Що робити, якщо не форматується карта пам’яті

28.11.2022 16:12

Що робити, якщо не форматується карта пам’ятіУ разі виникнення помилок у роботі карти пам’яті іноді не залишається іншого виходу, крім як відформатувати її. Але не завжди це вдається зробити за допомогою стандартних можливостей комп’ютера або мобільного пристрою, тому корисно дізнатися, що робити, якщо не форматується карта пам’яті.

У звичайній ситуації для форматування карт пам’яті достатньо використовувати стандартний інструментарій ПК або мобільного пристрою (смартфону, планшета, електронної книги). У цьому випадку форматування не становить жодних проблем, і карта пам’яті продовжує працювати. Якщо ж наявні пристрої не виявляють карту пам’яті або її форматування не вдається завершити, ситуація ускладнюється. Доводиться шукати альтернативні методи форматування.

Увага! Описані далі дії для форматування карт пам’яті представлені з метою ознайомлення. Ви дієте на свій страх та ризик. Адміністрація проєкту не несе відповідальності за наслідки застосування цих дій.

Що робити, якщо карта пам’яті не форматується у Windows?

Якщо не вдається виконати стандартне форматування карти пам’яті в Windows, можна спробувати такий метод. Перейдіть до розділу «Керування дисками». У різних версіях Windows спосіб доступу до цього розділу може бути різним, універсальний варіант — викликати вікно «Виконати» (Win+R) та ввести команду diskmgmt.msc. У вікні керування дисками, що відкрилося після виконання команди, необхідно знайти знімний накопичувач, що відповідає карті пам’яті, яку треба відформатувати.

Клацніть по ньому лівою кнопкою миші, і ви побачите графічне відображення накопичувача. Далі клацніть правою кнопкою миші й у контекстному меню виберіть пункт «Форматувати», якщо накопичувач справний, або пункт «Створити розділ», якщо простір накопичувача не розподілений. Після цього залишається дотримуватися вказівок майстра управління дисками.

Альтернативний метод — виконати форматування карти пам’яті з командного рядка Windows. Для цього необхідно викликати вікно «Виконати», натиснувши комбінацію клавіш Win+R, ввести команду cmd, натиснути Enter і у вікні ввести таку команду:

format <літера_диска>: /q fs:fat32

Тут <літера_диска> — це літера, присвоєна карті пам’яті, яку потрібно відформатувати, а fat32 — файлова система, у якій буде виконано форматування. Зверніть увагу, що карти пам’яті об’ємом до 32 ГБ необхідно форматувати у файловій системі FAT32, а карти пам’яті об’ємом до 64 ГБ і більше — exFAT.

У багатьох випадках описаних процедур буде достатньо для того, щоб усе-таки відформатувати карту пам’яті та повернути їй працездатність. Але як бути, якщо ці методи не допомагають?

Інші способи форматування карт пам’яті

Якщо не вдається відформатувати карту пам’яті ні на ПК, ні на мобільному пристрої, то можна також спробувати зробити це за допомогою... цифрового фотоапарата. Справа в тому, що цифрова фотокамера «вміє» виконувати форматування знімних накопичувачів на низькому рівні, завдяки якому із цих накопичувачів повністю видаляється будь-яка інформація. У результаті форматування в багатьох випадках відбувається успішно навіть для тих карт пам’яті, які не вдалося відформатувати на ПК або смартфоні.

Якщо й цифрова фотокамера не допомогла вирішити проблему, варто спробувати скористатися спеціальними утилітами для форматування карт пам’яті. Наприклад, популярність здобула безкоштовна утиліта SDFormatter. Розроблена вона для використання з картами пам’яті стандартів SD/SDHC/SDCX, підтримує роботу з картами пам’яті як через SD-слоти, так і через SD-рідери за протоколом USB (перехідники). Крім того, утиліта може працювати з картами пам’яті через шину CardBus або адаптер ExpressCard (SD).

Якщо успішному форматуванню карти пам’яті заважає встановлений на ній захист від запису (Write Protect), то вирішити проблему допомагає зміна локальних політик доступу до знімних накопичувачів у Windows. Для цього необхідно скористатися редактором реєстру Windows, викликати який можна в такий спосіб: натисніть комбінацію клавіш Win+R і у вікні, що відкрилося, введіть команду regedit. Натисніть клавішу Enter та запустіть редактор реєстру з правами адміністратора.

У вікні редактора реєстру, що відкрилося, знайдіть гілку HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control \ StorageDevicePolicies, а потім знайдіть ключ WriteProtect. Якщо його значення дорівнює 1, це означає, що включено блокування змін на знімному накопичувачі. Щоб зняти таке блокування, змініть значення вказаного ключа на 0 і перезавантажте ПК.

Якщо ключ WriteProtect у реєстрі немає або якщо його значення дорівнює 0, а захист від запису все одно встановлено, то, можливо, карта пам’яті заблокована за допомогою атрибута Read-Only. У цьому випадку знадобиться такий спосіб вирішення проблеми: запустіть командний рядок Windows з правами адміністратора і введіть по черзі команди diskpart і list disk.

Відобразиться список доступних дисків комп’ютера. Знайдіть серед них карту пам’яті та виберіть відповідний диск за допомогою команди select disk «номер_диска». Після того як ви отримаєте підтвердження, що диск вибраний, введіть команду attributes disk clear readonly, яка видалить атрибут Read-Only з карти пам’яті. Після цього натисніть Enter і чекайте на закінчення процедури.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6344