Як вибрати кросівки для бігу

27.10.2022 09:34

Як вибрати кросівки для бігу На перший погляд, усі кросівки можуть здатися однаковими, але це далеко не так, і залежно від основного їхнього призначення виділяються, наприклад, футбольні, баскетбольні, тенісні і, звичайно ж, бігові моделі. Якщо ви плануєте часто й багато бігати на відкритому повітрі, то якраз бігові кросівки вам знадобляться, тому ми розповімо, як вибрати кросівки для бігу правильно.

Якщо ви тільки бігун-початківець і вибираєте свої перші бігові кросівки, ви можете розгубитися серед величезного різноманіття представлених варіантів. Тому для початку потрібно визначитися з умовами використання вашого майбутнього придбання, щоби зрозуміти, на які саме особливості вам потрібно буде звернути увагу.

Так, кросівки для бігу насамперед можна поділити на так звані тренувальні та змагальні. Перші потрібні для регулярного комфортного бігу та забезпечують хороший захист і фіксацію стопи, а також згладжують ударні навантаження, другі ж призначені для того, щоби допомогти розвинути та підтримувати максимальну швидкість, а тому вони не мають амортизації, мають більш тонку та жорстку підошву та можуть використовуватися лише безпосередньо під час змагань.

Якщо ви не займаєтеся бігом професійно, то бігові кросівки змагання вам, звичайно ж, не потрібні. Тому вибирати відповідний варіант вам найкраще з тренувальних моделей, які допоможуть зробити біг максимально безпечним. При цьому важливо звертати увагу на тип покриття, яким ви плануєте бігати найчастіше.

Так, якщо ваші пробіжки будуть переважно асфальтом, то вам потрібні кросівки для асфальту. Такі кросівки мають м’яку підошву та низький борозенчастий протектор, який запобігатиме ковзанню. Крім того, подібні моделі, як правило, оснащені сітчастим верхом для гарної вентиляції та комфорту під час бігу в спеку.

Для стадіонів із синтетичним покриттям, а також для бігових доріжок у тренажерному залі кросівки для асфальту також відмінно підійдуть, адже умови експлуатації в цих випадках дуже схожі. А ось для бігу перетятою місцевістю обов’язково потрібні так звані трейлові кросівки, які оснащені жорсткою колодкою для надійної фіксації гомілковостопного суглоба, мають середній або глибокий протектор, а також щільний, посилений верх. Крім того, трейлові моделі часто мають додатковий захисний «язичок», щоби дрібні камінці, пісок і бруд не потрапляли всередину під час бігу.

Коли з типом кросівок ви визначилися, саме час підібрати модель відповідно до ваших індивідуальних особливостей та потреб. Так, чим менший ваш біговий досвід і чим вища вага, тим більше амортизації вам потрібно, щоби пом’якшити ударні навантаження на ваші суглоби. Тому відштовхуйтеся від своєї ваги та натренованості, підбираючи той чи інший варіант, а ще обов’язково зверніть увагу на свою техніку бігу.

Наприклад, якщо ви тільки починаєте пробіжки й хочете бігати в низькому темпі, вам, швидше за все, притаманна техніка бігу «з п’яти», при якій ви приземляєтеся на п’яту і, відповідно, саме на неї припадає максимальне навантаження. Амортизація п’яткової частини кросівок у цьому випадку потрібна дуже хороша, а дроп (перепад висоти від п’яти до носка) потрібен високий, щоби забезпечувати плавний перекат із п’яти на носок.

Для спринтерських забігів характерна техніка бігу «з носка» і, відповідно, приземлення на носок. У цьому випадку кросівки потрібні легкі і з тонкою підошвою, амортизація потрібна переважно в передній частині кросівок, а інші критерії вибору залежать від індивідуальної будови стопи та типу покриття, яким ви хочете бігати. Якщо йдеться про так званий природний біг, при якому приземлення відбувається на середню частину стопи, то в цьому випадку потрібна висока «п’ята» та гарна амортизація.

Індивідуальна будова стопи має важливе значення під час вибору кросівок для бігу, адже якщо не підібрати взуття за розміром, типом пронації та висотою склепіння стопи, то збільшується ризик травмування під час пробіжки. Ось чому для придбання бігової пари кросівок бажано звертатися до спеціалізованого магазину, де консультант допоможе визначити необхідні параметри та підібрати кросівки відповідно до них.

При нейтральній пронації та нормальній висоті склепіння стопи обмежень у виборі кросівок для бігу практично немає, а ось при надмірній пронації та низькому склепінні підійдуть ті моделі, що мають супінатор, який підвищить амортизацію. З іншого боку, при гіпопронації та високому склепінні супінатор, навпаки, протипоказаний, інакше підвищується ризик підвернути ногу.

Якщо говорити про розмір кросівок, то його потрібно вибирати за реальною довжиною стопи, а не номінальними значеннями, адже в різних виробників розмірна сітка може трохи відрізнятися. Дуже важливо під час покупки приміряти кросівки та переконатися, що до кінчика великого пальця в них залишається хоча б 2–3 мм вільного простору, щоби під час бігу ви не билися пальцем о мисок і не травмували його.

До речі, приміряння кросівок для бігу перед покупкою — обов’язковий крок. Ви мусите не просто одягнути пару, що сподобалася, але й повністю зашнурувати кросівки, пройтися в них і навіть пробігтися в легкому темпі. Тільки тоді ви зрозумієте, наскільки вам зручно в цих кросівках, чи добре зафіксована стопа й чи немає ризику натирання та отримання мозолів.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7113