Як доглядати за лавандою після цвітіння

28.06.2024 13:55

Як доглядати лаванду після цвітінняЯкщо ви посадили на своїй ділянці або біля будинку кущики лаванди, вам потрібно правильно доглядати їх, щоб забезпечити рясне цвітіння, підтримання гарної форми та довге життя. Зокрема важливо приділити особливу увагу обрізці рослин після того, як вони відцвіли, тому сьогодні розповідаємо, як доглядати за лавандою після цвітіння влітку.

Лаванду люблять за її красиві квіти різних відтінків синього та фіолетового кольорів, а також за приголомшливий аромат та цілющі властивості, крім того, навіть не квітучі рослини можуть бути прикрасою ділянки. Однак якщо про кущі не дбати, вони досить швидко можуть втратити свій декоративний вигляд.

У дикій природі лаванда швидко стає високою, її кущі стають широкими, розлогими та «пухкими»; низ рослин оголюється і деревіє, а верх має не дуже охайний вигляд. Ось чому ті, хто вирощує лаванду на власній ділянці та прагне зберігати кущі пухнастими, компактними та красивими, обов'язково намагаються обрізати рослини кілька разів на рік.

Одна з таких обрізок припадає на період після першого цвітіння лаванди, яке зазвичай починається в червні і закінчується через 2-3 тижні або трохи згодом. В результаті в більшості випадків про обрізання кущиків належить подбати на початку-середині липня, що допоможе стимулювати другу хвилю цвітіння і запобігти здерев'ятінню і «розвалу» гілочок.

Слід розрізняти зрізання лаванди на букети або заготівлю про запас і профілактичне обрізування. Наприклад, якщо ви хочете зрізати квіти, щоб зробити з них букети і висушити, не чекайте, поки лаванда зацвіте на повну силу, а навпаки, зрізайте квітконоси, коли вони тільки-но почали розпускатися.

Якщо лаванда вам потрібна для виготовлення ароматичної продукції, такої як саше, свічки, мило чи чай, то в цьому випадку зрізайте квіти лаванди, коли вони повністю розпустяться — так зміст запашних речовин буде максимальним.

Якщо ж ви вирощуєте лаванду, щоб прикрасити ділянку, обрізати лаванду потрібно вже дійсно після цвітіння. Така обрізка проводиться з дотриманням дуже простого правила: укорочувати слід молоді пагони і тільки не більше ніж на 1/3 висоти; при цьому відцвілі суцвіття зрізаються приблизно на 8-12 см нижче від квітів.

Для обрізки використовується відповідний гострий інструмент, наприклад секатор або садові ножиці. Під час обрізки кущам намагайтеся надавати округлу форму - так лаванда буде виглядати «ошатніше». Деревні пагони чіпати не слід, інакше рослина може загинути!

При цьому відрізані частини можна не викидати, а, наприклад, спробувати вкоренити, щоб розмножити лаванду на ділянці. Для цього пагони висадіть у вологий ґрунт, накрийте банкою, щоб створити парниковий ефект, і залиште до укорінення, поливаючи при необхідності.

Коли лаванда обрізана, за нею потрібно обов'язково доглядати, щоб стимулювати нове зростання зеленої маси та другу хвилю цвітіння. Для цього слід не менше 2-3 разів на тиждень рясно поливати кущі, а також високо підгортати грунт щоразу після поливу. При цьому підгодівлі кущі не потребують, що вигідно відрізняє лаванду від багатьох інших декоративних рослин у саду.

Якщо погодні умови дозволяють і обрізка після першого цвітіння була зроблена правильно, то лаванда може повторно зацвісти у вересні. Таке цвітіння, звичайно, буде набагато меншим, ніж на початку літа, але після нього теж потрібно зробити обрізку. Щоправда, є важливий нюанс: осіння обрізка лаванди проводиться тільки в тому випадку, якщо рослина має в запасі достатньо часу, щоб встигнути зміцніти перед настанням зими.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7841