Захист особистих даних в інтернеті

26.01.2023 08:09

Захист особистих даних в інтернетіПід час використання різних інтернет-сервісів ми іноді дуже безтурботно вводимо необхідні особисті дані, навіть не замислюючись, що хтось може скористатися цим нам на шкоду. А тим часом практика останніх років показує, що питанню захисту особистих даних в інтернеті важливо приділяти пильну увагу, адже раз у раз у глобальну мережу «зливаються» бази даних із різних ресурсів.

Так, лише за 2022 рік у загальний доступ потрапили 9,8 млн записів особистих даних з баз даних телекомунікаційної компанії Optus, 9,7 млн — медичної страхової компанії Medibank & AHM, понад 1,6 млн — кондитерської компанії Morigana Confectionery, 1,3 млн — енергетичної компании Iberdrola, 515 тисяч — Міжнародного комітету Червоного хреста, 95 тисяч — IKEA та понад 6,4 млн — інших компаній та державних установ.

У подібних умовах очевидно, що нехтувати захистом особистих даних в інтернеті сьогодні неможливо. Адже багато користувачів досі продовжують використовувати надто прості паролі, які легко підбираються, для своїх облікових записів у різних інтернет-сервісах або навіть можуть добровільно віддавати свої особисті дані шахраям, коли вони називаються співробітниками того чи іншого сервісу. Зрозуміло, подібна безтурботність може призводити до найсумніших наслідків.

Основні рекомендації щодо захисту особистих даних в інтернеті

Ніхто, крім самого користувача, не зможе захистити його особисті дані від розкрадання. Тому обов’язково потрібно самостійно дбати про безпеку своїх даних та виконувати основні рекомендації щодо їхнього захисту:

  1. Не запускайте сумнівних програм, особливо завантажених із сайтів із нелегальним контентом.
  2. Не зберігайте особисті дані там, де їх легко зможуть знайти зловмисники, та не диктуйте секретні особисті дані телефоном.
  3. Перш ніж вводити свої дані на будь-якому сайті, переконайтеся, що адреса сайту вірна.
  4. Не вводьте свої паролі в сумнівні та незвичайні форми авторизації.
  5. Не зберігайте інформацію про відвідувані сайти на чужих комп’ютерах.
  6. Не використовуйте опцію «Зберегти пароль», якщо знаєте, що комп’ютером користуватимуться інші люди.
  7. Перед завершенням роботи з інтернет-сервісами на чужому комп’ютері обов’язково виконайте вихід зі всіх своїх облікових записів.
  8. Не публікуйте у відкритому доступі та не зберігайте у своїй електронній пошті відскановані копії документів.
  9. Не передавайте відкритим текстом свої паролі до будь-яких сервісів через сервіси зв’язку, наприклад, Viber, WhatsApp, Telegram та ін.
  10. Періодично змінюйте паролі до своїх облікових записів і не використовуйте той самий пароль до всіх сервісів.
  11. Використовуйте хороший антивірус і регулярно перевіяйте не тільки ПК, але і всі знімні носії на віруси.
  12. Не забувайте вчасно оновлювати антивірусні бази.

Як зберегти анонімність в інтернеті?

У сучасних умовах, коли чи не будь-яка приватна інформація в інтернеті враз може стати публічною, поряд із питанням захисту особистих даних актуальним є також питання анонімності в тих випадках, коли надання особистої інформації не є необхідним для роботи з інтернет-сервісами. Користувачі намагаються залишатися інкогніто в глобальній мережі і використовують для цього різні методи.

Режим інкогніто в браузері

У будь-якому браузері сьогодні є так званий режим інкогніто — режим роботи, при якому на локальний комп’ютер користувача не записуються дані про відвідувані сайти: файли cookies, історія пошуку, введені паролі. Використання такого режиму, звичайно, не робить вас «невидимкою» в інтернеті, але дозволяє зберегти в секреті свої запити та відвідування від інших користувачів комп’ютера, що може бути важливим, якщо комп’ютер перебуває в загальному доступі.

Анонімна пошукова система

Істотною загрозою безпеці особистих даних користувачів експерти називають збирання інформації про користувачів пошуковими системами. Щоб захиститися від такої загрози, можна під час пошуку інформації в інтернеті вдатися до допомоги спеціальних анонімних пошукових систем, які не збирають і не зберігають жодних даних про користувачів. Прикладом цієї системи можна назвати DuckDuckGo (duckduckgo.com).

Тимчасова поштова скринька

Щоб зберегти анонімність в інтернеті, можна як варіант ніде не вказувати свою адресу електронної пошти. Але що робити, якщо для використання будь-якого сервісу поштова скринька все ж таки потрібна? У такому разі можна скористатися так званою тимчасовою електронною поштою. Наприклад, є такий сервіс, як 10 Minute Mail (10minutemail.net), який анонімно генерує для користувачів одноразові поштові скриньки рівно на 10 хвилин: з такими скриньками можна зареєструватися будь-де, не вказуючи цих даних. За бажання використання тимчасового ящика можна подовжити, але, знову ж таки, лише на 10 хвилин.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5460