Як посіяти газонну траву

15.05.2024 14:03

Як посіяти газонну травуКрасивий рівний зелений газон стане справжньою окрасою ділянки, але чи знаєте ви, як посіяти газонну траву самостійно, щоб таку красу отримати? Якщо ні, пропонуємо зараз це з'ясувати: ми зібрали для вас кілька корисних рекомендацій, правил і лайфхаків.

Перш ніж приступати до роботи, спочатку визначтеся, коли, де і яку саме траву ви висіватимете для формування вашого газону. Залежно від особливостей конкретної місцевості, газонну траву прийнято висівати з середини березня і аж до вересня-жовтня: ранній весняний або ж осінній посів підходить для регіонів з теплим кліматом, а в кінці весни або на початку літа траву висівають у місцях, де клімат досить прохолодний.

Важливо, щоб грунт був вологим і щоб не було ні занадто холодно, ні занадто спекотно. При цьому підберіть насіння трави так, щоб отримати газон із потрібними характеристиками. Наприклад, якщо газон планується зробити в зоні активного відпочинку, де багато ходитимуть, бігатимуть, гратимуться діти, то тут потрібний так званий спортивний різновид — подібний газон буде найстійкішим до витоптування.

Партерний газон — це газон переважно для милування. Він густий, має соковитий зелений колір, його використовують у декоративних цілях. Подібний газон менш стійкий до витоптування, йому потрібно багато світла і його потрібно часто поливати, а також він особливо сильно потребує вчасної «стрижки».

Якщо можливості часто підстригати декоративний газон немає, зазвичай вибирають так званий карликовий варіант, який формують низькорослі трави. Він теж не надто стійкий до витоптування, тому для збереження його привабливого вигляду ходити таким газоном варто якомога рідше.

А якщо у вас на ділянці, яку ви хочете озеленити, мало сонячного світла, то варто подумати про вибір тіньового газону — він найменш вимогливий до освітленості. Як правило, подібний газон роблять у тіні різних споруд, біля паркану або в тіні розлогих дерев.

Якщо з часом висівання та потрібним насінням ви визначилися, переходьте до посіву. Для початку підготуйте ділянку під газон, особливу увагу приділивши боротьбі з бур'янами. Якщо ваш газон буде не надто великим, видаляйте бур'яни вручну, ретельно викопуючи їх разом із корінням (обов'язково). А якщо ділянка простора і вручну прополювати бур'яни надто трудомістко, то можна використовувати гербіциди суцільної дії.

Видалить не тільки бур'яни, а ще й каміння, сміття, пні, корчі та інше. Грунт перекопайте на глибину приблизно половини лопати. Розбивайте земляні грудки ретельно, щоб ґрунт вийшов «пухнастим». Переконайтеся, що ваш грунт підходить для вибраної трави, при необхідності внести торф або чорнозем, якщо ваш грунт занадто глинистий або, навпаки, занадто багатий на пісок.

Розрівняйте та утрамбуйте ґрунт. Найзручніше з цією метою скористатися спеціальним катком, а якщо є можливість — віброплитою. Якщо під рукою немає ні того, ні іншого, утрамбовуйте ґрунт за допомогою дощечки, закріпленої на брусі. Коли ділянка буде повністю утрамбована, можна власне висівати траву, бажано вибирати для цього тихий та теплий день.

У різних газонних сумішей можуть бути свої рекомендації щодо висівання, розроблені виробником, і досить просто дотримуватися вказівок на упаковці. Якщо ж подібної інформації немає, то орієнтуйтеся на загальні рекомендації: витрата насіння на кожен квадратний метр газону становить 30-50 г.

Досвідчені садівники та ландшафтні дизайнери рекомендують вручну висівати газонну траву «хрест-навхрест», тобто спочатку висіваючи насіння вздовж ділянки, а потім — упоперек. А якщо є спеціальна сівалка, то при обробці ділянки рухайтеся «змійкою», щоб забезпечити рівномірний розподіл насіння .

Засите посіяне насіння землею шаром до 1 см за допомогою віялових граблів. Рясно полийте ділянку, стежачи за тим, щоб напором води не вимило насіння. Якщо надалі хочете, щоб газон поливався сам, краще відразу встановити автоматичні дощувальні мезанізми. Тепер чекайте близько 10-20 днів, щоб трава проросла, підтримуючи ґрунт постійно вологим. Першу стрижку газону проводьте, коли трав'яний покрив зросте до 15 см або трохи більше. Зазвичай висота газону після підстригання становить 5-10 см.

Щоб трава сходила рівномірно і газон був густим без «прогалин», важливо дотриматися всіх вищеописаних правил висівання. А в тих місцях, де з якихось причин трава все ж не зійшла, постарайтеся досіяти свіже насіння якомога раніше, щоб висота трави була приблизно однаковою. І у перші місяці два намагайтеся якомога рідше ходити газоном, щоб не пошкодити ще не дуже зміцнілі рослини.

При весняному посіві трави газон зможе радувати вас своїм зеленим виглядом вже цього літа, але свою повну «силу» він набере лише через 2-3 сезони. Весь цей час, а також і надалі за ним потрібно добре доглядати, своєчасно поливаючи та підстригаючи, а ще видаляючи бур'яни, якщо вони з'являтимуться. Будьте готові до таких робіт і виконуйте їх на совість, і тоді зможете насолоджуватися своїм пружним, соковитим і м'яким на дотик газоном довгий час.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7805