Як вибрати повербанк?

26.10.2022 15:46

Як вибрати повербанк?У дорозі або в туристичному поході повербанк стане в нагоді, щоби підзарядити всілякі гаджети. Але як правильно вибрати такий пристрій? На що звертати увагу при покупці? Розкажемо вам сьогодні про це докладніше, щоби ви знали, як вибрати повербанк.

Що таке повербанк (павербанк, зовнішній акумулятор)? За великим рахунком, це всього лише комплект акумуляторів, що перезаряджаються, поміщений у корпус, який оснащений керуючою мікросхемою й роз'ємами для підключення гаджетів.

Головне, що має значення, коли купуєш повербанк, - це його ємність, яка вимірюється в мАг. Чим вища ємність, тим більше від повербанку можна заряджати різноманітні пристрої. Щоби зрозуміти, яка потрібна ємність повербанка, необхідно помножити ємність акумулятора гаджета на бажану кількість зарядок.

При цьому для розрахунку кількості зарядок від номінальної ємності акумуляторів повербанку зазвичай прийнято віднімати близько 30% - ця частина ємності буде під час зарядки витрачена на перетворення напруги. Як правило, для щоденного використання в міських умовах буває достатньо повербанку на 5000-10000 мАг, що відповідає 1-2 повним зарядам для середньостатистичного смартфона.

Якщо повербанк потрібен для поїздок містом та за його межами, то вибирати потрібно зовнішній акумулятор із ємністю не менш ніж 10000 мАЧ, а для тривалих подорожей та туристичних походів, коли джерела електроенергії малодоступні, ємність потрібна ще більше, аж до 50000 мАг.

Ємність повербанку має бути досить великою, якщо ви окрім смартфона збираєтеся заряджати від нього ще й інші пристрої, наприклад, смартгодинник, бездротові навушники, планшет тощо. Є навіть моделі повербанків, які здатні заряджати ноутбук, але вони, як правило, більше і важче за стандартні.

Наступний важливий показник, крім ємності, - це кількість та типи роз'ємів повербанку. Найчастіше повербанки мають класичні USB-роз'єми на вихід, а також порт microUSB або USB-C - на вхід. Вихідних роз'ємів може бути 2 або 3, що важливо для тих, хто вибирає повербанк для одночасної зарядки одразу кількох гаджетів.

Має неабияке значення, яка саме сила струму подається на вихідні роз'єми. Стандартне значення варіюється в середньому від 1 до 2,5А: що вище сила струму, то швидше заряджатимуться від повербанка пристрої. Якщо вихідних роз'ємів у моделі зовнішнього акумулятора 2, їх фактична сукупна вихідна сила струму буде трохи менше за номінальну.

Якщо підключити до роз'єму повербанку пристрій, який не відповідає заданій силі струму, то можливе виникнення проблем, адже якщо сили струму буде недостатньо, то зарядка буде вкрай повільною і тривалою. А ось у зворотній ситуації, коли зовнішній акумулятор «видає» силу струму більше, ніж потрібно гаджету, нічого страшного не станеться, щоправда, швидше заряджатися він однаково не буде.

Якщо ваш смартфон підтримує технологію швидкої зарядки і ви хочете, щоб і від зовнішнього акумулятора він заряджався швидко, то також при покупці повербанку зверніть увагу ще й на опцію швидкої зарядки. При цьому важливо, аби технологія, яка використовується в смартфоні, підтримувалася повербанком, адже фірмові технології прискореної зарядки не взаємозамінні.

Зовнішній вигляд та габарити повербанку — це те, що майже не впливає на функціональність даного пристрою, але все одно має враховуватися при покупці, адже повербанком має бути зручно користуватися. Тут можна керуватися особистими уподобаннями та бюджетом на покупку, враховуючи, що:

  • металевий корпус надійніший, ніж пластиковий, але при цьому й дорожчий;
  • РК-дисплей покаже точний рівень заряду повербанку, але моделі з ним дорожчі;
  • великий і важкий повербанк має більшу ємність, але менш зручний при транспортуванні.

Якщо у вас є спеціальні вимоги до повербанку, скажімо, ви плануєте активно використовувати його під час відпочинку за містом, то зверніть увагу на наявність захисту від вологи, ударів і пилу, а також, наприклад, наявність сонячної батареї, яка допоможе заряджати повербанк у ясну погоду.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7372