Як вибрати блок живлення для комп’ютера

14.12.2022 11:01

Як вибрати блок живлення для комп’ютера Якщо ваш комп’ютер загалом справний, але в нього «полетів» блок живлення (БЖ), або якщо ви самостійно комплектуєте ПК під свої потреби, вам доведеться задуматися про придбання блоку живлення. На перший погляд може здатися, що покупку зробити просто, але насправді якщо не знати, як вибрати блок живлення для комп’ютера правильно, можна зробити серйозну помилку, через яку ПК не працюватиме.

Докладно пояснювати, наскільки велика в комп’ютері роль блоку живлення, потреби немає. Проте багато юзерів-початківців можуть недооцінювати ступінь важливості правильного вибору БЖ, купуючи комп’ютер, і, наприклад, неправильно розраховувати необхідну потужність або не приділяти достатньої уваги вивченню кабелів живлення, що поставляються в комплекті.

Потужність блоку живлення

Під час вибору БЖ дуже важливо правильно розрахувати необхідну потужність, адже якщо її виявиться недостатньо, система просто не зможе нормально працювати, а комп’ютер у деяких випадках навіть мимоволі відключатиметься. Сьогодні популярністю в домашніх умовах для неігрових систем користуються блоки, потужність яких дорівнює 600–700 Вт.

Для приблизного побутового розрахунку необхідної потужності БЖ достатньо врахувати енергоспоживання деяких основних компонентів системи — процесора, материнської плати, жорсткого диска або SSD-накопичувача, оптичного приводу (якщо він є), оперативної пам’яті (ОЗП) та відеокарти. Додатково буде корисно звернути увагу на показники енергоспоживання встановлених на корпусі кулерів.

Як правило, параметри енергоспоживання вказуються виробниками комп’ютерних комплектуючих прямо на маркуванні, тому складнощів із їхнім визначенням виникнути не повинно. Але приблизно можна навести такі середні значення для основних системних компонентів:

  • 50–100 Вт для материнської плати; що вище клас плати, то вище її енергоспоживання;
  • по 1–4 Вт на кожну планку оперативної пам’яті, що встановлюється в системі; енергоспоживання в цьому випадку зазвичай тим вище, чим вища тактова частота планок ОЗП, що використовуються;
  • від 2 до 25 Вт для кожного жорсткого диска чи SSD-накопичувача; найменшим енергоспоживанням характеризуються SSD-накопичувачі, а найбільшим — жорсткі диски із застарілим інтерфейсом IDE;
  • 15–27 Вт для кожного оптичного приводу; найменше «тягне» CD-ROM, а найбільшим «апетитом» можуть похвалитися DVD-RW та Blue-Ray Drive;
  • від 50 до 150 Вт для процесора; характеристики енергоспоживання в процесорів різних моделей дуже відрізняються, але, як правило, моделі з великою кількістю ядер і високою тактовою частотою потребують енергії більше;
  • від 50 до 450 Вт для відеокарти; як і процесори, відеокарти можуть мати великий розбіг значень споживаної потужності залежно від конкретної моделі, так, дорогі відеокарти ігрового класу споживають енергії значно більше, ніж невибагливі моделі нижнього цінового сегмента.

Підрахувавши сумарне енергоспоживання системних компонентів, можна легко обчислити, якою є необхідна потужність БЖ для комп’ютера. Зазначимо, що корисно зробити запас у 50–100 Вт на випадок можливої заміни деяких компонентів.

Інтерфейси

Під час вибору блока живлення для ПК велике значення мають роз’єми для підключення компонентів системи. Якщо вони не підходять, навіть найкращий блок живлення вам просто не вдасться підключити до свого комп’ютера. Сьогодні переважна більшість блоків живлення випускається у формі-факторі ATX 12 V версій 2.0–2.3.

Для підключення до сучасних материнських плат БЖ оснащуються переважно роз’ємами 24pin, але є також і моделі 20+4pin — для сумісності з материнськими платами старих моделей або серверними материнськими платами, у яких роз’єм для підключення живлення 20-контактний.

Для підключення до процесора БЖ використовуються роз’єми 4 pin CPU та 4+4 CPU. Вибирати потрібний слід залежно від роз’єму живлення процесора на материнській платі. Якщо підключення БЖ можливе як для систем із роз’ємом для живлення процесора на 4 контакти, так і для систем із 8-контактним роз’ємом, краще зупинити вибір на 4+4 CPU, щоб забезпечити необхідну сумісність.

Для підключення до відеокарт блоки живлення сьогодні можуть мати роз’єми додаткового живлення форматів 6 pin PCI-E, 6+2 pin PCI-E, 8 pin PCI-E. Кількість таких роз’ємів зазвичай варіюється від 1 до 6, але в деяких бюджетних моделях їх може не бути. Додаткові роз’єми живлення потрібні лише в тому випадку, якщо передбачається встановлення потужної відеокарти, тоді вибір потрібного роз’єму залежатиме від специфікації конкретної відеокарти.

Для з’єднання із жорсткими дисками, SSD-накопичувачами, оптичними приводами та дисководами гнучких дисків (флопі) блок живлення має такий набір роз’ємів для підключення: HDD (також говорять IDE, ATA), FDD, SATA. Кількість роз’ємів кожного різновиду варіюється, але навіть у найдешевших моделях знайдеться хоча б по два роз’єми HDD і SATA: HDD використовуються для підключення застарілих моделей жорстких дисків та оптичних приводів, а SATA — сучасних. Роз’єму FDD може в БЖ не бути взагалі.

Інші характеристики

Якщо неправильно вибрати потужність блоку живлення і не перевірити його сумісність із рештою компонентів системи, то користуватися таким БЖ не вдасться. Однак навіть у випадку, коли вибір за цими критеріями зроблено правильно, залишається ще кілька важливих характеристик, які можуть вплинути на ефективність, безпеку та практичність блоку живлення. Коротко зупинимося на деяких із них.

ККД

Щоби БП споживав якнайменше електроенергії, але забезпечував якомога більшу потужність, важливо, щоб його ККД був високим. Зараз для більшості бюджетних моделей БП характерні ККД 80 % (80 PLUS) і 82 % (80 PLUS BRONZE), значення ККД більше будуть у дорожчих блоків.

PFC

Для більш ефективного перетворення енергії в блоках живлення використовується технологія автоматичної корекції потужності (PFC), яка може бути пасивною та активною. Активна технологія PFC вважається більш економічною, а також дозволяє зробити БЖ дещо менш чутливим до перепадів напруги в електромережі.

Охолодження

За охолодження БП відповідає його вентилятор, і якщо вентилятор буде малопотужним, блок живлення швидко вийде з ладу через перегрівання. Негласним стандартом для сучасних БЖ є вентилятори 120 мм, іноді можна зустріти моделі з вентиляторами 140 мм. БЖ з 1 вентилятором менше 120 мм купувати не рекомендується: необхідного охолодження такий вентилятор не дасть, та й шуміти під час роботи він буде більше.

Продуманий підхід до вибору блоку живлення для комп’ютера дозволить вам придбати такий цінний компонент із максимальною користю та вигодою: ви зможете дати своєму ПК надійне джерело живлення, яке забезпечить стабільну роботу без збоїв.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5880