте сироп, доведіть до кипіння та залийте їм лимони. Залишіть ще на 12 годин. Повторіть ще двічі.

Відкиньте лимони на друшляк і дайте стекти залишкам сиропу. Викладіть лимонні кружечки рівномірним шаром на застелений пергаментом лист і помістіть в духовку на 2 години при 100°С. Тримайте дверцята прочиненими. Викладіть готові лимони на блюдо або піднос і залиште при кімнатній температурі на 5 днів. А потім можна скласти їх у банку та зберігати в холодильнику.

Перетерті лимони з цукром

Ще один варіант «порятунку» великої кількості лимонів. Багато хто його добре знає. Потрібно лише взяти в рівних частинах лимони та цукор, а потім провернути шматочки лимонів без кісточок (можна і без шкірки за бажанням) через м'ясорубку, змішати з цукром і викласти в ошпарену окропом банку.

Таку заготовку можна зберігати в холодильнику або заморозити, надалі вона стане відмінною добавкою до чаю, різних десертів тощо. Якщо м'ясорубки немає, можна подрібнити лимонну м'якоть блендером, теркою або ножем, а можна взагалі нарізати лимони на чверті кружалець і, пересипаючи пошарово цукром, укласти в банку.

Чим більше цукру, тим краще зберігаються лимони, але якщо вам не потрібно тривале зберігання, можна трохи зменшити його норму, щоб зберегти якомога природніший смак цитрусових.

Лимонні цукати

Неймовірно ароматні лимонні цукати можуть стати чудовим доповненням до всілякої випічки. І якщо у вас багато лимонів, то саме цукати можуть стати відмінним вибором. Щоправда, знадобляться вам лише лимонні кірки, а от сік можете вичавити та використовувати в інших рецептах.

Зріжте з лимонів шкірку і наріжте її тонкими смужками. Залийте водою і вимочуйте близько 2 діб, кожні 5-7 годин замінюючи свіжу воду. Це необхідно, щоб усунути гіркоту. Далі потрібно тричі пробланшувати лимонні смужки в окропі по 3-4 хвилини, можна додати у воду трохи солі, щоб ще краще видалялася гіркота.

Потім потрібно приготувати сироп. На 1 кг лимонних кірок потрібно 500 г цукру та 250 мл води. Доведіть воду з|із| цукром до кипіння і покладете в сироп підготовлені лимонні смужки. Варіть до практично повного уварювання сиропу, стежте, щоб кірки не підгоріли. Відкиньте майбутні цукати на друшляк, щоб залишки сиропу стекли.

Викладіть на застелений папером для випікання деко тонким рівномірним шаром. Сушіть в духовці 1 годину за температури 80°С. Переверніть підсушені кірки на інший бік і сушіть ще кілька годин при кімнатній температурі. Готові цукати пересипте цукром та залиште підсихати на добу, накривши марлею. Складіть у банки і зберігайте у холодильнику.

Лимонний курд

Один із найулюбленіших і найсмачніших десертних соусів/кремів! Його можна додавати в начинку пирогів, тортів, тістечок і капкейків, використовувати як топінг для млинців або морозива або ж є просто так - він неймовірно смачний. Головна ж принадність полягає в тому, що лимонний курд можна зробити навіть про запас і зберігати в холодильнику до 2 тижнів!

Вам знадобляться лимони, цукор, яйця та вершкове масло. З ретельно вимитих лимонів зніміть цедру теркою, окремо видавіть сік. На водяній бані розтопіть вершкове масло|мастило|, додайте|добавляйте| цукор і лимонну цедру, ретельно розмішайте, зніміть з|із| лазні. Окремо збовтайте вилкою до однорідності яйця.

Влийте при помішуванні в масляну суміш, перемішайте. Додайте лимонний сік, поставте на водяну лазню і нагрівайте при помішуванні до загусання. Гарячий курд, що вийшов, розкладіть по стерилізованих банках, накрийте чистими кришками. Після остигання приберіть у холодильник. Крем також можна заморозити, він зберігатиметься до 3 місяців.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7845