Що таке гормональний живіт і як його прибрати

03.01.2023 15:07

Що таке гормональний живіт і як його прибратиДуже часто жінки, які прагнуть мати струнку фігуру, скаржаться на так званий гормональний живіт, який ніяк не хоче «йти» незважаючи на всі обмеження в харчуванні або фізичні навантаження. Давайте сьогодні разом з'ясуємо, що таке гормональний живіт і як його можна позбутися.

Жирова тканина в організмі необхідна для життєдіяльності. Зокрема, вона забезпечує запасання ліпідів як джерела енергії, забезпечує теплоізоляцію тіла, а також продукує низку гормонів. Жирова тканина є важливою частиною ендокринної системи й може розташовуватися під шкірою, навколо внутрішніх органів, усередині кісток, між м'язовими волокнами й у молочних залозах.

Функцію запасання ліпідів має біла жирова тканина. Вона може бути локалізована під шкірою в області нижньої частини черевної стінки, на сідницях і на стегнах. Саме з нею всі ми звикли боротися в процесі схуднення, і саме її так намагаються позбутися бодібілдери перед змаганнями.

У нормі кількість жирової тканини в організмі становить до 20-30%, а показник понад 32-36% вважається вже надмірним. Але навіть якщо жиру не дуже багато, ніхто, на жаль, не може гарантувати, що він розподілиться по тілу рівномірно й не зіпсує пропорції фігури.

Жир в області живота може особливо сильно турбувати жінок, навіть якщо їхня вага в межах норми. Появі жирових відкладень саме в цій частині тіла сильно сприяють порушення в продукуванні гормонів в організмі, і тому живіт, який росте через такі порушення, стали називати гормональним.

Прийнято виділяти 3 основні гормони, підвищений рівень яких може призводити до утворення надлишку жирової тканини в області живота: кортизол, інсулін та пролактин. Давайте про кожен з них поговоримо окремо.

Кортизол

Кортизол називають гормоном стресу. Саме під його впливом організм переходить у режим «виживання» і починає посилено запасати поживні речовини, тим самим нарощуючи жировий шар. При цьому кортизол сприяє формуванню інсулінорезистентності, що також збільшує кількість жиру в організмі.

Короткочасні потужні викиди кортизолу не шкідливі для фігури, але якщо цей гормон виробляється в підвищених кількостях на постійній основі, то втримати вагу в нормі або схуднути дуже складно. Адже життя сучасної людини можна назвати одним суцільним стресом: ми так звикли недосипати, неправильно харчуватися і вести сидячий спосіб життя, що навіть не вважаємо це проблемою, проте організм у цьому режимі постійно змушений виробляти кортизол.

Інсулін

Як було зазначено вище, стійкість до інсуліну веде до нарощування жирової маси тіла. Це відбувається через те, що порушується метаболізм глюкози та порушуються процеси розщеплення жирів. При цьому надлишкова жирова тканина накопичується саме в ділянці живота.

Пролактин

Ще один гормон, що змушує рости живіт, – це пролактин. Він уповільнює метаболізм і підвищує апетит, унаслідок чого збільшується живіт, а також збільшується скупчення жиру в області грудей та спини.

Як можна позбутися гормонального живота? На жаль, доки не вдасться з'ясувати, з якими саме гормонами є проблеми, - ніяк. І тому насамперед потрібно звернутися за консультацією до ендокринолога, який проведе обстеження та за потреби призначить аналізи.

За результатами аналізів можна буде судити про те, у чому саме полягає причина збільшення жирової тканини в області живота. А вже після з'ясування цієї причини ендокринолог (за потреби разом з іншими лікарями) розробить індивідуальні рекомендації щодо зниження ваги.

Якими будуть ці рекомендації, залежить від конкретної ситуації. Але в будь-якому випадку ви не помилитеся, якщо постараєтеся дотримуватися загальних правил схуднення при гормональному животі.

Лягайте спати не пізніше 23 годин і вставайте близько 6-7 годин, якщо це дозволяє ваш графік роботи. Повноцінно снідайте, включаючи в ранкове меню білки, корисні жири та повільні вуглеводи. Намагайтеся виключити або хоча б скоротити перекуси і приберіть із раціону «сміттєву» їжу.

У жодному разі не сідайте на екстремальні дієти! Знизьте калорійність звичного раціону не більше ніж на 20%, але при цьому переконайтеся, що в організм надходить достатньо поживних речовин, мінералів та вітамінів. Не забувайте про фізичну активність, яка вам під силу. По можливості зберігайте настрій стабільним, визначте джерела стресу й постарайтеся позбутися або якось знизити їх вплив.

Трохи округлий животик при нормальній вазі не шкодить здоров'ю і у цілому є абсолютно природним для звичайної статури. Якщо ж є надмірна вага, а живіт створює перешкоди й негативно позначається на самопочутті, то краще взяти ситуацію під контроль і з'ясувати, як можна допомогти собі, не відкладаючи вирішення проблеми в довгий ящик!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7425