Що робити, якщо комп’ютер не бачить клавіатуру

21.04.2023 08:57

Що робити, якщо комп’ютер не бачить клавіатуруКлавіатура й миша — основні посередники в «спілкуванні» користувача з комп’ютером, і якщо вони виходять із ладу, користуватися ПК стає дуже важко. Що робити, якщо комп’ютер не бачить клавіатуру?

Якщо у вас раптом перестала працювати клавіатура, спочатку визначте тип її підключення. Основних типів підключення два — PS/2 та USB. Більшість клавіатур зараз підключаються через USB, але старіші моделі можуть підключатися до порту PS/2.

Якщо вам дісталася клавіатура з підключенням PS/2, комп’ютер може її не побачити, якщо ви просто встромили її шнур у роз’єм. Більшість материнських плат вимагатимуть перезавантаження. Щоб компьютер «побачив» клавіатуру, перезавантажте його або вимкніть, підключіть клавіатуру та увімкніть комп’ютер знову.

Також проблеми з клавіатурою PS/2 можуть виникнути, якщо ви підключите її до порту для миші (не всім материнським платам «однаково», у який із роз’ємів PS/2 ви підключаєте пристрій). Зверніть увагу на колірне маркування: зазвичай роз’єм для миші має зелений колір, а роз’єм для клавіатури — фіолетовий. Підключіть клавіатуру до правильного гнізда та не забудьте перезавантажити комп’ютер.

Втім, зараз користувачам набагато частіше доводиться мати справу з USB-клавіатурами — більшість сучасних периферичних пристроїв та зовнішніх накопичувачів підключаються саме до цього роз’єму. Як зробити, якщо комп’ютер відмовляється бачити клавіатуру, підключену по USB?

Для початку спробуйте перепідключити її до іншого USB порту: поточний порт може бути несправний або просто не підключений до материнської плати (тому обов’язково перевірте підключення портів до системної плати). Якщо клавіатуру підключено до переднього порту, перепідключить її до заднього: на передні порти може надходити недостатньо живлення для нормального функціонування клавіатури.

Також можливо, що у вас не включена підтримка USB в BIOS. У такому разі, щоправда, не працюватиме жодний USB-пристрій, а не тільки клавіатура. Щоб усунути проблему, вам потрібно буде увімкнути USB контролер у налаштуваннях BIOS.

Зверніть увагу, що для входу в BIOS вам доведеться використовувати клавіатуру, тому знайдіть десь таку, яка підключається в роз’єм PS/2. Підключить клавіатуру, увімкніть комп’ютер і увійдіть до BIOS (зазвичай для цього потрібно натиснути клавішу Delete під час завантаження, хоча деякі версії BIOS можуть використовувати клавіші або комбінації клавіш).

Знайдіть у налаштуваннях BIOS рядок із параметром USB Controller, там має бути вибране значення Enabled. Можливо, буде кілька таких рядків для різних версій USB, наприклад USB 2.0 Controller. Збережіть зміни та вийдіть із BIOS.

Також ви можете помітити параметр USB Keyboard Support. Він відповідає за роботу клавіатури під час POST (самотестування комп’ютера під час початкового завантаження). Якщо USB клавіатура не працює в принципі навіть після завантаження комп’ютера, зміна цього параметра нічого не дасть.

Можна спробувати видалити клавіатуру зі списку пристроїв, а потім інсталювати її знову. Для цього потрібно зайти в диспетчер пристроїв. Клацніть правою кнопкою миші по значку Мій комп’ютер / Комп’ютер і виберіть пункт «Керування». У лівій частині вікна натисніть на «Диспетчер пристроїв». У списку встановлених пристроїв знайдіть клавіатуру, клацніть по ній правою кнопкою миші та виберіть пункт контекстного меню «Видалити». Після цього про всяк випадок вимкніть клавіатуру з роз’єму та підключіть її знову. Потім у вікні диспетчера пристроїв у верхньому меню «Дія» виберіть «Оновити конфігурацію обладнання».

Поки ви знаходитеся в Диспетчері пристроїв, подивіться, чи немає помилок у розділі «Контролери USB»: коріння проблеми може бути саме там. «Лікування» те саме, що й у попередньому випадку.

Не забудьте перевірити й найбанальнішу причину — несправність шнура. Спробуйте обережно зігнути шнур, яким підключається клавіатура до системного блоку, на різних ділянках. Можливо, на якійсь ділянці його переламано.

Якщо жоден із цих способів не допоміг, спробуйте підключити клавіатуру до іншого комп’ютера. Досі не працює? Швидше за все, проблема в несправності самої клавіатури. Можна спробувати віддати її ремонт, але зазвичай у таких випадках простіше купити нову.

І насамкінець — дві невеликі поради. Якщо на мультимедійній клавіатурі нормально працюють усі клавіші, крім власне мультимедійних, потрібно встановити драйвери з диска, що йде в комплекті, або завантажені із сайту виробника. А якщо вам потрібно підключити PS/2 клавіатуру до материнської плати, на якій немає цього роз’єму, можна використовувати спеціальний перехідник з PS/2 на USB.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/312