Як розпізнати укус кліща в собаки

19.07.2023 09:08

Як розпізнати укус кліща в собакиУ теплу пору року одними з найлютіших ворогів собак під час прогулянок на природі стають кліщі. Насмоктавшись крові вашого улюбленця, самка кліща здатна відкласти тисячі яєць десь у тріщині стіни навіть вашого будинку, тому незабаром з’явиться ціла колонія. До того ж кліщі переносять багато небезпечних захворювань, тому дуже важливо знати, як розпізнати укус кліща в собаки.

Багато хто помилково думає, що кліщ на собаку може потрапити тільки під час прогулянки лісом або в місцевості, де є кущі. Насправді кліщ може напасти на вашого улюбленця в будь-якому місці, а особливо там, де є висока свіжа чи суха трава. За допомогою теплолокації кліщ, що сидить на травинці, визначає, що повз проходить теплокровна істота, і причіпляється до неї.

Піроплазмоз, анаплазмоз та багато інших небезпечних захворювань, які за відсутності лікування призводять навіть до смерті, можуть виникнути в собаки саме внаслідок укусу кліща. З настанням теплої пори року, особливо в пік активності кліщів із квітня по червень та із серпня по жовтень, після кожної (!) прогулянки собаку потрібно оглядати.

Симптоми укусу кліща

Не кожен укус кліща може заразити собаку інфекційним захворюванням, але чим менше часу він проведе на вашому улюбленці, тим менше шансів інфікування. Потрапивши на собаку, кліщ не відразу присмоктується, а ще деякий час шукає для себе «містечко для обіду»: це часто ділянка з тонкою шкірою біля основи черепа, на вухах, лапах, животі і стегнах.

Ковзаючи рукою проти шерсті собаки, можна виявити паразита, що вже впився. Особливо важко доведеться власникам довгошерстих порід, у яких густе й темне хутро набагато ретельніше приховуватиме паразита. У такому разі вам допоможе розчісування собаки проти шерсті щільним гребенем.

Кліщ, що присмоктався до собаки, може бути різного розміру залежно від того, скільки крові він уже встиг висмоктати. Кліщ, що напився, може бути розміром і понад 0,5 см. У цього павукоподібного 8 лап, маленька голова, щиток на спині, а його колір варіюється від чорного до світло-коричневого. Бігає кліщ дуже швидко, тому як тільки помітите паразита, спіймайте його якнайшвидше, особливо якщо ваша собака довгошерста. Кліщ, що присмоктався, виглядає як горошина сірого або рожевого відтінку.

Впиваючись у шкіру собаки, кліщ впорскує в рану знеболювальний фермент, тому ваш вихованець не покаже жодних ознак занепокоєння. Результат укусу кліща, тобто зараження якимось захворюванням, проявляється у тварини лише через кілька днів, іноді до десяти.

Якщо ж не вдалося виявити кліща на шкірі собаки, зверніть увагу на наявність таких тривожних симптомів, які можуть свідчити вже про зараження внаслідок укусу кліща: у собаки без видимих причин підвищилася до 39,5–42 градусів температура, собака відмовляється від їжі, з’явилося блювання, пронос, змінився колір сечі, собака став млявим, у нього пожовтіли або помутніли білки очей та ін.

Правильне видалення кліща та профілактика

Коли виявите кліща на шкірі тварини, його необхідно буде видалити, але не відривайте його руками, інакше голова паразита просто відірветься від тіла, залишиться в шкірі собаки і спричинить запалення. Якщо є можливість, краще скористатися послугами ветеринарного лікаря, але якщо такої можливості немає, самостійно видалити кліща допоможуть наші поради.

Не поливайте кліща оліями та іншими рідинами, правильніше буде скористатися спеціальним пінцетом для видалення кліщів, який можна придбати в зоомагазині. Такий пінцет схожий на гачок із прорізом, яким необхідно підчепити кліща. Після гачок потрібно повертати за годинниковою стрілкою і в жодному разі не тягнути ні на себе, ні в сторони. Після видалення обробіть ранку дезінфекційним засобом.

Під час витягування кліща ніколи не чіпайте його голими руками, обов’язково використовуйте гумові рукавички. Після вилучення кліща не викидайте його ні на смітник, ні на раковину, ні вже тим більше з вікна й не тисніть його руками. Найнадійніший спосіб знищити паразита — спалити його.

Уважно стежте за станом вашого собаки після видалення кліща самотужки або у ветклініці. За перших ознак якоїсь зміни в здоров’ї собаки негайно звертайтеся до ветеринара, адже деякі захворювання, спричинені укусом кліща, розвиваються дуже стрімко й можуть призвести до загибелі тварини.

Щоб у майбутньому убезпечити вашого чотирилапого улюбленця, використовуйте в теплу пору року захист від кліщів у вигляді спеціальних нашийників, спрею, крапель та інших препаратів, а якщо живете в приватному секторі, щорічно обробляйте територію інсектицидами і висаджуйте на ділянці рослини, що відлякують кліщів.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5609