Як робити таймлапс та гіперлапс на телефоні

13.06.2024 13:18

Як робити таймлапс та гіперлапс на телефоніЯкщо ви хочете, щоб ваші відео, скажімо, для соцмереж виглядали більш креативно і отримували більші охоплення, ви можете застосовувати до них різні незвичайні ефекти та прийоми монтажу. Наприклад, сьогодні ми пропонуємо вам дізнатися, як робити таймлапс і гіперлапс на телефоні для ваших ненудних «сториз», «рілс», «шортс» або «тиктоків».

Таймлапс та гіперлапс — це способи зйомки та монтажу відео, при яких у невеликий хронометраж вкладається максимум простору, часу та дій. Вони схожі між собою, але мають кілька принципово важливих відмінностей.

Таймплас створюється «зшиванням» багатьох фотографій, зроблених з однієї і тієї ж точки і при одних і тих же налаштуваннях з інтервалами в кілька хвилин, годин або навіть днів. «Склеєні» знімки за допомогою спеціальних програм прискорюються і створюється враження, що за одну або дві хвилини відео із землі проростає трава та квіти, зводяться цілі будівлі, блискавично біжать хмари по небу, сходить і заходить сонце тощо.

Гіперлапс, на відміну від таймлапсу, робиться не з фото, а з відео. При цьому камера не стоїть на тому самому місці, а рухається з нормальною швидкістю по певній траєкторії. Далі за допомогою монтажу готове відео прискорюється і на виході отримуємо дуже динамічний ролик, який, наприклад, показує ритм життя міста, архітектурні об'єкти та інш.

Таймлапс та гіперлапс на професійному рівні роблять за допомогою хороших камер та спеціалізованих програм монтажу, що, звичайно ж, коштує досить дорого. Але якщо ви просто хочете зняти ролик для особистих соцмереж, вам навряд чи є сенс наймати профі та платити йому великі гроші. Тому однозначно є сенс з'ясувати, як робити таймлапс та гіперлапс на телефоні своїми руками.

Як робити на телефоні таймлапс із фото?

У принципі, якщо у вас є досить багато вільного часу і штатив для телефону, то ви можете зняти таймлапс самостійно. Знайдіть відповідну точку зйомки, встановіть смартфон на штатив, увімкніть камеру, налаштуйте фокус на об'єкт, який буде головним у кадрі, і з періодичністю в кілька секунд або хвилин робіть фотографії, не змінюючи налаштувань яскравості та балансу білого.

Чим більше буде знімків, тим динамічнішим буде готовий таймлапс. Плюс, звичайно, важливо, щоб щось у кадрі змінювалося, наприклад, фон. Далі для «склейки» фотографій у ролик можна використовувати будь-який мобільний редактор, яким ви користуєтесь. Скажімо, це може бути знаменитий CapCut – додаток, що розповсюджується для iOS та Android безкоштовно.

Створіть у CapCut новий проект. Виберіть потрібні фотографії. Встановіть тривалість показу для кожного з них у 0,5 секунд або навіть менше. Збережіть отриманий ролик. Відкрийте його у новому проекті. Виберіть інструмент «Швидкість» та встановіть бажаний рівень прискорення відео. Збережіть результат.

Як зробити таймлапс на телефоні з відео?

Якщо хочете перетворити на таймлапс відео, то можна зробити ролик, де ефект прискорення застосовується не до всіх об'єктів у кадрі, а лише до частини з них. Наприклад, можна зняти, як ви стоїте біля дороги, а місто на фоні прискорене.

Що потрібно зробити для цього? Спочатку слід на телефон зняти відео, де ви стоїте поряд з дорогою, якою проїжджають машини. Важливо, щоб ви у кадрі не перетиналися із дорогою! Знімайте кілька секунд, а потім вийдіть із кадру, продовжуючи знімати ще деякий час.

Тепер отримане відео відкрийте за допомогою CapCut. На таймлайні промотайте відео до того моменту, поки ви не підете з кадру, та натисніть «Розділити». Використовуйте функцію «Накладення» та перетягніть відокремлене відео поверх основного.

Виберіть функцію «Маска», серед варіантів знайдіть «Горизонтальна». Поверніть маску так, щоб вона не перетиналася з вами в кадрі та дорогою. Далі виберіть інструмент «Швидкість», у меню виберіть пункт «Нормальна», після чого за допомогою повзунка виберіть бажаний ступінь прискорення, наприклад, 10-кратне, 20-кратне тощо.

Далі перейдіть до інструмента «Розмиття в русі». Встановіть параметри «Розмиття» та «Змішування» досить високими, наприклад, 65 або 70. Кратність виберіть у значенні «4». Застосуйте отриманий ефект та збережіть відео. Готово!

Як зробити на телефоні гіперлапс?

Якщо у камері смартфона є функція Time-Lapse, використовуйте її для зйомки відео, якщо ні — не страшно. Увімкніть камеру і почніть знімати на ходу, утримуючи головний об'єкт у кадрі нерухомим, а також зафіксувавши на ньому фокус. Намагайтеся йти так, щоб телефон якнайменше трясло, використовуйте, якщо є, стадікам (стабілізаційний пристрій для телефонів).

Відкрийте CapCut. Виберіть інструмент «Швидкість», у ньому виберіть «Криві», а потім — «Спеціальний». Вручну посуньте повзунки швидкості так, щоб на початку і в кінці відеоролика було нормальної швидкості або трохи сповільненим, а решта відео - прискореним. Застосуйте зміни.

Перейдіть в інструментах до пункту «Стабілізація» та встановіть значення на максимальне. Потім перейдіть до інструмента «Розмиття в русі». Встановіть за допомогою повзунків параметри «Розмиття» та «Змішування». Встановіть кратність у значенні «2» або «4». Збережіть відео та насолоджуйтесь результатом.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7830