Як правильно обтиснути виту пару

01.05.2023 09:04

Як правильно обтиснути виту паруДля підключення комп’ютерів до інтернету або локальної мережі зазвичай використовується мережевий кабель «вита пара». Щоби під’єднати кабель до мережевих роз’ємів, його потрібно обтиснути, тобто під’єднати до кабелю конектор. Про те, як правильно обтиснути виту пару, йтиметься далі.

Незважаючи на доступність нових способів підключення до інтернету, дуже популярною залишається технологія Ethernet, у якій для підключення до мережі використовується мережевий кабель «вита пара». Виту пару використовують як безпосередньо для з’єднання двох комп’ютерів між собою, так і для підключення комп’ютера до комутатора (світча), хаба або роутера.

Стандартна вита пара являє собою кабель із 8 з’єднаних попарно проводів, поміщених у пластикову оболонку. До мережевих роз’ємів (LAN і WLAN порти) вита пара приєднується за допомогою конекторів 8P8C, званих зазвичай RJ-45, що є помилковим: ці конектори дуже схожі між собою, але не є сумісними.

У конектор дроти витої пари вставляються в певній послідовності, і від того, якою має бути ця послідовність, залежить спосіб обтискання. Так, щоби правильно обтиснути виту пару для підключення комп’ютера до світча, хаба або роутера, необхідно створити так званий прямий лінк (прямий кабель, пряме підключення), а щоби підключити два комп’ютери один до одного, потрібно зробити крос-лінк (кросовер, перехресне підключення).

Обтиснути виту пару по прямому лінку означає використати для конекторів на обох кінцях кабелю однакову послідовність розташування проводів. У свою чергу, для крос-лінку на різних кінцях кабелю потрібно використовувати під час обтискання різні схеми розташування проводів.

Щоби правильно обтиснути виту пару, потрібно використовувати спеціальний інструмент — обтискні кліщі або, як ще кажуть, крімпер («обтискач»). Цей інструмент дозволяє обрізати провідники, зачищати зовнішню ізоляцію провідників, видаляти зовнішню ізоляцію кабелю. Крімпер має спеціальне гніздо, у якому і виконується безпосередньо обтискання витої пари.

Обтискання витої пари починається з того, що необхідно обрізати кінець кабелю, а потім приблизно на 3 см зачистити кабель від зовнішньої ізоляції. Отримавши доступ безпосередньо до пар провідників, потрібно розвести їх, потім розплести та вирівняти. Провідники після цього розташовуються відповідно до обраної схеми підключення.

Перша схема підключення передбачає розташування провідників у конекторі в такій послідовності: біло-помаранчевий — помаранчевий — біло-зелений — синій — біло-синій — зелений — біло-коричневий — коричневий. Згідно з другою схемою, провідники мають розташовуватися в конекторі так: біло-зелений — зелений — біло-помаранчевий — синій — біло-синій — помаранчевий — біло-коричневий — коричневий. При обтисканні по прямому лінку для обох кінців кабелю використовується перша схема підключення, а при обтисканні кросовером перша схема використовується для одного кінця кабелю, а друга — для іншого.

Коли провідники розташовані в потрібній послідовності та вирівняні, їх треба вставити в конектор. При цьому зрізи провідників мають «діставати» до кінця призначених їм заглиблень. Після цього можна помістити конектор у гніздо крімпера до упору. Стиснувши ручки кліщів до характерного клацання фіксатора вилки, обтиснути кабель. Готово!

Обтиснути виту пару за допомогою крімпера просто і зручно. Але що робити, якщо крімпера під рукою немає? Тоді можна обтиснути виту пару тонкою викруткою. Як і у випадку з крімпером, кабель зачищається, провідники розташовуються в конекторі в потрібній послідовності. Потім треба трохи «підтиснути» конектор пасатижами для так званого «чорнового» обтискання. Далі за допомогою викрутки потрібно сильно, але водночас акуратно «утопити» кожен провідник у своє заглиблення.

Щоби перевірити, чи правильно обтиснутий кабель «вита пара», можна скористатися спеціальним тестером. За відсутності тестера можна перевірити правильність обтискання, підключивши кабель до двох комп’ютерів або комп’ютера й роутера: якщо немає мережі або мережа працює погано, швидше за все кабель обтиснутий неправильно.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/177