Що робити, якщо не працює меню «Пуск» у Windows 10

15.11.2022 13:58

Що робити, якщо не працює меню Пуск у Windows 10 Після украй незручного керування системою у «вісімці» в операційну систему Windows 10 тріумфально повернулася кнопка «Пуск». Це стало справжньою радістю для користувачів, але ложку дьогтю в бочку меду додали проблеми з роботою кнопки, що періодично з’являються. Про те, що робити, якщо не працює меню «Пуск» у Windows 10, далі йтиметься докладніше.

Уже чимало користувачів, які оновили свої «сімки» і «вісімки» до Windows 10, а також встановили систему «з нуля», зіткнулися з тим, що в певний момент меню «Пуск» перестає працювати: кнопка не реагує на натискання і, відповідно, жодних програм із цього меню запустити не можна.

З огляду на те, наскільки важливим є меню «Пуск» для зручності користування системою, описана проблема дуже й дуже неприємна. Тому вирішити її, причому якнайшвидше, хотіли б усі користувачі, яким довелося з нею зіткнутися. На щастя, кілька способів виправлення ситуації є, і наша збірка порад із задоволенням поділиться ними з вами.

Увага! Описані далі дії щодо відновлення роботи меню «Пуск» у Windows 10 представлені з метою ознайомлення. Ви дієте на свій страх та ризик. Адміністрація проєкту не несе відповідальності за наслідки застосування цих дій.

Перезапуск explorer.exe

Простий спосіб вирішення проблеми, який варто спробувати, перш ніж переходити до «важкої артилерії». На жаль, він спрацьовує не завжди, але якщо проблеми з меню «Пуск» як такої немає, то перезапуск процесу explorer.exe в «Диспетчері завдань» може допомогти, коли в системі відбуваються так звані «глюки».

Для запуску «Диспетчера завдань» треба натиснути комбінацію клавіш Ctrl, Alt і Del і вибрати з запропонованого списку пункт «Диспетчер завдань» або натиснути комбінацію Ctrl+Shift+Esc, після чого у вікні потрібно перейти до списку запущених програм і знайти пункт «Провідник». Клацнувши правою кнопкою миші по цьому пункту, необхідно вибрати в контекстному меню пункт «Перезапустити» й почекати, поки система перезапустить процес.

Редагування реєстру

Спосіб для «просунутих» користувачів. Спочатку необхідно увійти в редактор реєстру, для чого можна натиснути комбінацію клавіш Windows + R і ввести в текстове поле regedit (натиснути ОК для підтвердження). Після цього у вікні, що відкрилося, треба знайти гілку HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced. У правій половині вікна реєстру потрібно клацнути правою кнопкою миші і в контекстному меню вибрати пункт «Створити → Параметр DWORD (32 біти)».

Створеному параметру необхідно присвоїти ім’я EnableXAMLStartMenu та значення «0». Якщо параметр із такою назвою вже є в реєстрі, то можна не створювати новий параметр, а просто присвоїти поточному значення «0». Після редагування реєстр можна закрити, а потім залишається перезапустити систему. Меню «Пуск» має знову запрацювати.

Використання PowerShell

Спосіб відновлення роботи меню «Пуск» у Windows 10 з високою ймовірністю успіху. Але важливо враховувати, що він може порушити роботу програм із магазину Windows 10, тому застосовується такий спосіб виключно на страх і ризик користувача. Для запуску PowerShell треба відкрити «Диспетчер завдань» і у вікні в меню «Файл» відкрити пункт «Запустити нове завдання».

У текстовий рядок треба ввести значення powershell і встановити галочку на пункті «Створити завдання з правами адміністратора». Після цього необхідно натиснути кнопку «ОК» і у вікні Windows PowerShell, що відкрилося, ввести команду:

Get-appxpackage -all *shellexperience* -packagetype bundle |% {add-appxpackage -register -disabledevelopmentmode ($_.installlocation + “\appxmetadata\appxbundlemanifest.xml”)}

Після цього потрібно натиснути клавішу Enter і почекати виконання команди. Після перезавантаження комп’ютера проблема з роботою меню «Пуск» має бути вирішена.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6333