Що робити, якщо не працює кулер комп’ютера

14.02.2023 10:23

Що робити, якщо не працює кулер комп’ютера У системі охолодження будь-якого комп’ютера, хоч стаціонарного, хоч портативного, величезну роль грають кулери, і якщо один або кілька кулерів перестають нормально працювати, це може призводити до порушень роботи комп’ютера й навіть до поламки компонентів системи. Ось чому важливо знати, що робити, якщо не працює кулер комп’ютера: ваші правильні дії в такій ситуації допоможуть швидко розв’язати проблему і зберегти комп’ютер.

Під кулерами в комп’ютерній термінології сьогодні мають на увазі охолоджувальні пристрої для компонентів комп’ютера, що складаються з радіатора та вентилятора. Радіатору в цих пристроях відведена роль тепловідведення, а за допомогою вентилятора на компоненти, що охолоджуються, подається повітря, яке власне, і здійснює охолодження. У результаті технологія охолодження елементів системного блоку ПК за допомогою кулерів називається технологією повітряного охолодження.

Кулери встановлюються традиційно на «найгарячіші» компоненти системи: процесор і відеокарту. Є також свої кулери в блоці живлення, а ще часто корпуси системних блоків теж оснащуються кулерами. І неважко уявити собі, що може статися, якщо один із кулерів у комп’ютері раптом припинить нормальну роботу.

Якщо на ті чи інші компоненти системи, що вимагають охолодження, не подаватиметься з вини несправного кулера холодне повітря, ці компоненти неминуче перегріються. А наслідки перегріву практично завжди є плачевними: якщо комп’ютер не відключиться через спрацювання системи захисту, то температура компонента може перевищити критичну, і тоді цей компонент вийде з ладу й буде непридатний для подальшої експлуатації. Доведеться або ремонтувати несправний компонент, що не завжди можливо, або замінити його новим, а це додаткові витрати.

Визначити, що якийсь із кулерів комп’ютера не працює, досить просто: під час роботи всі кулери видають шум, і якщо ви чуєте, що цей характерний шум став слабкішим або змінив характер, то явно з кулерами щось не те. Вам залишиться лише зняти бічні кришки системного блоку та візуально виявити «винуватця»: само собою, під час роботи ПК вентилятор несправного кулера не обертатиметься.

Якщо з визначенням неробочого кулера проблем зазвичай не виникає, то що із цим кулером робити далі — це серйозне питання. Зазвичай несправний кулер найпростіше відразу замінити новим, проте не завжди така можливість є. Та й не завжди кулер відразу ж варто списувати на злам, адже в деяких випадках його ремонт можна зробити своїми руками.

Так, іноді кулер припиняє нормально працювати, якщо в підшипники вентилятора потрапив пил або сторонні предмети або якщо висохло заводське мастило на осі вентилятора. У першому випадку проблему вирішити можна, просто очистивши вентилятор за допомогою м’якого пензля (попередньо його, зрозуміло, необхідно зняти) або ж прибравши предмет, що заважає. А ось у другому випадку доведеться зайнятися змащуванням вентилятора. Це не так уже і складно, проте варто знати, що якщо кулер на гарантії, то подібні дії з вашого боку всі гарантійні зобов’язання магазину чи виробника знімають.

Спочатку переконайтеся, що проблема спричинена саме нестачею мастила. Для цього спробуйте руками обертати лопаті вентилятора. Причина підтвердиться, якщо для цього вам доведеться докласти значних зусиль або обернути лопаті взагалі не вдасться: у нормальних умовах лопаті мають обертатися безперешкодно. Тільки після підтвердження виявленої причини поламки вентилятора починайте подальші дії.

Щоб змастити вентилятор, спочатку потрібно зняти фірмову наклейку виробника, розташовану в центрі пристрою. Під наклейкою ви побачите заглушку, яку вам теж потрібно зняти. Після видалення заглушки вам залишиться нанести пару крапель оливи (підійде, наприклад, мастило для швейних машин) на стопорне кільце, а потім розподілити цю оливу похитнувши вентилятор у різні боки і провернувши кілька разів його лопаті вручну. Хід лопатей має відновитися. Після цього поставте заглушку на місце й наклейте заводський стікер. Якщо стікер повторно не приклеюється, замініть його шматочком паперу або скотчу.

Якщо поламка вентилятора кулера не пов’язана ані з попаданням пилу, ані з браком мастила, то причина може критися в цьому випадку в браку нормального контакту вентилятора з відповідним роз’ємом на компоненті, наприклад, з роз’ємом CPU_FAN на материнській платі (якщо йдеться про кулер процесора) або з роз’ємом на відеокарті. Подібне може статися насамперед із вини обриву проводів, а також можливо, що причиною стала несправність роз’єму на тій чи іншій платі.

Щоби переконатися, що справа в проводах, найзручніше спробувати замінити кулер справним (наприклад, позичивши в друзів): якщо пристрій почне працювати нормально, то ваш здогад підтвердиться. Відповідно, щоб зрозуміти, чи винен у проблемі роз’єм, потрібно підключити проблемний кулер до справної плати. Здогад, знову ж таки, підтвердиться, якщо кулер почне в такому разі працювати, як завжди. А чи можна спробувати самостійно усунути проблему в цій ситуації? На жаль, навряд чи: тут непрофесійне втручання може призвести до остаточної поламки як вентилятора, так і плат. Тож найкраще в такому разі звернутися до сервісного центру, де ремонт зроблять фахівці.

Якщо кулер комп’ютера не працює, це, як ми з вами з’ясували, у деяких випадках можна виправити самотужки, а в деяких — ні. Тому завжди намагайтеся попереджати розвиток подібних проблем і регулярно виконуйте профілактичний огляд системного блоку загалом та кожного його компонента окремо, щоби помітити можливі несправності якомога раніше та вчасно усунути їх.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/4855