Як підключити смартфон до телевізора

06.02.2023 10:48

Як підключити смартфон до телевізора Якщо кілька десятків років тому верхом технічного прогресу було підключення ігрової приставки до лампового телевізора, то до сучасних телевізорів можна підключати будь-які пристрої: комп’ютери, ноутбуки, планшети, смартфони тощо. Наша збірка порад розповість, як підключити смартфон до телевізора.

Практично всі виробники телевізорів у наші дні намагаються додавати до пристроїв найрізноманітніші функції, у тому числі функції взаємодії зі смартфонами на базі iOS та Android. Якщо телевізор не підтримує Wi-Fi, підключивши смартфон, ви зможете переглядати на великому екрані сайти, дивитися фільми, фотографії і навіть грати в ігри. Є кілька способів підключення смартфона до телевізора; давайте розглянемо основні з них.

Дротове підключення смартфона до телевізора

Найпростіше USB-підключення дозволяє переглядати на екрані телевізора відеофайли та фотографії, що зберігаються на смартфоні або на вбудованій картці пам’яті. Для цього вам знадобиться кабель USB, один кінець якого підключається до телевізора за допомогою стандартного USB-роз’єму, а другий — до телефону за допомогою microUSB. Спочатку увімкніть телевізор, з’єднайте його кабелем зі смартфоном, на якому треба підтвердити підключення USB-носія, потім на телевізорі виберіть параметри роботи USB як накопичувача й переглядайте файли, керуючи пультом.

Інший різновид дротового підключення — за допомогою HDMI кабелю. Спочатку підключіть смартфон до телевізора у вихід зі спеціальною позначкою, увімкніть телевізор, на телефоні виберіть режим роботи як медіапристрій, на телевізорі виберіть HDMI вихід та керуйте файлами за допомогою програмного забезпечення смартфона.

Є також спеціальні док-станції, які перетворюють смартфон на подобу комп’ютера, адже крім дисплея вони дозволяють підключити до телевізора зовнішній звук та пристрої введення.

Бездротове з’єднання смартфона та телевізора

Власники встановлених бездротових домашніх мереж (Wi-Fi маршрутизаторів) можуть підключити смартфон до телевізора без будь-яких кабелів. Для такого типу з’єднання телевізор має підтримувати функції Smart TV.

Щоби підключити смартфон до телевізора бездротовим з’єднанням, достатньо буде встановити на телефоні спеціальну безкоштовну програму з Google Play або AppStrore. Ось список назв цих програм для найпопулярніших марок телевізорів: Samsung Smart View, LG TV Remote, Panasonic TV Remote 2, Philips MyRemote, Sony TV SideView, Toshiba Remote.

Для бездротового з’єднання підключіть смартфон і телевізор до однієї і тієї ж точки доступу Wi-Fi, тобто до домашньої мережі. Якщо з підключенням виникають труднощі, зверніться до посібника користувача вашого мережевого обладнання та перевірте, чи перебувають телевізор і смартфон в одній підмережі, чи не блокують мережеві екрани трафік між пристроями локальної мережі та чи ввімкнено на маршрутизаторі протокол UPnP для виявлення пристроїв.

Запустивши на смартфоні спеціальний додаток, ви зможете розпочати керування телевізором. Під час завантаження програма просканує вашу мережу та виявить доступний для підключення телевізор. Якщо програма нічого не виявляє, це пов’язано з проблемами мережі, тому треба перевірити ще раз функції, вказані вище.

Підключення смартфона до телевізора через MHL

Якщо ваш телевізор не підтримує функції бездротового з’єднання зі смартфонами або ніяк не вдається налаштувати домашню мережу, можна підключити пристрої за допомогою технології MHL (Mobile High-Definition Link) — з’єднання для мобільних пристроїв із підтриманням високої роздільної здатності. Таке з’єднання навіть якісніше, ніж бездротове, оскільки забезпечить хорошу передачу відеосигналу.

Підключити кабель MHL можна в один із роз’ємів HDMI, але щоби переконатися, що ваш телевізор підтримує таке підключення, зверніть увагу на ці роз’єми. Роз’єм HDMI повинен мати спеціальну позначку, що він призначений для підключення кабелю MHL. Підтримувати цю технологію має і смартфон, який має спеціальний MHL-вихід. У такому разі використовується так званий пасивний кабель із роз’ємами microUSB та HDMI.

Для пристроїв виводу, що не підтримують технологію MHL, використовується так званий активний кабель, який з’єднує телефон, телевізор і джерело живлення. Ці два різновиди кабелів, на відміну від простого з’єднання HDMI, дозволяють одночасно передавати потік даних на телевізор і заряджати телефон.

Спеціалізовані бездротові підключення смартфонів на базі Apple чи iOS

На деяких Android-смартфонах, починаючи з версії 4.2, передбачено підтримку Miracast. Ця технологія дозволяє, використовуючи домашню бездротову мережу, без посередників передавати зображення зі смартфона на телевізор. Ця технологія підключення називається Wi-Fi Direct, від телефону та телевізора вона вимагатиме лише вбудованих Wi-Fi модулів.

Процедура підключення буде чимось нагадувати з’єднання пристроїв через Bluetooth, тому особливих труднощів виникнути не повинно. У налаштуваннях ОС Android знайдіть пункт «бездротова передача зображення», запустіть телефон і телевізор у режим пошуку, і як тільки пристрої «знайдуть» один одного, достатньо буде підтвердити на телевізорі дозвіл передачі. Єдиним мінусом такої сполуки називають деяку затримку зображення.

Фірмовою технологією підключення Apple-смартфонів є приставка Apple TV, що дозволяє транслювати зображення і звук із телефону на телевізорі буквально в одне натискання. Єдиною вимогою такого бездротового підключення є знаходження смартфона та Apple TV в одній бездротовій мережі.

Дуже популярним бездротовим способом підключення смартфонів, планшетів та ноутбуків до телевізора через Wi-Fi став і пристрій Chromecast. Він підключається в HDMI-роз’єм і дозволяє транслювати на великий екран відео, музику, фото, створювати заставки, плейлісти та користуватися улюбленими програмами. Цей пристрій сумісний з ОС Android та iOS, може працювати і з ноутбуками Windows, Mac та Chromebook.

По суті Chromecast перетворює смартфон на пульт від телевізора, його дуже просто підключити, він автоматично оновлюється і не вимагає додаткових налаштувань. Пристрій дозволяє в спеціальному гостьовому режимі транслювати на екран телевізора музику, зображення та відео з інших смартфонів, при цьому навіть не потрібно підключення до домашньої мережі Wi-Fi.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5152