Що робити, якщо перегрівається відеокарта

22.02.2023 07:22

Що робити, якщо перегрівається відеокарта У літню спеку власники комп’ютерів нерідко стикаються з проблемою перегріву, причому найбільше страждають від високих температур центральний процесор і відеокарта. Якщо нічого не зробити під час перегріву відеокарти, вона може вийти з ладу. Що робити, якщо відеокарта перегрівається?

Зазвичай перегрів відеокарти стає помітним під час запуску додатків, які потребують великих ресурсів графічного процесора. Це ігри з 3D графікою, «важкі» графічні програми. Також завантажує відеокарту перегляд відео в якості HD.

Якщо відеокарта гріється, після запуску таких програм вони можуть повільніше працювати та «підвисати», на екрані можуть з’являтися артефакти (смуги, квадратики тощо). В іграх можуть мерехтіти або випадати текстури або цілі об’єкти. Зрештою, за сильного перегріву може навіть з’явитися синій екран смерті.

Для того щоби переконатися, що проблема полягає саме в перегріві графічного процесора, можна встановити спеціальну програму для вимірювання температури відеокарти, наприклад, HWMonitor або Everest/AIDA64.

Нормальною температурою відеокарти в режимі простою і за невеликих навантажень вважається 30–55 градусів, максимальна температура під серйозним навантаженням — 80 градусів. Якщо температура карти вище 80 градусів, необхідно вживати заходів.

Перегрівається відеокарта тому, що не справляється система охолодження. Зазвичай це трапляється через те, що вентилятор на відеокарті забитий пилом або просто став непридатним через тривалу експлуатацію.

Вимкніть комп’ютер, зніміть бічну кришку із системного блоку та вийміть відеокарту. Обережно очистіть вентилятор від пилу. Можна використовувати для цього пилосос, що працює в режимі видування, але краще чистити вентилятор щіточкою, щоб випадково його не пошкодити. Почистіть від пилу також інші деталі комп’ютера.

Поставивши відеокарту на місце, запустіть вибагливу до ресурсів відеокарти гру або графічну програму та виміряйте температуру графічного адаптера. Якщо вона впала до прийнятної, проблема була саме в пилюці. Щоб запобігти повторному перегріванню, не забувайте час від часу чистити системний блок від пилу.

Якщо чищення не допомогло, можливо, проблема полягає в тому, що на відеокарті висохла термопаста. Термопаста (теплопровідна паста) наноситься тонким шаром між чіпом відеокарти та радіатором та покращує тепловідведення. Іноді її потрібно наносити заново.

Для заміни термопасти потрібно вийняти відеокарту із системного блоку та акуратно зняти з неї вентилятор та радіатор. Очистіть радіатор від пилу й обережно зніміть залишки засохлої термопасти. Для цього можна використовувати ватний диск, змочений медичним спиртом.

Термопасту, що сильно присохла, дуже акуратно зіскаблюють канцелярським ножем. Після цього термопасту знімають із чіпа відеопроцесора; робити це потрібно ще акуратніше, щоб не пошкодити чіп.

Потім невелику кількість свіжої термопасти наносять на чіп і рівномірно розподіляють тонким шаром. У цьому випадку принцип «чим більше — тим краще» не працює: чим товстіший шар термопасти, тим гірше тепловідведення. Після нанесення термопасти потрібно дуже акуратно встановити місце радіатор і прикрутити до нього вентилятор.

Якщо ви ніколи раніше не змінювали термопасту й не впевнені, що можете це зробити, не пошкодивши відеокарту, довірте заміну термопасти фахівцеві.

Після заміни термопасти поверніть відеокарту на місце та знову перевірте її температуру під навантаженням. Якщо і з новим шаром терпомасти графічний адаптер продовжує перегріватися, найімовірніше, кулер вийшов із ладу. У такому разі бажано звернутися до фахівця — можливо, кулер досить просто змастити, але якщо його вже не врятувати, доведеться ставити новий вентилятор.

Варто згадати, що є відеокарти з так званим пасивним охолодженням, тобто без вентилятора. Якщо у вас саме така відеокарта, для кращого її охолодження потрібно або покращити циркуляцію повітря в системному блоці (почистити його від пилу, зібрати дроти в пучки, встановити в корпусі додаткові вентилятори), або встановити кулер безпосередньо на радіатор відеокарти.

Також причиною перегріву може бути розгін відеокарти. Взагалі, фахівці радять розгоном відеокарт та процесорів не займатися, але якщо справа вже зроблена, потрібно встановити на відеокарту потужніший кулер, тому що стандартний справлятися з охолодженням не буде.

Отже, якщо у вас перегрівається відеокарта, причина в несправності чи недостатній потужності системи охолодження. Чим швидше ви вирішите проблему, тим менша ймовірність, що відеокарта остаточно вийде з ладу від перегріву.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/3972