Які однорічники посадити навесні на дачі чи біля будинку?

24.03.2023 17:07

Які однорічники посадити навесні на дачі чи біля будинку?Квіти на дачній ділянці або на клумбі біля будинку тішать око буянням фарб та ароматів. Сьогодні пропонуємо вам дізнатися про те, які однорічники можна посадити навесні, щоб насолоджуватися цвітінням все літо.

Однорічні рослини, звані зазвичай просто однорічниками, - це ті, у яких дозрівання, цвітіння та відмирання відбувається протягом одного вегетаційного періоду. Однорічники цінуються в садівництві за яскравість кольорів або декоративність листя, а також за невибагливість у догляді.

При цьому не потрібно довго чекати, щоб побачити результат своїх старань: висіявши насіння або посадивши розсаду однорічників у квітні-травні, цвітіння можна отримати вже в червні або липні, причому продовжитися воно може аж до середини осені . Ось кілька найпопулярніших однорічників для дачі, які можна посадити навесні.

Агератум

Квітки агератуму бувають синіми, малиновими, фіолетовими та білими, висота рослин варіюється від 15 до 60 см. Найчастіше агератум вирощується через розсаду: наприкінці березня висівається насіння, а в середині травня отриману розсаду висаджують у відкритий ґрунт.

Астра

Сортів астр є безліч, так що підібрати під свою ділянку потрібний — це не проблема. Дуже зручно, що айстри можна вирощувати з насіння, яке можна вже у квітні висівати прямо в ґрунт. Для айстр краще обрати на ділянці сонячне місце або півтінь, цвісти вони будуть з липня по жовтень.

Чорнобривці

Чорнобривці особливо популярні на ділянках для формування живих бордюрів. Вони зовсім невибагливі у догляді, а цвітуть дуже довго – аж до перших заморозків. Садити чорнобривці можна насінням або через розсаду: насіння висівається в грунт у другій половині травня, а розсаду можна висадити в кінці травня або на початку червня.

Бегонія

Бегонія досить невибаглива, але не надто любить пряме сонячне проміння, тому оптимально для неї буде вибрати місце на ділянці, що знаходиться в півтіні. Вирощують бегонію через розсаду, яку висаджують у ґрунт приблизно наприкінці травня чи на початку червні. Цвісти вона буде до кінця літа.

Брахікома

Брахікома дуже стійка до посухи і невибаглива у догляді, а її квіти дуже красиві та ніжні, рослина цвіте довго (з червня по вересень) та пишно, квітки бувають синіми, пурпуровими, білими, трохи нагадують зовні квітки ромашки та айстри. Брахікому прийнято вирощувати розсадним способом, у відкритий ґрунт рослини висаджують наприкінці травня.

Вербена

Вербена цвіте до пізньої осені, її невеликі квіти зібрані в щитовидні, волотисті або колосоподібні суцвіття, забарвлення може змінюватись від білого до синього та фіолетового. Вербена особливо добре підходить для оформлення клумб, бордюрів, вирощувати її можна насінням, висіявши його у відкритий ґрунт відразу ж, як немає загрози заморозків. Для догляду за вербеною квіти досить просто рясно поливати і вчасно прополювати.

Календула

Календула цінується садівниками не лише за яскраві помаранчеві квіти, а й за корисні властивості, завдяки яким її можна використовувати в медицині та косметології. Календула невибаглива, морозостійка і може прикрасити будь-яку ділянку. Насінням календулу можна посадити наприкінці квітня, а розсадою – у другій половині травня. Цвісти вона буде з червня до вересня.

Космея

Космея порадує цвітінням уже з червня, а цвісти буде до самих заморозків. Вона добре переносить холод і не вимагає особливого догляду, але при цьому не дуже любить тінь, що варто враховувати при виборі потрібної ділянки для таких квітів. Насінням космею можна посадити наприкінці квітня, а розсадою — із середини травня.

Цинія

У народі цинії широко відомі як «майори». Їхні квітки великі і можуть мати забарвлення від кремового і жовтого до пурпурного та винного. Цинії невибагливі у догляді, можуть бути як низькорослими, так і високими, цвітуть довго. Вирощувати ці квіти можна насінням, а можна – розсадою. На розсаду насіння сіють наприкінці березня або на початку квітня, а у відкритий ґрунт рослини пересаджують, коли повністю мине загроза нічних заморозків, тобто приблизно в середині травня.

Серед придатних для дачі однорічників, що квітнуть все літо, можна назвати ще лаватеру, настурцію, портулак, сильвію та багато інших квітів. Усі їх можна висаджувати навесні, причому квіти, вирощені через розсаду, зацвітуть швидше. Час цвітіння залежатиме від вибраних сортів та погодних умов, і важливо по можливості вивчити особливості цвітіння кожної квітки, щоб знати, який догляд знадобиться для найкращого результату.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7489