Що таке негативна калорійність продуктів?

24.11.2022 11:05

Що таке негативна калорійність продуктів?Серед тих, хто худне, а також серед прихильників ЗОЖ і ПП поширена думка, що існують певні харчові продукти, що мають негативну калорійність, а тому їх вживання допомагає скидати зайві кілограми, а не набирати їх. Давайте дізнаємося докладніше, що таке негативна калорійність і чи справді вона існує.

Калорійність – це енергетична цінність продуктів. Чим більше енергії отримує організм після вживання в їжу продукту, тим вищою вважається його калорійність Коли в організм надходить набагато більше енергії, ніж потрібно для забезпечення життєдіяльності, її надлишки накопичуються у вигляді жирових відкладень, що призводить до набору ваги, тому висококалорійні продукти не полюбляють ті, хто прагне схуднути.

Зі свого боку низькокалорійні продукти та страви дозволяють наситити організм енергією без надлишку, а тому часто як раз вони стають основою харчування під час дієт або при дотриманні ПП. Але що ж таке негативна калорійність?

Згідно з популярним уявленням, якщо на перетравлення того чи іншого харчового продукту організм витрачає енергії більше, ніж отримує в результаті, то калорійність такого продукту вважається негативною. Чи існують насправді такі продукти?

До розчарування багатьох тих, хто худне, на жаль, ні. І ті продукти, які зазвичай прийнято називати негативно калорійними, насправді просто дають при розщепленні в організмі дуже мало калорій, проте результат однаково не «мінусовий». І ось із чим це пов'язано.

Організм дійсно витрачає на перетравлення їжі певну енергію, але це не так багато, як могло б здатися: в середньому на розщеплення продукту витрачається лише від 3 до 30% його ж калорійності , тоді як вся решта енергії йде вже в «плюс». При цьому процеси метаболізму не відбуваються в організмі ізольовано, а тому не вийде якимось чином «включити» витрату вже накопиченої енергії замість тієї, що надходить з їжею.

Але якщо так, то звідки ж узялася ідея негативної калорійності і чому дійсно можна спостерігати на практиці певний позитивний ефект у скиданні зайвої ваги, якщо вживати продукти, зараховані до негативно калорійних? Пояснення, виявляється, досить просте.

Деякі продукти дають при розщепленні настільки мало енергії, що за вирахуванням її витрат на перетравлення калорій майже не залишається, тому вони не накопичуються про запас, а досить швидко витрачаються на підтримку процесів життєдіяльності. У той же час ці продукти заповнюють шлунок, створюючи відчуття ситості, і допомагають з'їдати менше висококалорійної їжі.

У результаті калорійність таких продуктів хоч і не негативна, але дуже близька до нульової. А тому дійсно при схудненні вони можуть стати в нагоді. І неважко здогадатися, що до них належать різні некрохмалисті овочі та зелень, оскільки вони містять багато клітковини та мало жирів і вуглеводів.

Так що негативно калорійними, хоч і умовно, можна назвати різні види капусти, огірки, баклажани, селеру, кабачки, цибулю, гарбуз, моркву, болгарський перець, топінамбур, буряк, щавель, різні види зеленого салату та пряної зелені, редиску тощо. Також до дуже низькокалорійних продуктів належать різні спеції, деякі фрукти та ягоди (яблука, ананаси, мандарини, лимони, журавлина, кавун, персик, манго), морські їстівні водорості, а ще деякі некрохмалисті крупи, наприклад, гречана.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7396