Як взяти собаку із притулку: що треба знати?

13.05.2024 14:29

Як взяти собаку із притулку: що треба знати?Якщо ви вирішили завести собаку, не поспішайте купувати цуценя у заводчиків або вирушати на ринок, а краще подумайте над тим, щоб вибрати улюбленця з притулку. Так, на вас, швидше за все, чекають труднощі, але якщо ви правильно підготуєтеся до своєї місії, то все вийде. Тому ось що вам потрібно знати перед тим, як взяти собаку з притулку.

У притулках умови, на жаль, найчастіше незадовільні для фізичного та психічного здоров'я тварин, а тому подарувати покинутим вихованцям новий будинок і нову люблячу сім'ю — чудова ідея. Але шляхетні наміри – це одне, а сувора реальність – зовсім інше. Ви маєте чітко розуміти, у що вплутуєтеся.

Отже, спочатку про насущне — про здоров'я собаки. Навіть якщо у притулку вас запевняють, що тварина абсолютно здорова, на жаль, це не завжди правда. І одна з перших дій, які вам належить зробити, коли заберете собаку, - це відвести її до хорошого ветеринара. Він повністю огляне тварину, зробить висновки про її стан здоров'я та дасть необхідні рекомендації щодо догляду, крім того, можливо, доведеться вакцинувати та стерилізувати тварину, якщо це не було зроблено раніше.

Все це, зрозуміло, буде для вас аж ніяк не безкоштовним. А якщо у тварини будуть виявлені хронічні захворювання (а вони будуть майже напевно), то до вартості візиту до ветеринара додасться ще й вартість лікування, можливо, пожиттєвого. Переконайтеся, що ви готові взяти на себе фінансову відповідальність у цьому питанні.

Психологічний стан собаки - наступний важливий аспект. В ідеалі тут потрібна допомога фахівця, який міг би оцінити стан тварини, щоб зрозуміти, чи можливо утримувати її у звичайних домашніх умовах. Справа в тому, що собаки, які опинилися в притулку, дуже неохоче йдуть на контакт із людьми, особливо незнайомими. Вони вже зазнали зради, їх, можливо, били, морили голодом чи мучили. Повернути улюбленцям здатність довіряти людям та гарний настрій дуже непросто.

Будьте готові, що незважаючи на вашу зовнішню доброзичливість, собака не почне довіряти вам відразу ж. Дуже можливо, що собака не підпустить вас до себе і через тижні та навіть місяці спільного проживання та належного догляду. Чи готові ви до цього? Чи згодні ви любити собаку, навіть якщо вона не поводитиметься так, як ви уявляли?

В результаті вам потрібно дуже добре розуміти для себе, навіщо саме ви берете собаку, і за необхідності звернутися до фахівця з притулку, щоб він підказав, яка тварина найкраще відповідатиме вашим уявленням. Щоправда, може так статися, що подібної тварини взагалі не виявиться, але тоді з'ясуйте разом із фахівцем, які звички та характерні риси собаки вам підходять, а які — категорично ні, щоб не довелося в найближчому майбутньому здавати тварину назад до притулку, знову зраджуючи її .

Коли ви переконалися, що собака підходить вам, потрібно потім переконатися, що ви підходите собаці. Наприклад, ви мусите забезпечити необхідні умови для утримання тварини певного розміру або певної породи. Адже, скажімо, одних собак цілком можна утримувати у звичайній квартирі, вигулюючи кілька разів на день по півгодини, тоді як іншим обов'язково потрібен просторий будинок або вольєр і максимум фізичної активності, інакше вони просто зачахнуть.

Пам'ятайте, що практично незалежно від віку та породи собаки можуть гризти тапки, робити калюжі та купки, драти пазурами стіни, підлогу та меблі, красти їжу зі столу — ви, на жаль, не знаєте, до якої поведінки звик собака у своєму колишньому житті. Подумайте, чи готові ви приділяти час і увагу вихованню та дресируванню тварини, чи готові усувати сліди її бурхливої поведінки.

Не забувайте, що до притулку можуть потрапляти не лише собаки, з тієї чи іншої причини кинуті людьми, а й безпритульні тварини, які з'явилися на світ і жили виключно на вулиці. Це означає, що подібні собаки можуть не мати взагалі жодної соціальної адаптації. Вони можуть боятися якихось звичних звичайним улюбленцям речей з домашнього вжитку, можуть багато і голосно гавкати або, навпаки, постійно скиглити. Привчати таких собак до вигулу на вулиці на повідку буде важко.

Алергія на тварин і згода всіх членів сім'ї — те, про що ні в якому разі не можна забувати, коли йдеться про собаку з притулку. Якщо візьмете собаку, а потім виявиться, що у когось із ваших рідних на неї алергія або хтось із тих, хто проживає з вами під одним дахом, категорично не згоден з присутністю тварини в хаті, то велика ймовірність, що собаку доведеться повернути. Це буде не надто відповідально з вашого боку.

Зрештою, ще один дуже важливий момент — потенційна взаємодія собаки з уже наявними улюбленцями. Досвід, який собака придбав на вулиці і в притулку, може підказувати їй, що будь-які інші тварини поряд з нею — це вороги, і поводитися з ними вона буде відповідно. Подумайте, чи зможете ви подружити ваших улюбленців? Чи готові ви контролювати та спрямовувати їхнє спілкування?

Якщо ви все обдумали, розумієте всю повноту відповідальності, яку на себе берете, готові вкладатися в собаку і фінансово, і морально, готові дати їй все необхідне, починаючи з простору та відповідного корму і закінчуючи регулярними ветеринарними оглядами, вирушайте в притулок, щоб знайти там собі друга.

Дізнайтеся у працівників або волонтерів, який вік собаки, що сподобався, дізнайтеся якнайбільше про її минуле, розпитайте про характер. Також дізнайтеся, як вона поводиться з іншими собаками, як ставиться до дітей, що викликає у неї тривогу, переляк чи агресію. Якщо є якась ветеринарна інформація про собаку, з'ясуйте її.

Якщо всі необхідні відомості ви отримали, вас все влаштовує в конкретному собаці, пора познайомитися ближче. Постарайтеся провести з твариною час віч-на-віч, спробуйте прогулятися з нею на повідку, спробуйте взяти в машину. Дуже важливо, щоб у вас із собакою стався «контакт», щоб її темперамент підходив до вашого. Коли ви зрозумієте, що собака точно «ваша», можете залагоджувати всі формальності та забирати тварину додому. Тепер почнеться складний період адаптації, але якщо ви не поспішатимете, не будете тиснути на собаку і дасте їй час прийти до тями, звикнути до вас і до нового будинку, то є всі шанси на те, що вдасться знову запалити очі улюбленця радістю і вірою у хороше.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7803