Що робити, якщо електронна книга не бачить файли

13.04.2023 09:01

Що робити, якщо електронна книга не бачить файлиУявіть таку ситуацію: ставши щасливим володарем електронної «читалки», ви завантажили на неї якомога більше книг і вже передчуваєте занурення у світ літератури. Але, увімкнувши гаджет, ви зрозуміли, що електронна книга не бачить файли. Що робити?

Спершу спробуйте повністю вимкнути книгу та увімкнути її заново або перезавантажити пристрій. Навіть якщо не допоможе — гірше точно не стане. Якщо не допомогло, доведеться глибше покопатись у причинах проблеми. Залежно від причин, проблема може проявлятися по-різному. Так, книга може не бачити всі файли (текстові, графічні, аудіо) або тільки файли книг. А може бути так, що видно всі файли, крім деяких.

У другому випадку найбільш поширеною причиною є формат файлу, що не підтримується електронною книгою. Так, електронні книги, що випускаються переважно для закордонного ринку (наприклад, Amazon Kindle, Nook, Sony), можуть не підтримувати популярний у нас формат FB2, оскільки він був створений російськими розробниками та рідко використовується за кордоном.

Вихід тут один — конвертувати файл в один із форматів, що підтримуються. А загалом, перш ніж завантажувати книги, ознайомтеся зі списком форматів, які підтримує ваша електронна книга. Це стосується не тільки текстових форматів, але і графічних та аудіо. З аудіоформатів зазвичай підтримується лише MP3. З графічних форматів більшість книг підтримують JPEG, а підтримка інших форматів зображень варіюється від моделі до моделі.

Також невидимий для книги файл може бути пошкоджений (або ще до завантаження його в книгу, або через збій у процесі копіювання). Спробуйте видалити його та завантажити книгу заново. Якщо файл був пошкоджений ще до завантаження у книгу, завантажте цю книгу в іншому форматі — може, цього разу пощастить більше.

А якщо «читалка» не бачить усі книги? Часто причина полягає в тому, що користувачі просто шукають їх не там, де треба. У більшості електронних книг можна зберігати файли як у внутрішній пам’яті пристрою, так і на карті пам’яті. Деякі книги показують усі файли разом, а на деяких потрібно перемикатися між списками файлів у внутрішній пам’яті та на карті.

Можливо, ви зберегли файли на карту, а в книзі за замовчанням показані файли у внутрішній пам’яті, тому нові файли й не відображаються. Вам потрібно перейти в список файлів, збережених на карті пам’яті, — там і будуть ваші нові книги.

Також може бути проблема з носієм пам’яті — як внутрішнім, так і зовнішнім. Якщо не видно файли на карті пам’яті, спробуйте відформатувати її. Під час форматування потрібно вибирати ту файлову систему, яка підтримується пристроєм (наприклад, якщо гаджет підтримує лише файлову систему FAT, не потрібно намагатися форматувати карту пам’яті в NTFS). Після закінчення форматування скопіюйте на картку пам’яті потрібні файли та перевірте, чи відображаються вони тепер.

Якщо не видно файли, збережені у внутрішній пам’яті книги, форматувати її засобами Windows як зовнішній носій не можна — форматування знищить всю інформацію, у тому числі й системні файли, після чого книга просто не ввімкнеться. Якщо в електронній книзі є вбудована функція форматування, яка не торкає системні файли, можете скористатися нею.

Також можна спробувати перепрошити пристрій. Файл прошивки потрібно завантажити з офіційного сайту виробника (вибирайте найсвіжішу версію). Цей файл потрібно зберегти на карті пам’яті, а потім слідувати інструкції з прошивки саме вашої моделі електронної книги. Перед перепрошивкою книга має бути повністю заряджена.

Якщо ніщо з перерахованого вище не допомагає, проблема в несправності або карти пам’яті, або самої електронної книги. У будь-якому випадку вам потрібно звернутися в сервісний центр.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/342