Догляд за полуницею після збирання врожаю

06.06.2024 16:51

Догляд за полуницею після збирання врожаюКоли полуниця достигла та зібрана, здається, що вже можна видихати: найскладніше позаду. А ось і ні! Насправді догляд за полуницею після збирання врожаю потрібен до самого кінця літа, а то й довше, якщо, звісно, ви хочете і наступного року ласувати смачними та ароматними ягодами.

Полуниця на дачі або городі вирощувати не надто складно, адже рослина дуже невибаглива, і багато хто із задоволенням заводить власну полуничну «плантацію» на ділянці. Однак якщо не приділяти достатньої уваги догляду за рослинами після плодоношення, то з кожним новим сезоном урожай буде все гірше і гірше, поки не зникне зовсім.

Тому доглядати полуничні кущі після того, як ви зібрали всі ягоди, потрібно неодмінно. Зазвичай про це доводиться задуматися десь на початку або середині липня, якщо звичайно, у вас не ремонтантна полуниця.

Ретельно огляньте всі рослини. Особливу увагу приділіть вивченню форми, кольору та стану листя: якщо листя деформувалося і має характерний маслянистий блиск, то це може сигналізувати про те, що рослина уражена кліщем. В цьому випадку потрібно діяти швидко, щоб знизити ймовірність ураження всієї полуничної «плантації».

Хворі та старі кущики повністю видаліть, а якщо кущі відносно здорові, то обріжте їх листя та вуса гострим інструментом. Спалить зібрану зелень, щоб запобігти повторному зараженню, а потім обробіть рослини препаратом від кліщів на ваш вибір. Як правило, таку обробку слід виконати кілька разів, щоб точно знищити всіх особин.

Уразити полуницю може не тільки кліщ, а й тля, довгоносик. Від цих шкідників рослини теж потрібно якнайшвидше рятувати, обираючи відповідні препарати або, якщо хочете, народні засоби. Не забувайте також і про ризик грибкових уражень. Можливо, має навіть сенс підібрати комплексний препарат, який має інсектицидну та фунгіцидну дію одночасно.

Якщо після збирання врожаю ви бачите, що кущики полуниці міцні та здорові, а їх листя в повному порядку, то нічого в профілактичних цілях обрізати не потрібно. Достатньо лише видалити вуса (якщо не плануєте розмножити полуницю) та пошкоджене листя, якщо є. Втім, деякі вважають за краще залишати в розетці тільки по 2-3 молоді листочки, обрізаючи інші, — так теж можна. Профілактична обробка від шкідників та грибкових хвороб не завадить.

Коли ягоди зібрані, полуниці потрібно отримати додаткові поживні речовини, щоб підготуватися до майбутньої зими. Для цього її потрібно підгодувати, використовуючи, наприклад, мінеральні комплексні добрива, трав'яні настої, біогумус, компост або деревну золу. Зазвичай підживлення вноситься безпосередньо під корінь, його можна повторювати кілька разів за літо, останній раз - на початку вересня.

Полив є обов'язковим, якщо погода посушлива і рослинам явно не вистачає вологи. Поливати полуницю рекомендується вранці раз на тиждень за помірної температури повітря або 2-3 рази на тиждень, якщо стоїть спека. При цьому рекомендована витрата води становить 10 літрів на кожен квадратний метр. Щоб допомогти кореневій системі полуниці краще утримувати вологу, грядки можна при бажанні мульчувати — скошеною травою, агроволокном, тріскою, корою тощо. Якщо полуницю не мульчуєте, то періодично розпушуйте ґрунт у міжряддях, щоб поверхнева коренева система мала доступ до повітря. Тільки, звичайно, дійте дуже акуратно, щоб не пошкодити коріння.

Якщо у вас ремонтантна полуниця, тобто плодоносить двічі за сезон, то після першого збору врожаю догляд за нею буде відрізнятися від звичайного. На ділянці постарайтеся максимально зберегти кущі, видаляючи тільки хворе або засохле листя, вуса та плодоніжки. Обробку хімпрепаратами від шкідників у період між зборами врожаю в цьому випадку не проводять, оскільки це може вплинути на ягоди, а ось підгодувати полуницю обов'язково потрібно, щоб вона швидше відновилася і знову почала цвісти та давати зав'язі.

У середньому на хороший урожай із полуничної ділянки при правильному її веденні можна розраховувати протягом 3-4 років, а вже з п'ятого року врожайність різко падає. Настає час закладати нову плантацію, і якщо ви задумалися про догляд за полуницею після плодоношення якраз у цей період, то вам потрібно, зібравши ягоди, зайнятися видаленням рослин, що відслужили своє, з грядок і посадкою нових кущів.

Зазвичай нові кущі висаджують наприкінці липня або протягом серпня, погода має бути теплою, але не спекотною, опадів має бути достатньо. Посадковий матеріал можна як отримати самостійно, виростивши з вусів з розетками, так і купити в магазинах для садівників і городників, вибравши відповідний сорт або кілька сортів.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7825