Як схуднути після свят

02.01.2023 12:46

Як схуднути після свят Навіть якщо ви стежите за своїм харчуванням, під час свят зазвичай так важко тримати себе в руках і не поласувати смачненьким! Однак результатом святкових застіль може стати зайва вага, з якою після закінчення свят доведеться якось боротися. Як схуднути після свят?

Насправді багато жінок (та й чоловіків теж) перебільшують масштаб проблеми. За пару святкових днів просто неможливо «наїсти» багато зайвої ваги: пара кілограмів — це максимум, і то в разі новорічних свят, що можуть тривати кілька тижнів. А за один-два дні застіль можна погладшати хіба що на кілограм, при цьому більшу його частину складатиме вода, що затрималася в організмі.

Однак це не означає, що після свят можна просто повертатися до звичного режиму харчування: якщо під час застіль ви вживали багато жирної їжі, бажано дати організму можливість відновитися. Для цього необхідно дотримуватися кількох правил, які допоможуть вам швидко й без шкоди для організму повернути форму після свят.

Запам’ятайте: у жодному разі не можна вдаватися до експрес-методів схуднення — жорстких монодієт і екстремальних розвантажувальних днів. Безперечно, ці методи дозволяють швидко скинути зайві кілограми. Але потім ці кілограми так само швидко вертаються. Крім того, шлунково-кишковий тракт після свят і так не в найкращій формі, а жорсткі голодування лише посилять проблеми із травленням.

Але, зрозуміло, раціон харчування переглянути доведеться. У перші пару днів після закінчення свят радимо віддати перевагу легкій їжі — овочевим супам-пюре або кашам, зваренім на воді чи молоці. Однак це не означає, що вам весь час доведеться харчуватися кашами та супчиками.

Щодня ваш раціон мусить включати такі групи продуктів: крупи або картопля, овочі та фрукти, рідкі молочні продукти, джерела білка (м’ясо, риба, яйця, нежирний сир) та ненасичені жири (олія, горіхи). М’ясо має бути пісним, риба — нежирною, готувати м’ясо та рибу краще на пару. Треба скоротити споживання фруктів із високим вмістом глюкози або крохмалю, таких як виноград та банани.

На час відновлення організму після свят виключіть із вашого раціону жирну та смажену їжу, копченості, мариновані продукти, фаст-фуд та снеки, гострі приправи, солодощі, майонез та інші готові соуси, алкоголь тощо — загалом усю «шкідливу» їжу. Вживання кави та міцного чаю зведіть до мінімуму.

Дуже велике значення має графік харчування. Їсти потрібно часто (п’ять-шість разів на день), але невеликими порціями. У жодному разі не відмовляйтеся від повноцінного сніданку й не бійтеся їсти після шести: головне — їсти не пізніше, ніж за дві години до сну. Від перекусів між прийманнями їжі варто утриматися, але водночас не потрібно голодувати: почуття голоду змусить організм відкладати поживні речовини «про запас». Їжте досхочу, але тільки здорову їжу, і не переїдайте.

Ми вже згадували, що частину зайвої ваги, що з’являється після святкових застіль, становить вода. Тому ще одне завдання відновлювального періоду після свят — вивести з організму зайву рідину. Однак не треба думати, що для цього потрібно менше пити: усе ж таки рідина організму необхідна. Позбутися зайвої води допоможе скорочення вживання солі, яка затримує воду.

І не забувайте про фізичну активність. Це не обов’язково мають бути заняття в спортивному залі: можна обмежитися ранковою зарядкою чи пробіжкою. Ну, або хоча б візьміть за правило спускатися і підніматися сходами замість того, щоб їздити на ліфті, або йти до метро пішки замість того, щоб доїжджати автобусом.

Отже, якщо вам потрібно скинути вагу після свят, у жодному разі не вдавайтеся до радикальних заходів: нічого хорошого із цього не вийде. Ваше завдання — повернути в норму обмін речовин та роботу шлунково-кишкового тракту, а це можна зробити лише в тому випадку, якщо привчити себе до повноцінного, збалансованого та здорового харчування.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/2726