Як вирощувати гриби на садовій ділянці

26.07.2023 15:15

Як вирощувати гриби на садовій ділянціХочете регулярно ласувати свіжими лісовими грибами, але не маєте можливості вирушити на «тихе полювання»? Якщо у вас є дачна або садова ділянка, ви можете спробувати виростити гриби власноруч. Про те, як вирощувати гриби на садовій ділянці і які саме гриби найкраще підійдуть для цієї мети, ми розповімо сьогодні докладніше.

Залежно від особливостей харчування та розвитку гриби можна розділити на мікоризні, гумусні (підстильні) та деревні. Мікоризні — це ті гриби, які утворюють симбіотичний зв'язок з корінням певних дерев. До подібних грибів відносяться підберезники, подосиновики, піддубники, білі гриби, польські, маслюки, сироїжки, рижики тощо.

Вирощування мікоризних грибів на дачі можливе лише в тому випадку, якщо на її території є потрібні лісові дерева, ще можна спробувати виростити ці гриби на спеціальних комбінованих субстратах. А ось під плодовими деревами вирощувати мікоризні гриби марно - врожаю не буде.

Якщо говорити про гумусні (підстилкові) гриби, то це ті, які харчуються гниючою органікою і ростуть на залишках деревини, гнилих і трухлявих пнях, а також на багатих на перегній грунтах. До таких належать насамперед печериці. Виростити їх не важко просто в грунті, на субстраті з соломи, компості або лісовому опаді.

Щодо деревних (дереворуйнуючих) грибів, то вони ростуть у природі на живих деревах, будучи по суті паразитами. Це, наприклад, гливи, шиїтаке, рейші, опеньки, які на дачній ділянці можна вирощувати на спиляній здоровій деревині або на субстраті з подрібнених деревних залишків.

Знаючи, до якого типу відноситься вид грибів, який ви хочете спробувати виростити на ділянці, ви можете визначити, чи вдасться відтворити необхідні умови. Огляньте свій сад чи дачу, подумайте, де саме ви хотіли б розмістити грибницю, а також вирішіть, чи готові «возитися» з грибами або хотіли б підібрати щось максимально невибагливе і що не вимагає великих зусиль для вирощування.

Найпростіше використовувати для вирощування або сухий міцелій грибів, що продається в магазинах для садівників чи на маркетплейсах, або перезрілі гриби зі спорами, знайдені в їхньому природному середовищі. У першому випадку необхідні інструкції з вирощування зазвичай вже вказані виробником на упаковці, а в другому - потрібно подрібнити гриби і закопати їх у ґрунт або ж приготувати так званий грибний настій, яким слід полити обрану ділянку.

Особливості самостійного вирощування кожного виду грибів будуть різними, але можна виділити кілька головних умов для отримання хорошого врожаю. По-перше, для вирощування ґрунт у більшості випадків не повинен бути кислим – рівень кислотності не повинен перевищувати 7-7,5. По-друге, важливо забезпечити грибниці відповідний температурний режим та рівень вологості для активного розвитку, а також подбати про достатнє затінення. Нарешті, по-третє, потрібно дати грибам необхідні поживні речовини, внісши на ділянку, де вони вирощуватимуться, компост, солому, лісовий опад або комплексні добрива. Крім того, грибницю, що вже прижилася, час від часу належить підгодовувати.

Висаджувати міцелій в грунт або заражати ним деревину прийнято у період з травня по вересень, коли досить тепло. Після внесення міцелію ділянку або колоди зазвичай добре поливають і прикривають від сонця та перепадів температури. Далі, залежно від конкретного виду гриба, може знадобитися кілька тижнів для того, щоб грибниця прижилася і почала розвиватися. Після цього залишиться при необхідності поливати ділянку з грибницею та підгодовувати.

Вибір грибів для вирощування своїми руками на садовій або дачній ділянці відіграє величезну роль в успіху всієї витівки. Початківцям краще віддати перевагу вже добре «освоєним» грибам на кшталт печериць, глив або шиїтаке: для таких грибів у продажу є як сухий, так і живий міцелій, а для збору врожаю не потрібно довго чекати, що, до речі, важливо, адже при вирощуванні лісових грибів урожай вдасться зібрати лише за рік, а то й через 2-3 роки.

Як виростити на дачі печериці?

Печериці — одні з найпопулярніших комерційно вирощуваних грибів і вже давно «освоєні» дачниками. Сухий міцелій печериць сьогодні широко доступний, на ділянці ці гриби можна виростити в траншеях, заповнених поживним субстратом з кінського чи коров'ячого гною, соломи, компосту та листової землі.

Найкраще для печериць вибрати затінене місце, де немає протягів. Для грибів потрібно зробити канави в середньому близько 1 м у довжину та ширину, а також 25-30 см завглибшки. Канави слід заповнити заздалегідь підготовленим субстратом, який потрібно добре полити водою.

При розкладанні соломи температура субстрату підвищуватиметься, і коли вона досягне приблизно 23-25°С, можна висаджувати міцелій. Для цього потрібно зробити лунки глибиною близько 5 см, помістити в них шматочки міцелію та присипати субстратом. Далі потрібно полити міцелій теплою водою і вкрити траншею плівкою або покривним матеріалом.

Через приблизно 3 тижні можна зняти укриття і присипати грибну грядку пухким і вологим супіщаним грунтом. Тепер слід чекати на появу плодових тіл, забезпечуючи при необхідності полив і температуру в межах 25-29°С. У середньому через 30-40 днів після посадки міцелію мають зрости перші гриби.

Як виростити на дачі гливи та шиїтаке?

Ці дереворуйнівні гриби в природі вражають живі лісові дерева. Щоб вирощувати такі гриби на дачі, вам потрібні або чурки довжиною близько 30-50 см, або тирса відповідних порід дерев. При вирощуванні на колодах чекати на отримання першого врожаю доведеться довше, зате зусиль докласти потрібно мінімум.

Візьміть деревину верби, осики, тополі, волоського горіха, берези, дуба чи інших листяних порід. Для грибів шиїтаке також може підійти деревина садової яблуні. Колоди розпилюйте на шматки довжиною 35-40 см, діаметр повинен становити не менше 15 см. Деревину бажано брати вже лежалу, але не трухляву.

Замочіть у воді на 3-5 діб отримані кругляші. Просвердліть у шаховому порядку отвори глибиною близько 30 мм та діаметром близько 6-12 мм для зараження деревини міцелієм. У ці отвори вставте палички з міцелієм або внесіть зерновий міцелій. Запечатайте зверху харчовим воском.

Заражені міцелієм шматки деревини вертикально прикопайте в затіненому місці дачної ділянки або саду. Потім їх слід укрити шаром мульчі для збереження вологості і при необхідності зволожувати, але не поливаючи зверху, а обприскуючи водою збоку. За умови посадки у травні першого врожаю грибів можна дочекатися вже у жовтні, але якщо деревину вибрано тверду (дуб, бук), то очікувати, можливо, доведеться не менше року.

Вирощування на своїй ділянці дозволяє ласувати грибами, не сумніваючись у їх якості та свіжості. Але, звісно, врожайність у цьому разі не така висока, як при комерційних методах грибівництва. Тож краще сприймати вирощування грибів своїми руками як цікаве та захоплююче хобі, якщо ви не женетеся за великими обсягами, в іншому випадку має сенс вирощувати гриби не на дачі, а в закритих приміщеннях з контрольованою температурою та вологістю, а також з використанням спеціальних субстратів, активаторів міцелію тощо.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7593