Як поліпшити ноутбук у домашніх умовах

08.12.2022 10:41

Поліпшити (проапґрейдити) ноутбук — це завдання набагато складніше, ніж модернізація звичайного ПК. Наприклад, далеко не всі комплектуючі в ноутбуці можна легко демонтувати в домашніх умовах, а вибір нових деталей для ноутбука часом перетворюється на складний квест. Але якщо портативний комп’ютер уже не тішить продуктивністю, спробувати все ж таки варто, а про те, як можна поліпшити ноутбук, ми розповімо вам докладніше далі.

Комп’ютерна техніка морально застаріває набагато швидше, ніж фізично зношується. А тому вже буквально через 3–4 роки після придбання ноутбука ви можете помітити, що він, хоча ще й цілком справний, але вже не справляється з тими завданнями, які «по зубах» новим моделям. У такому разі доводиться замислюватися або про покупку нового лептопа, або про поліпшення наявного.

Не всі ноутбуки можна поліпшити, тим більше — у домашніх умовах. Наприклад, зазвичай недоцільно займатися вдома апґрейдом ноутбуків-планшетів, ноутбуків із поворотним дисплеєм або ультрабуків: розбирати подібні пристрої без відповідного досвіду вкрай складно, а практично всі комплектуючі інтегровані в материнську плату. Тож якщо у вас саме такий ноутбук, від ідеї модернізації вам, швидше за все, доведеться відмовитися.

У випадку з «класичним» ноутбуком ваші шанси на успішний апґрейд підвищуються: доступ до внутрішньої начинки здійснюється порівняно просто, а заміна деяких комплектуючих виконується так само, як і на настільному ПК. Тому залишається тільки визначити, що саме можна поліпшити в ноутбуці, і починати дії.

Оперативна пам’ять (ОЗП)

Оперативну пам’ять у ноутбуці досить легко модернізувати, а ефект буде відразу помітний, адже портативний ПК зможе одночасно обробляти більше завдань без втрати швидкості. Щоби поліпшити оперативну пам’ять у ноутбуці, можна додати планку ОЗП у вільний слот, якщо така є, або ж можна замінити стару планку на більш досконалу. Для заміни в більшості випадків достатньо буде зняти кришку ноутбука, викрутивши кілька гвинтів, вийняти планки зі слотів, на їхнє місце поставити нові, всунувши до клацання, і знову прикрутити кришку гвинтами.

Вибір оперативної пам’яті для поліпшення ноутбука загалом підпорядковується тим же правилам, що й у випадку з настільним ПК: тип пам’яті мусить підтримуватися материнською платою пристрою (DDR, DDR II або DDR III), а тактова частота в планок ОЗП, якщо їх дві, має бути однаковою. Врахуйте під час вибору, що частота оперативної пам’яті кардинального впливу на продуктивність системи не має, а тому немає сенсу, наприклад, оновлювати DDR III 1333 МГц до DDR III 1600 МГц, бо очікуваного виграшу це не принесе.

До речі, не забудьте, що після встановлення ОЗП сумарним об’ємом понад 4 Гб вам знадобиться 64-розрядна версія ОС, а через специфіку конструкції ноутбуків 2 планки ОЗП по 2 Гб будуть кращими, ніж 1 планка на 4 Гб.

Постійна пам’ять (ПЗП)

У ноутбуках як пристрої постійної пам’яті представлені або жорсткі диски (HDD), або твердотільні накопичувачі (SSD). Як і в разі оперативної пам’яті, модернізація виконується порівняно легко: потрібно зняти з ноутбука кришку, від’єднати старий диск або накопичувач і на його місце поставити новий. Але важливо врахувати кілька нюансів:

  • пристрій постійної пам’яті можна замінити лише пристроєм із таким самим інтерфейсом підключення: наприклад, інтерфейс SATA III можуть мати як HDD, так і SSD пристрої;
  • форм-фактор нового ПЗП мусить збігатися з форм-фактором старого диску, інакше пристрій просто не «сяде» у відведене місце в корпусі ноутбука;
  • HDD із частотою обертання шпинделя 7200 об/хв у ноутбуці підвищують нагрівання накопичувача, але не дають помітного виграшу в продуктивності порівняно з HDD, у яких частота обертання дорівнює 5400 об/хв.

Якщо говорити про вибір між HDD та SSD для модернізації ноутбука, то варто зазначити, що для простого розширення об’єму постійної пам’яті достатньо буде HDD більшої ємності, ніж колишній жорсткий диск. А от якщо необхідно збільшити швидкість запису/зчитування файлів, швидкість запуску ОС та різних програм, то є сенс задуматися про SSD.

Процесор (CPU)

У стаціонарних ПК заміна процесора не представляється таким уже важким завданням, а ось у ноутбуках оновлення цього компонента потребує значно більше зусиль. І справа тут не так у трудомісткості самого процесу заміни, як у складності вибору необхідної моделі процесора: потрібно знайти процесор, який не просто відповідає сокету материнської плати ноутбука, а ще й підходить за частотою системної шини та параметрами тепловиділення.

Ще одна складність у заміні наявного процесора в ноутбуці на більш продуктивний полягає в сумісності вибраної моделі CPU з версією BIOS ноутбука. Старі версії BIOS можуть не розпізнавати нові моделі процесорів, а отже доведеться зайнятися ще й перепрошивкою BIOS.

Відеокарта (GPU)

У питанні поліпшення ноутбука заміна відеокарти на більш продуктивну — це найскладніше завдання. По-перше, замінити можна лише дискретну відеокарту, тобто таку, яка є окремою друкованою платою, що вставляється у відповідний слот материнської плати. По-друге, для заміни належить підібрати таку ж за розмірами відеокарту, інакше вона просто не поміститься в корпусі ноутбука.

У результаті замінити відеокарту вийде, найімовірніше, лише на представницю тієї ж лінійки, що й стара, але з більшим обсягом відеопам’яті чи з іншим типом пам’яті. І однаково залишиться ризик, що графічний чіп буде не впізнаний у BIOS ноутбука.

Як бачите, поліпшити в домашніх умовах ноутбук на практиці можливо, але доцільність подібної процедури велика лише для ОЗП або ПЗП. Втім, якщо ноутбук старий, то навіть такий невеликий апґрейд уже дозволить суттєво підвищити його продуктивність та подовжити термін експлуатації ще на кілька років.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5889