Як почистити зуби кішці

20.12.2022 12:54

Як почистити зуби кішціНа перший погляд може здатися, що чищення зубів кішці не потрібно, адже в природі тварин немає зубних щіток і паст. Однак насправді котячі зуби обов'язково потребують догляду, і дбайливий господар повинен знати, як почистити зуби кішці ефективно і без шкоди для її здоров'я.

Якщо ви хочете забезпечити своєму пухнастому улюбленцю можливість дожити до глибокої старості та зберегти його зуби цілими та здоровими, то гігієнічна чистка за допомогою спеціальної зубної пасти та щітки, розроблених саме для котів, має проводитися регулярно. Тільки не поспішайте одразу приступати до справи!

Найголовніше, що потрібно знати, - «людська» зубна паста кішкам ні в якому разі не підходить! Пам'ятайте, що коти не вміють полоскати рот і випльовувати пасту, а тому в її складі повинні бути лише безпечні для котячого організму речовини. І, зрозуміло, кішкам навряд чи сподобається класичний м'ятний смак, тому зубні пасти для них виготовляються зі смаком м'яса, риби або птиці.

Щодо вибору зубної щітки для кішки, то тут також потрібно вибрати саме ту, що призначається конкретно для котячих зубів. В крайньому випадку можна скористатися також звичайною дитячою зубною щіткою з нейлоновою щетиною.

Придбати котячу зубну пасту та щітку сьогодні легко у будь-якому зоомагазині чи ветеринарній аптеці, тож із цим проблем не має виникнути. А ось найскладніше буває привчити кішку до такої важливої, але далеко не найприємнішої процедури. І краще починати чистити зуби, коли кішка ще зовсім маленька і легко звикає до різних гігієнічних маніпуляцій, хоча, звісно, і з дорослою твариною теж можна мати справу.

Спершу спробуйте просто регулярно оглядати зуби, даючи кішці зрозуміти, що не завдасте шкоди і не зробите їй боляче. Коли у вас вийде без найменшого опору і невдоволення кішки торкатися її зубів, обережно познайомте її зі щіткою, ваші рухи при цьому повинні бути ніжними і плавними.

Завжди давайте кішці винагороду, щоб вона почала асоціювати процедуру з чимось хорошим і приємним. А також не забувайте ласкаво з нею розмовляти, щоб кішка відчувала вашу любов та турботу.

Якщо кішка реагує на ваші маніпуляції нормально, можна переходити безпосередньо до чищення зубів. Нанесіть на щітку пасту, кішку візьміть до рук. Відкрийте їй рота і трохи відтягніть губи в сторони. Обережно та без натиску почистіть кішці зуби із зовнішнього боку. Чистіть зубну поверхню рухами зверху вниз або круговими, ясна намагайтеся не зачіпати.

Далі дуже непростий етап чищення зубів з внутрішньої сторони. Для цього голову кішки треба закинути, а рот – розкрити ширше. Навіть найспокійніша та найслухняніша кішка в цей момент може почати чинити опір, а тому може знадобитися помічник, який зафіксує лапи кішки і не дасть їй вирватися. Якщо помічника немає, то кішку можна спробувати укутати в м'який рушник.

Чистіть зуби кішці акуратно і ніжно, але швидко. Якщо ви бачите, що тварина нервує лише трохи, спокійно продовжуйте процедуру, але якщо улюблениця відчайдушно намагається вирватися і буквально плаче, відразу ж зупиніться. Заспокойте кішку та перенесіть чищення зубів на інший час. До речі, кішкам на відміну від людей не потрібно чистити зуби двічі на день, а достатньо чистити лише 1 раз на тиждень на регулярній основі.

Чистка зубів кішки допомагає не тільки зберегти їх цілими протягом усього життя тварини, а й захистити пухнасту подругу від багатьох проблем зі здоров'ям. Так що відповідально підійдіть до цього завдання та подбайте про те, щоб улюблениці процедура доставляла мінімум дискомфорту. І, звісно, не забувайте ретельно мити руки до і після процедури!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7414