Що таке біогумус і як його використовувати на дачі?

15.04.2024 15:07

Що таке біогумус і як його використовувати на дачіЯкщо ви ще ніколи не застосовували на своїй дачній ділянці таке добриво, як біогумус, то сьогодні саме час вам дізнатися, що це таке і з'ясувати, як з його допомогою підвищити врожай: ми розповімо, як використовувати біогумус на дачі, прямо зараз.

Від природи багатий на поживні речовини для рослин ґрунт зустрічається не так вже й часто, а тому ще з найдавніших часів люди навчилися удобрювати ґрунт при вирощуванні різних культур, щоб підвищити врожайність. У справу йшло все, включаючи і відходи життєдіяльності свійських тварин, і залишки рослин, що перегнили, і золу, і багато іншого.

Сьогодні люди, як і раніше, широко використовують органічні добрива, незважаючи на те, що вже давним-давно стали доступні мінеральні добрива, що отримуються хімічним шляхом і дозволяють вносити в ґрунт конкретні поживні елементи, такі як азот, калій, фосфор тощо.

На дачних ділянках у вітчизняних умовах найпоширенішими варіантами органічних добрив є гній та компост: обидва варіанти досить доступні за ціною, мають високу ефективність і добре насичують ґрунт поживними речовинами. Однак є ще один варіант, який називається біогумус або вермікомпост.

Біогумус — це продукт, що отримується за допомогою спеціально підселених у суміш відходів та ґрунту різних черв'яків, як правило, гнойових, черв'яків Гріндала та земляних. Хробаки переробляють органічні відходи, у результаті утворюється насичений поживними речовинами для рослин субстрат, водночас ані патогенних мікроорганізмів, ані яєць паразитів, ані насіння бур'янів у ньому залишається.

Вермікомпост найчастіше застосовується в теплицях, але і на відкритому ґрунті він може бути надзвичайно корисний. Він вважається більш ефективним, ніж гній або звичайний компост, адже в біогумусі всі корисні речовини містяться в «ударних» дозах і зручній для засвоєння рослинами формі і не потрібно чекати довго, перш ніж він «подіє». При цьому гумінові кислоти у складі вермікомпоста при внесенні в ґрунт «зв'язують» важкі метали та запобігають їх попаданню в рослини.

Біогумус зазвичай доступний у продажу в сухому або рідкому вигляді, але його можна зробити навіть самостійно. Для цього потрібні лише різні органічні залишки, ретельно подрібнені або навіть такі, що вже почали переперевати, а також черв'яки. Найчастіше беруться червоні каліфорнійські черв'яки, які переробляють органіку дуже швидко і добре розмножуються, але можна взяти і звичайних місцевих земляних черв’яків, якщо такі є під рукою.

Компост під виробництво біогумусу особливим чином готується, заселяється черв’яками та періодично поливається, щоб підтримувався потрібний рівень вологості. Біогумус можна отримати зазвичай вже наступного року після закладки компосту, і він стане в нагоді практично для всіх культур, які є на дачній ділянці.

Як використовувати біогумус для добрива?

Вермікомпост, як уже згадувалося, діє відразу ж, що вигідно відрізняє його від того ж гною. Його можна вносити в ґрунт навесні під перекопування або ж додавати безпосередньо при посадці рослин, посіві насіння, висадженні розсади тощо. Він нешкідливий для людей, рослин і тварин і його можна застосовувати протягом усього сезону ще й для підживлення.

Спосіб використання біогумусу на дачі залежить від того, для яких культур він застосовується і з якою метою. Наприклад, при посадці для поліпшення родючості грунту зазвичай береться сухий біогумус і насипається безпосередньо в посадкові лунки або розподіляється по грядках. Середня витрата для різних культур відрізнятиметься.

Наприклад, при посадці картоплі в кожну лунку вноситься близько 100-200 г біогумусу (залежить від кількості бульб), для полуниці та суниці достатньо 150 г на одну лунку, для висадки розсади помідорів, баклажанів та перців потрібно брати по 100-200 г на кожну лунку, а для огірків, кабачків, моркви та різної городньої зелені потрібно до 500 г на кожен квадратний метр грядки.

Якщо ви саджаєте фруктові та ягідні дерева, потрібно від 5 до 10 кг біогумусу внести в посадкову яму, а для кущів буде достатньо близько 1,5 кг з розрахунку на 1 яму. Біогумус при цьому слід змішати із землею і обов'язково зволожити - так він подіє найкраще.

Біогумус може стати в нагоді для вирощування розсади. Його для цього зазвичай додають до дернового або торф'яного ґрунту в пропорції 1:3. Отримана суміш сприятиме зростанню особливо сильних і міцних рослин, які при висадці у відкритий ґрунт добре приживатимуться.

Влітку вермикомпост зазвичай використовується для підкормки. Для цього найкраще підходить рідкий біогумус, який часто називають концентратом. Як правило, підживлення проводиться розведеним концентратом, пропорції відрізнятимуться залежно від конкретної культури.

Так, для цибулі, часнику та зелені береться 200 мл рідкого біогумусу і розчиняється у 10 л води. Для картоплі потрібно розвести в 10 л води 50 мл концентрату, для різних овочів – 100 мл. Полуницю та суницю підгодовувати можна розчином з 60 мл біогумусу та 10 л води, винограду підійде концентрація 250 мл на 10 л води. Підгодовувати рослини потрібно 1 раз на тиждень або два, зазвичай 10 л розчину вистачає на 1 квадратний метр ділянки.

Одна з важливих відмінностей біогумусу полягає в тому, що їм неможливо «перегодувати» рослини: навіть якщо раптом такого добрива виявиться занадто багато, це ні крапельки не зашкодить рослинам, а лише зробить ґрунт родючішим на майбутнє. Тож сьогодні дачники дедалі частіше звертають увагу саме на вермікомпост, знаходячи його дуже корисним, ефективним і доступним, особливо якщо зробити його самостійно.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7782