Очищення клавіатури ноутбука

09.05.2023 08:53

Очищення клавіатури ноутбукаОчищення клавіатури ноутбука — завдання складніше, ніж очищення клавіатури персонального комп’ютера, адже в ноутбуці клавіатура є його частиною, а не зовнішнім пристроєм. Тому розібрати її для більш ретельного очищення найчастіше не виходить. Як почистити клавіатуру ноутбука вдома?

Очищення клавіатури для ноутбука навіть важливіше, ніж для комп’ютера; оскільки клавіатура вбудована безпосередньо в корпус ноутбука, пил і бруд, що скупчилися в ній, може потрапити всередину ноутбука і вивести з ладу який-небудь із його внутрішніх пристроїв. Тому очищати клавіатуру потрібно регулярно, щоб одного разу не з’ясувати, що без допомоги фахівців вам не обійтися.

Є два різновиди очищення клавіатури ноутбука. При поверхневому очищенні очищаються клавіші та простір між ними, а глибоке очищення включає в себе ще й видалення пилу з контактів, щоб він не потрапляв всередину ноутбука. Іноді потрібно проводити обидва різновиди очищення, але чим частіше проводиться поверхневе, тим рідше виникає потреба в глибокому.

Для профілактичного очищення клавіатури ноутбука можна придбати в комп’ютерному магазині спеціальні серветки та м’які щіточки. За допомогою щіточок видаляють пил і бруд між кнопками, а серветками очищають самі кнопки. Для більш ґрунтовного очищення можна придбати спеціальний набір, до якого крім серветки й щіточки входить спеціальна очищувальна рідина.

Якщо кнопки сильно забруднені, а спеціальної рідини для протирання кнопок під рукою не виявилося, можете користуватися підручними засобами. Однак далеко не всіма речовинами, які можуть знайтися у вас у коморі, можна чистити клавіатуру ноутбука. Ацетон, наприклад, гарантовано зітре фарбу з клавіатури, а якщо скористатися ним необережно, можна й корпус ноутбука оплавити. Те саме стосується будь-яких агресивних рідин.

Чи можна протерти кнопки ноутбука спиртом? Етиловий спирт і рідини, що його містять його (наприклад, горілку), використовувати не рекомендують, оскільки вони можуть стерти з клавіш фарбу. Можете використовувати ізопропіловий спирт (ізопропанол), розвівши його водою. Нанесіть невелику кількість рідини на м’яку ганчірочку та акуратно протріть клавіші. Слідкуйте, щоб спирт не капав на контакти між кнопками.

З поверхневим очищенням більш-менш розібралися, а як здійснювати глибоке? Якщо немає можливості розібрати клавіатуру (наприклад, ноутбук на гарантії або власник не впевнений, що потім зможе зібрати її назад), для очищення використовують потік повітря. Ви можете придбати для цього спеціальний мініпилосос для клавіатури, що підключається до порту USB. Однак потужності такого пилососа може бути недостатньо для нормального очищення контактів. Краще робити глибоке очищення за допомогою балончика зі стисненим повітрям.

Якщо ви все-таки зважилися зняти клавіші, нагадаємо кілька важливих моментів. Спершу сфотографуйте клавіатуру, щоби правильно повернути всі клавіші на місця після очищення. Знімайте клавіші з корпусу клавіатури по одній, акуратно підчіплюючи їх невеликою викруткою. У жодному разі не можна зривати клавіші силою. Не обірвіть шлейф, який з’єднує клавіатуру з материнською платою.

Знявши клавіші, обережно почистіть контакти та гумки м’якою серветкою або спеціальною губкою, змоченою очищувальним засобом, після чого поверніть клавіші на місце. Наголошуємо ще раз: не потрібно розбирати клавіатуру, якщо ви на 100 % не впевнені в тому, що робите.

Щоб розбирання клавіатури не знадобилося, потрібно регулярно очищати клавіші від пилу за допомогою спеціальної очищувальної рідини, серветки й щіточки, а також час від часу проводити глибоке очищення клавіатури стисненим повітрям. І дотримуйтеся простого правила, про яке багато хто забуває: не їжте й не пийте, працюючи за ноутбуком, тоді його клавіатура прослужить набагато довше.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/807