Чим замінити пармезан у різних випадках

17.07.2024 16:38

Чим замінити пармезан у різних випадкахЗнаменитий італійський сир пармезан дуже широко використовується в різних стравах, насамперед, звичайно ж, італійських. Але якщо трапляється так, що пармезан потрібен, а під рукою його немає, то доводиться задуматися, чим замінити цей смачний сир у тих чи інших стравах. Ми допоможемо вам розібратися у цьому питанні.

Оригінальний пармезан з найменуванням Parmigiano Reggiano є продуктом, захищеним за походженням. тобто так називатися має право лише сир, виготовлений в італійських провінціях Парма та Реджо-Емілія. Крім того, таку назву може бути присвоєно пармезану з деяких частин Модени, Мантуї та Болоньї, що межують з Пармою та Реджо-Емілією.

Ніякий інший сир, нехай навіть вироблений за аналогічною технологією, в межах Євросоюзу вважатися пармезаном офіційно не може, і, наприклад, такий самий сир, але зроблений в інших областях Північної Італії надходить у продаж як грана-падано. Втім, якщо йдеться про сир, що виробляється і продається поза межами Євросоюзу, то подібні заборони та обмеження не діють і можна зустріти «пармезан» із США, Китаю, Австралії тощо.

Справжній пармезан виготовляється з коров'ячого молока, одержуваного суворо у тих самих провінціях, де він виробляється. На кожний кілограм цього сиру потрібно 16 л молока, а в одну голівку йде близько 550 л. Сир виробляється суворо період із квітня по листопад, може витримуватися від 1 року до 3 років, причому що він старше, тим пармезан твердіший і тим яскравіше виражений його смак.

Найбільше цінується дуже старий пармезан, термін витримки якого становить 24-36 місяців. Такий сир практично неможливо нарізати рівними тонкими скибочками, він кришиться і ламається, для його розколювання в Італії прийнято використовувати спеціальний ніж. Вживають витриманий пармезан зазвичай самостійно, подаючи його до червоних вин або до кріплених вин.

Також пармезан застосовується у салатах, у різних видах пасти, у соусах, різотто, різних супах, також їм часто посипають піцу. Цей сир дуже люблять за його насичений і трохи пікантний смак, так що застосування його в кулінарних цілях дуже і дуже поширене, правда, навіть у самій Італії пармезан вважається дуже недешевим продуктом, і чим він старший, тим дорожчий.

Отже, чому ж можна замінити цей знаменитий сир, якщо з якихось причин ви не можете купити його? Давайте розглянемо.

Як говорилося, практично повним аналогом пармезану є сир грана-падано, який робиться за такою ж технологією, але в інших областях Італії і з трохи менш жорсткими вимогами до сировини і процесу виробництва. Сир грана-падано дешевше пармезану, але має практично таку ж текстуру, смак і аромат, взаємозаміна обох сирів можлива в кожному випадку на всі 100%.

Якщо ви шукаєте інші варіанти заміни, спробуйте ще один італійський аналог пармезану — сир гран-моравія. Цей сир роблять в Італії з молока, отриманого в чеському регіоні Моравія, за схожою з виробництвом пармезану технологією, що забезпечує дуже схожий смак і текстуру обох сирів. Замінювати пармезан гран-моравією можна практично у будь-яких стравах.

Інший італійський сир із групи «грана», тобто зернистих сирів, - це Gran Biraghi, сир з П'ємонту, який нехай і не такий популярний як пармезан і грана-падано, але має високу якість та відмінні смакові характеристики. Як і пармезан, цей сир може мати різний термін витримки, його смак варіюватиметься залежно від ступеня зрілості. Як правило, Gran Biraghi доступніший за пармезан і грана-падано, тому відмінно підійде для заміни, коли бюджет обмежений.

Досить схожим смаком на пармезан володіє його польський «собрат» сир «Янтар» (Jantar) від Mlekpol, а також «литовець» сир «Джюгас» (DŽIUGAS) від Žemaitijos pienas. Обидва варіанти, звичайно, не можна назвати повними аналогами відомого італійського сиру, але в домашніх умовах подібна заміна дасть дуже добрі результати.

Якщо причина заміни пармезану не стільки в його вартості, скільки в наявності у певний момент, то можна спробувати використовувати замість нього деякі інші сири, що мають хоч і іншу технологію виробництва, але мають дещо схожі смак, аромат, текстуру. Наприклад, може йтися про італійський сир пекоріно романо, що виготовляється з овечого молока, яке отримують у регіоні Лацій та на острові Сардинія.

Пекоріно романо має характерний солоний смак, виражений аромат і гострину, зазвичай такий сир витримують від 8 до 12 місяців. Текстура цього сиру щільна, на відміну від пармезану, він не кришиться так сильно (але теж, до речі, входить до групи «грана»). Пекоріно романо має статус захищеного за місцем походження продукту, його використовують з тією ж метою, що й пармезан, так що заміняйте сміливо.

Які ще можуть бути альтернативи пармезану? Є кілька варіантів, які лише частково нагадують цей сир, але цілком підходять. Це, скажімо, швейцарський твердий сир грюєр, голландські едам та гауда, англійський чеддер. Подібність до пармського сиру в цих випадках буде досить віддаленою, зазвичай подібні заміни підходять для приготування піци, паст, салатів.

Як бачите, оригінальний пармезан має багато «родичів» як у самій Італії, так і за її межами, тому складнощів з пошуком відповідної альтернативи бути не повинно. Важливо лише вибрати дійсно якісний продукт, який нехай і не називатиметься саме пармезаном, зате матиме гарний смак, приємний аромат і чудову текстуру.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7855