Як правильно клеїти 3D-панелі своїми руками

06.02.2023 13:51

Як правильно клеїти 3D-панелі своїми рукамиВикористання самоклеючих 3D-панелей дає змогу швидко й дешево декорувати різні поверхні - стіни, стелі, підлоги й навіть меблі. На перший погляд, з подібними панелями працювати просто, але щоб досягти відмінного результату, важливо знати, як правильно клеїти 3D-панелі своїми руками. Сьогодні пропонуємо вам розібратися в цьому питанні.

М'які 3D-панелі на клейкій основі - популярний матеріал у декорі інтер'єру. На лицьовій стороні вони мають фактурну поверхню, що імітує натуральні матеріали на зразок каменю, цегли або дерева, а на зворотній — липкий шар, завдяки якому легко кріпляться практично до будь-якої основи. За простоту в користуванні та ефектний зовнішній вигляд 3D-панелі дуже полюбилися і дизайнерам, і звичайним споживачам.

Виготовляються подібні самоклеючі панелі зазвичай зі спіненого ПВХ або поліпропілену, вони прості в догляді, не бояться вологи й досить довговічні. А найголовнішою їх перевагою вважається невисока ціна, що дає змогу використовувати панелі при дуже скромному бюджеті на ремонт приміщення. Щоправда, «запортачити» навіть недорогі 3D-панелі було б дуже прикро, тому перейдемо до особливостей їх поклейки на різні поверхні.

Якщо основою для панелей будуть кахлі, паперові шпалери, гіпсокартон, дерево чи метал, то жодної попередньої підготовки перед поклейкою не потрібно. Якщо йдеться про поверхні з бетону, штукатурки або шпаклівки, то спочатку такі поверхні обов'язково потрібно загрунтувати в один або кілька шарів.

Потрібно враховувати, що матеріал основи в жодному разі не має кришитися або відшаровуватися. Інакше панелі триматися не будуть, тому обов'язково місце поклейки потрібно «зачистити». Безпосередньо перед обклеюванням панелей основу потрібно не забути очистити від пилу.

3D-панелі клеяться на стіни, підлогу, стелі або меблі зазвичай встик або безшовним методом. Встик клеїти найпростіше: ви просто клеїте кожну наступну панель рівно впритул до попередньої. Безшовний метод дещо складніший, але він дозволяє досягти ефекту монолітної поверхні: у місцях склеювання панелі необхідно підрізати таким чином, аби візерунок на них поєднався; витрата панелей може бути трохи вищою, ніж при поклейці встик.

До речі, кількість необхідних для роботи 3D-панелей важливо розрахувати заздалегідь виходячи з площі поверхні, що обклеюється, і розміру самих панелей. Найчастіше панелі мають площу 0,539 м2, і на кожен квадратний метр основи потрібно не менше 2 панелей, плюс важливо мати запас як мінімум у 2 панелі на підрізку.

Підрізка може знадобитися, якщо розмір поверхні не кратний цілим панелям. Для підрізки, а також для вирізання отворів, скажімо, під розетки, можна використовувати звичайні ножиці, шпалерний ніж або канцелярський ніж. Щоб різати панелі рівно, використовуйте лінійку.

Безпосередньо приклеювання 3D-панелей до вибраної поверхні краще виконувати після попередньої розмітки, щоб наклеїти панелі максимально рівно та акуратно. Для наклеювання зніміть зі зворотного боку панелі захисний шар, поступово притисніть панель до поверхні, щільно притисніть ще раз по всій поверхні панелі, окрему увагу приділяючи краям. Клеїти панелі потрібно без натяжки!

Чекати на результат не потрібно, липкий шар 3D-панелей «схоплюється» відразу ж. І не потрібно дотримуватись жодних умов щодо подальшої експлуатації обклеєної поверхні — нею можна користуватися, як завжди. При цьому сама робота виконується швидко та тихо, після неї не залишається гір будівельного сміття.

3D-панелі, як бачите, мають певні нюанси у використанні, без урахування яких можна не досягти бажаного результату. Але якщо ви ретельно продумаєте роботу з ними заздалегідь, не забудете про правильну підготовку поверхні, правильний розрахунок кількості панелей і правильну техніку наклеювання, то зможете отримати декоровану стіну, підлогу, стелю або меблі буквально в лічені години.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7451