Як навчити собаку команді «Лежати!»

12.07.2023 09:08

Як навчити собаку команді ЛежатиНавчання собаки команді «Лежати!» входить до загального курсу дресирування (ЗКД), який покликаний розвинути у тварини навички, що дисциплінують її і дозволяють господареві керувати її поведінкою. Навчити собаку команді «Лежати!» можна різними способами, причому легко впораються із цим завданням не лише досвідчені власники чи кінологи, а й новачки.

Уміння собаки лягати по команді та утримувати таке положення впродовж певного часу однозначно виявиться корисним. Само собою, без такого вміння не обійтися виставковим тваринам, а також тваринам, що беруть участь у різних змаганнях, але також команда стане в нагоді і просто в побуті, наприклад, коли собаку потрібно вкласти на стіл для ветеринарного огляду.

Навчання команді «Лежати!» для, скажімо так, домашнього застосування не має суворих рамок та правил, на відміну від випадків зі спеціальною підготовкою. Наприклад, якби собака дресирувався для несення захисно-вартової або розшукової служби, то велике значення мало б положення, яке він займає при виконанні команди, здатність собаки виконати команду з будь-якого вихідного положення, а також вміння лягати як по голосовій команді, так і по жесту. У побуті вимоги до виконання команди «Лежати!» не такі жорсткі.

Команда «Лежати!» досить легка в освоєнні та належить до базового набору. Зазвичай її починають вивчати, коли собака вже знає команду «Сидіти!». Рекомендований вік собаки для початку навчання команді «Лежати!» — від 3 місяців. Приділяти заняттям треба приблизно 10–15 хвилин 2–3 рази на день. При цьому навчати собаку команді «Лежати!» найзручніше й найприємніше на ласощі, а місце для навчання варто вибрати якомога просторіше.

Загальний алгоритм навчання команді «Лежати!» з ласощами такий:

  1. Собака сидить/стоїть біля господаря, господар тримає його за повідець.
  2. У руку господар бере ласощі та підносить їх до носа собаки, даючи понюхати.
  3. Господар подає строгим голосом команду «Лежати!» і плавно опускає руку з ласощами вниз.
  4. Собака у відповідь також починає опускатися, намагаючись дістатися ласощів, а потім лягає.
  5. Господар одразу хвалить собаку, кажучи: «Лежати, добре».
  6. Господар віддає собаці ласощі.

Ось із таких нехитрих дій і складається навчання собаки команді «Лежати!». Але якби все було так просто, не виникало б жодних проблем, чи не так? І справді, багато собак, особливо якщо йдеться ще про щенят, не лягають самостійно, що спричиняє складнощі з навчанням. На такий випадок є методи, які використовують допомогу з боку господаря.

Наприклад, щоби показати собаці, що потрібно лягти при виконанні команди, можна злегка натиснути на холку, а коли собака таки ляже, потрібно дати йому ласощі та похвалити. Також можна змусити собаку лягти, зробивши ривок повідком, а потім, знову ж таки, дати ласощі, але треба пам’ятати, що сила ривка має бути дуже точною, щоб, з одного боку, служити достатнім подразником для виконання команди, а з іншого — не завдавати болю тварині.

Коли собака засвоїв, що за командою «Лежати!» він має лягати на підлогу/землю, настав час навчити його утримувати таке положення впродовж якогось часу, інакше собака буде вставати будь-якої миті, коли йому тільки заманеться. На цьому етапі навчання потрібно віддавати ласощі після виконання команди «Лежати!» не відразу, а через 15–20 секунд, водночас припиняючи спроби собаки встати. Поступово час витримки збільшується до 1 хвилини та більше.

Якщо собака добре підпорядковується команді «Лежати!» із застосуванням ласощів і вміє утримувати лежаче положення стільки, скільки потрібно, залишається потихеньку «вивести» ласощі з процесу навчання. Для цього спочатку ласощі можна давати через раз, а потім і ще рідше, доки необхідність у ньому не зникне повністю. Але похвала при цьому зберігається.

Деякі собаки за командою «Лежати!» можуть приймати розслаблену позу, якби вони просто лягли відпочити на улюбленому килимку. Для побутового застосування команди це не має вирішального значення, проте якщо потрібно навчити собаку виконувати команду «чисто», то доведеться із самого початку зайнятися цим питанням. Найпростіше в цьому випадку буде, якщо господар під час подачі команди «Лежати!» сам обережно потягне собаку за передні лапи й покладе його необхідним чином («поза сфінкса»). Успіх підкріплюється похвалою, а при неправильному виконанні господар вручну виправляє положення собаки.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5704