Як вибрати фітолампу для кімнатних рослин та розсади

03.05.2023 15:21

Як вибрати фітолампу для кімнатних рослин та розсадиСонячне світло життєво необхідне всім рослинам, але в умовах квартири або будинку його не завжди достатньо, особливо в холодну пору року. На цей випадок є такі чудові помічники як фітолампи, і сьогодні ми розповімо вам про те, як вибрати фітолампу для кімнатних рослин або розсади, щоб забезпечити найкращий результат.

Усім рослинам для розвитку та росту необхідне природне сонячне світло, а коли його не вистачає, рослини можуть втрачати характерне забарвлення або візерунок листя, можуть перестати цвісти або плодоносити, можуть ослабнути та почати хворіти. Тому в умовах, коли в квартирі або будинку природного світла мало, рослини можуть почати гинути.

Здавалося б, звичайне штучне освітлення має повністю вирішувати таку проблему, але насправді це не так. По-перше, яскравість світла, достатня для людських очей, може виявитися надто низькою для рослин, а по-друге, рослинам важлива не тільки інтенсивність і тривалість освітлення, але і довжина хвилі світлового випромінювання: оптимальний діапазон становить 400-700 нм, що відповідає кольорам від червоного до синього спектральної шкали; такий діапазон називається фітоспектром.

В результаті сьогодні найбільш популярні для підсвічування кімнатних рослин та розсади так звані фітолампи, завдяки яким можна штучно забезпечити потрібну інтенсивність світлового потоку та потрібний спектр освітлення навіть у приміщеннях взагалі без джерел природного світла. При цьому розмаїття фітоламп у сучасних умовах настільки велике, що новачкам дуже легко заплутатися при виборі.

Фітолампи відрізняються від звичайних насамперед спектром світлового випромінювання, зокрема, вони можуть давати синє, червоне, блакитне, зелене, жовте та помаранчеве світло, а також можуть випромінювати світло. в ультрафіолетовому діапазоні або в повному спектрі. Потрібний варіант вибирається залежно від призначення лампи.

Так, синє світло прискорює проростання насіння, сприяє росту кореневої системи і не дає стеблам рослин сильно витягуватися. Червоне світло потрібне рослинам на період цвітіння та формування зав'язей, а також воно допомагає посилити плодоношення.

Блакитне та зелене світло, з свого боку, сприяє накопиченню хлорофілу в зеленій масі рослин, завдяки чому покращується фотосинтез. Жовте та оранжеве світло теж допомагає покращити вироблення флорофілу, а ультрафіолетове випромінювання прискорює нарощування зеленої маси та допомагає зміцнити коріння рослин.

Фітолампи повного спектру універсальні і підходять і для розсади, і для кімнатних рослин навіть як єдине джерело світла, але вони зазвичай коштують дорожче. Синьо-червоні лампи найбільш поширені, доступніші в порівнянні з лампами повного спектру, але вважаються більш придатними для розсади, ніж для кімнатних рослин. Окремі фітолампи із блакитним, зеленим, помаранчевим світлом у домашніх умовах практично не використовуються.

За типом використовуваних джерел світла фітолампи зазвичай поділяються на люмінесцентні та світлодіодні. За спектральними характеристиками і ті, й інші нічим не відрізняються, але LED-варіанти є довговічнішими. Щоправда, при цьому вони й коштують значно дорожче, що теж може відігравати важливу роль при виборі.

Фітолампи бувають різних форм, розмірів і потужності, потрібний варіант підбирається зазвичай залежно від поставлених завдань та наявного вільного простору для лампи.

Форма

За формою фітолампи поділяються на лінійні та цокольні. Лінійні підходять для освітлення рослин на стелажах, довгих полицях або підвіконнях, вони дозволяють рівномірно освітлити рослини, які розташовані в ряд. Цокольні, у свою чергу, підходять для радіусних стійок або для освітлення рослин, що стоять окремо.

Потужність та розмір

Потужність, розмір та висота розміщення фітоламп взаємопов'язані: чим лампа більше і вище розташована, тим вищою має бути її потужність. Мінімальна потужність 8-10 Вт підійде для невеликих ламп, розміщених на відстані всього 20-30 см від рослин, такий показник добре підійде для пророщування розсади.

Лампа потужністю 15-20 Вт розміром 50 см може розташовуватися на висоті 35-40 см від рослин, а лампа довжиною 100 см повинна мати потужність 60 Вт і може бути розташована на відстані 50 см і більше від рослин. Як правило, для звичайних домашніх цілей вистачає фітоламп потужністю 20-30 Вт, а потужніші варіанти використовуються в теплицях та оранжереях.

Максимальна тривалість досвічування рослин фітолампами – 16 годин на добу. Пересвічування так само згубне для рослин, як і нестача світла: якщо «перестаратися», то можна спровокувати опіки на листі рослин. До того ж рослинам у будь-якому випадку потрібна «ніч» тривалістю не менше 8 годин, щоб усі біологічні процеси відбувалися у природному ритмі.

В результаті дуже корисною опцією фітолампи може бути наявність у неї таймера, що дозволить автоматично вмикати та вимикати прилад у потрібний час. А щодо інших додаткових опцій, то це можуть бути:

  • контролер та дистанційний пульт керування з можливістю перемикати спектр та регулювати яскравість освітлення;
  • регульований по висоті штатив;
  • захист від вологи;
  • гнучкі ніжки та прищіпки для кріплення до полиці або столу.

Фітолампи в більшості випадків працюють від мережі зі стандартною напругою 220 В, але можна зустріти у продажу і моделі з живленням від USB, які можна підключати до павербанків та інших автономних джерел електроживлення. Необхідність у таких моделях може виникнути при перебоях у стаціонарному електроживленні, але важливо розуміти, що у будь-якому випадку дуже довго від автономних джерел лампи працювати не можуть.

Вибір фітолампи для кімнатних рослин або для розсади, як бачите, не такий вже й простий, але якщо озброїтися вищеописаними базовими знаннями та рекомендаціями, впевнені, вам вдасться прийняти те рішення, яке підійде саме вам і дозволить добитися максимальних результатів за мінімальних витрат.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7524