Як виростити ківі з насіння в домашніх умовах

12.11.2022 10:12

Як виростити ківі з насіння в домашніх умовахКупити стиглі ківі сьогодні можна практично в будь-якому магазині та в будь-який сезон, але якщо вам цікаво вирощувати екзотичні фрукти своїми руками, ви можете спробувати виростити ківі з насіння в домашніх умовах. Ми розповімо вам, як це правильно зробити.

Ківі – плоди деревоподібних ліан родом з Китаю, що належать до кількох видів актидинії. Вони вживаються зазвичай у свіжому вигляді, але з ківі можна варити варення або готувати різні десерти.

Ківі вирощуються в різних країнах із субтропічним кліматом, наприклад, в Італії, Чилі, Греції, Новій Зеландії. При цьому в тепличних або кімнатних умовах можна вирощувати ці екзотичні плоди навіть у країнах, де клімат не настільки сприятливий для ківі.

У домашніх умовах ківі можна вирощувати для розваги, а також заради смачних плодів. Щоправда, найчастіше використовуються для вирощування щеплені саджанці, але також можна взяти насіння із зрілих ківі. Для того, щоб надалі ківі плодоносили, потрібні і чоловічі, і жіночі рослини, тому рекомендується вирощувати відразу кілька саджанців.

Найкращим часом для пророщування насіння ківі є рання весна. Спочатку потрібно зайнятися підготовкою посівного матеріалу, для чого візьміть будь-який стиглий плід ківі, розріжте його навпіл і витягніть з половинок близько 20 насінин. Повністю очистіть насіння від м'якоті, щоб воно не загнило в землі.

До речі, щоб дістати насіння, зручно розім'яти плід вилкою. Потім насіння разом із частинками м'якоті помістіть у марлю і промийте під проточною водою. Виконайте процедуру кілька разів, потім чисте насіння викладіть на блюдце для просушки. Залишіть на кілька годин.

Проростіть насіння. Для цього візьміть шматочок вати, змочіть гарячою водою (води не повинно бути багато). Розкладіть насіння на ваті, поставте в тепле сонячне місце та накрийте харчовою плівкою, щоб створити ефект парника. На ніч плівку прибирайте, а вранці змочуйте вату свіжою порцією гарячої води і знову накривайте блюдце плівкою. Приблизно за тиждень мають з'явитися перші паростки.

Пересаджувати насіння в грунт можна, коли з'являться тонкі білі корінці. Найкраще для ківі підійде суміш із торфу, піску, перегною та дерну в рівних пропорціях. Кожне насіння бажано висадити в окремий невеликий горщик, при цьому досить просто покласти насіння на поверхню ґрунту і злегка присипати тонким шаром ґрунтової суміші.

Кожен день ґрунт з пророслим насінням ківі потрібно зволожувати, для цієї мети можна скористатися пульверизатором. Кожен паросток можна накрити ковпаком із пластикової пляшки, щоб забезпечити потрібну температуру та вологість. Коли у паростків з'явиться кілька пар справжніх листків, їх можна пересадити в більш просторі горщики.

Пам'ятайте, що в природі ківі росте в теплому та вологому кліматі і потребує довгого світлового дня. У кімнатних умовах потрібно постаратися максимально наблизити температуру, вологість і освітленість до природних для ківі, тому важливо не допускати пересихання земляної грудки і при необхідності досвічувати паростки лампою з ультрафіолетом.

Ківі не можна надмірно заливати водою, інакше це може призвести до загнивання кореневої системи. Також рослині, особливо молодій, протипоказані протяги, різкі перепади температури. Для забезпечення швидкого зростання ківі потрібно регулярно підгодовувати органічними і мінеральними добривами, зазвичай не менше 2-3 разів на рік.

Ківі потрібно досить багато місця для зростання, тому важливо заздалегідь подумати про те, де саме ви розмістите ліану. І не забудьте, що потрібно буде якась опора, за якою ліана буде «тягтися» вгору. При цьому зверніть увагу, що ваша рослина зацвіте і почне плодоносити лише через 5-6 років, і це потрібно врахувати при виборі місця для вирощування ківі.

До речі, ківі краще тримати окремо від інших кімнатних рослин, якщо вони є, щоб захистити від можливих шкідників. Для стимуляції зростання бічних пагонів верхівку ківі зазвичай рекомендується прищипувати. Коли рослина почне плодоносити, пагони, з яких зібрані плоди, потрібно видаляти – це дозволити ліані не старіти та давати врожай дуже довго.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7386